.

.

søndag den 17. januar 2021

"Min mørke Vanessa" af Kate Elizabeth Russell


Titel: Min mørke Vanessa
Forfatter: Kate Elizabeth Russell

Serie: -
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Sider: 443
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Vanessa er kun 15 år, da hun indleder et forhold til sin lærer, Jacob Strane. Han er 42. Sytten år senere anklages han for overgreb på en anden elev, og Vanessa tvinges til at forholde sig til sin fortid. For hvad er et overgreb? Og kan man kalde det overgreb, når man selv har sagt ja?

"Min mørke Vanessa" var over alt, da den udkom. Jeg kan huske, at den blev rost til skyerne, og især sammenligningen med "Lolita", gjorde mig interesseret, fordi det netop er en enormt interessant historie og problematik.
Historien er barsk. Den er dyster, og som læser kan man ikke helt finde ud af, hvilken fornemmelse, man sidder med, når man har sluttet læsningen. Det gør dog kun bogen endnu mere interessant. Og så er Russell en forfatterinde, man bestemt skal holde øje med, for hvis det her er en debut, så kan jeg slet ikke formå at spå om, hvor hun kan ende.


Vanessa er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Der skiftes mellem af fortælle om dengang, hvor hun og Strane mødte hinanden og nutiden, hvor Strane er beskyldt for andre overgreb. I 17 år har Vanessa kendt ham, og de har haft et forhold til hinanden i al den tid. Dog er der sket noget på alle de år. Strane er ikke lige så interesseret i hende, og samtidig har Vanessa aldrig været så besat af ham og at få hans anerkendelse. Flere gange har de "genspillet" deres første gang, men uden den samme form for lidenskab. Vanessa er blevet for gammel. For hende er det et konkret kapløb med tiden, mens Strane kan udse sig nye ofre.
Vanessas rejse er dybt tragisk og fascinerende at følge på samme tid. Alle beslutninger og ting, hun gør, har omdrejningspunkt om Strane, og hun virker sølle samtidig med, at hun udmærket er klar over, hvilken magt, hun har, over ham og mænd generelt.
Vanessa mener ikke selv, at hun har været udsat for et overgreb eller en voldtægt, da hun selv har sagt ja hele vejen igennem. Men samtidig må hun sande, at nuancer er gældende i også dette tilfælde, og den indrømmelse, ved man som læser aldrig helt, om hun er klar til at nå frem til.

Magtforhold, forelskelse, #MeToo, offeroller og udnyttelse. Det er blot nogle af de temaer, der er oppe at vende i denne bog. Det er ubehagelig læsning, fordi vi som læsere aldrig er i tvivl om, hvad det er, der sker med Vanessa. Men samtidig er historien så godt fortalt, at man som læser til tider bliver lige så meget i tvivl som Vanessa. Kapitlerne har den præcis rigtige længde, så man hele tiden skifter mellem fortid og nutid, og det fungerer enormt godt og skaber et helt særligt læseflow.
Temaerne er hammer-aktuelle, og det er en bog, der ikke ældes foreløbig. Sammenligningen med "Lolita" er berettiget, men det betyder ikke, at den bare er en kopi. Her er sagen sat i en moderne kontekst, og det betyder blot, at man som læser kan se, at det er problematik, der aldrig ældes og altid vil have sin relevans.
Samtidig er det også en overlevelsesfortælling. Ligegyldigt hvad, så er Vanessa her stadig, og hun lever. Hendes liv og eksistensgrundlag er omkring Strane, men hun er her og har muligheden for at gøre noget ved det.
Det er en enormt vigtig detalje og pointe, der gør bogen enormt stærk og spændende for læseren, for man venter hele vejen igennem på at finde ud af, hvor hun står.


"Min mørke Vanessa" er et sandt mesterværk, der handler om uhensigtsmæssige forhold og de fatale konsekvenser, det kan have. Samtidig er det fortællingen om magt, nuancerne mellem forelskelse og udnyttelse og at komme videre efter en traumatisk handling. Bogen er dybt rørende og intens. Samtidig har man flere gange lyst til at smække den i, fordi man ikke kan klare mere elendighed. Men bliver man ved, sidder man tilbage med et af sit livs største læseoplevelser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar