.

.

tirsdag den 10. november 2020

"Gitze og Mads" af Kat Lassen


Titel: Gitze og Mads
Forfatter: Kat Lassen

Serie: -
Forlag: Petunia
Sider: 124
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Bogen er stillet til rådighed at forlaget Petunia.

Gitze nyder skolen og at være sammen med sine venner. Men en morgen kører hun ind i Mads, der netop er flyttet til byen. De næste par dage støder hun hele tiden på ham, og selvom hun ikke er meget for at indrømme det, er der et eller andet over Mads. 
Mads hader, at han er flyttet sammen med sin far til en ny by. Men pludseligt støder Gitze ind i ham, og måske er det ikke så slemt med nye omgivelser?

Normalt er jeg uden tvivl til YA-romanen med de mere problematiske unge eller tabuiserede emner. Men Kat Lassen har med denne bog mindet mig om, at der også skal være bøger om den "gængse" teenager. Om den første forelskelse, om at føle sig forkert og misforstået.
Historien om Gitze og Mads er netop det. Det er en bog om at være i start teenage-alderen med alt, hvad det indebærer. Den er sød, sjov og elskelig på mange planer, præcis som sådan en historie skal være.


Gitze og Mads skiftes til at fortælle i bogen, og det giver god mening på flere planer. Dels fortæller de de samme scener men fra hvert sit synspunkt, og så gør det bare, at man som læser investerer sig i karaktererne på en anden måde, netop fordi man får tanker, følelser og historie for dem begge. 
Gitze er en meget normal teenagepige. Hun passer sin skole og sine venner, især veninden Sille. Men da Gitze opdager Mads, må hun nok erkende, at kærlighed og fyre også er en del af det at gå i 6.klasse. Gitze er dejligt akavet og samtidig enormt viljefast. Hun har ben i næsen men også den grundlæggende usikkerhed, der er helt normal, når hormoner suser rundt i kroppen. 
Mads er vred, fordi han og faren er flyttet for sig selv i en ny by. Han savner sine venner og har egentlig bestemt sig for, at han ikke vil investere sig det nye sted. Men det bliver svært for ham, da han render ind i Gitze. Mads og Gitze er egentlig meget ens, når det kommer til akavetheden og ikke at vide, hvilket ben man skal stå på i forhold til det modsatte køn. Dog adskiller han sig fra Gitze, da Mads konsekvent bliver ham, der er det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. 

Når man vælger at skrive en bog om den lidt mere "hverdagsagtige" teenager, skal man passe på, at bogen ikke bliver en sludder for en sladder eller triviel. Denne fælde er Lassen heldigvis ikke røget i. Som voksen kan man sagtens sidde og tænke: "Tænk at den første forelskelse kan fylde så meget", men samtidig sidder jeg og tænker "Gud, hvor kan jeg bare huske det der!"


Lassen viser respekt og omsorg for sin målgruppe. Bogen er rigtig fin læsning både for teenageren, men også for den voksne, der har brug for en kærlig påmindelse om, hvordan det er at være teenager med et stort fokus på venner, kærester og at finde sig selv. 

"Gitze og Mads" er en sød og sjov bog om at være teenager i 2020. Den handler om den første kæreste og at finde sig selv i et liv, hvor andres mening pludseligt bliver altafgørende. Den er oplysende og underholdende læsning både til unge og voksne, og Kat Lassen viser igen, at hun skaber skæve og elskelige karakterer. 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar