.

.

onsdag den 25. november 2020

"Girls just wanna have fundamental human rights" af Jessica Hallbäck


Titel: Girls just wanna have fundamental human rights
Forfatter: Jessica Hallbäck

Serie: -
Forlag: Cobolt
Sider: 245
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Cobolt.

I "Girls just wanna have fundamental human rights" deler Jessica Hallbäck tegninger og tanker omkring feminisme og kvindesyn i dag. I bogen er der alt fra nytolkning af eventyr til tanker om den ulighed og til tider absurde struktur, samfundet lider under i dag. Med andre ord er der her en bog for den nysgerrige men også for den, der har brug for en uddybning af, hvad feminisme anno 2020 er for en størrelse.


Hallbäck er selv journalist, og det kan mærkes, når man læser bogen. Hun formår med enkelthed og humor at fange læseren og gøre et emne, som mange er bange for at tale om eller måske ikke har magtet at sætte sig ind i, spiseligt og let tilgængeligt. Feminisme og #MeToo blomstrer for alvor disse år, og det er også en bevægelse, der har delt vandene. For er feminister ikke bare en flok råbende kvinder, der hader mænd? 
Heldigvis er svaret nej, og Hallbäck tager os gennem feminismens start og frem til i dag. Derudover belyser hun problematikker som manglen på ligestilling på arbejdspladser og det kvindesyn, der stadig hersker i samfundets struktur og opdragelse af piger i dag. 

Noget af det, jeg virkelig elsker ved bogen, er, at jeg er klogere efter endt læsning. Der er ord, som jeg pludseligt forstår meningen af, og den piller den ene fordom fra hinanden. Hallbäck maner til dialog og information i stedet for skænderi og udskamning. Her henvender hun sig både til nuværende erklærede feminister men også til den læser, der har været bange for at tage ordet i munden og identificere sig med det. Bogen er inkluderende og den er ikke vred på læseren, hvis man ikke kender til diverse begreber eller kontekster.


"Girls just wanna have fundamental human rights" bør gives til alle piger på de 11-12 år. Den er en genial intro til feminisme, kvindesyn og et fedt inspark i debatten omkring, hvad feminisme faktisk er. Den opfordrer til dialog, eftertanke og aktion i forhold til de strukturer, der endnu ikke er ændret. Hallbäcks tegninger og refleksioner efterlader læseren væsentligt klogere og med en tro på, at vi sammen kan gøre en forskel. 
2 kommentarer: