.

.

onsdag den 4. november 2020

"Det bliver et langt liv" af Stine Spedsbjerg


Titel: Det bliver et langt liv
Forfatter: Stine Spedsbjerg

Serie: -
Forlag: Gads forlag
Sider: 120
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af Gads forlag.

Forfatteren bag "Myntes dagbog" har udgivet en ny bog om at være teeanger, misforstået og med en mening om, at livet bare er imod en ligegyldigt hvad.
StineStregen (som hun nok er bedst kendt som) leverer her 120 siders teenage-realisme af bedste og sjoveste skuffe.


Serien om Mynte (Myntes dagbog-serien that is) er noget af det fedeste, der er udkommet de sidste år. Det er egentlig Nynnes dagbog, men til YA-læseren. Spedsbjerg fortsætter her med en ny hovedperson i en række klummer og tegninger, der er et direkte indblik ind i en teenagepige anno 2020's hoved.
Tegningerne er som de er bedst fra Spedsbjerg: Enkle og virkelig udtryksfulde. På næsten hver eneste tegning er der et nyt udtryk at spore hos hovedpersonen, og man er underholdt fra start til slut.


Når man bruger humor eller satire i forbindelse med at ville forklare fx det at være teenager, handler det om aldrig at virke fordummende eller negligerende. Det er en virkelig fin balance, for mens man godt må overdrive og gøre kærligt grin, skal den teenager, der læser bogen, også føle sig taget alvorligt.
Denne balance finder Spedsbjerg så smukt, og selvom det efterhånden er en del år siden, at jeg kan kalde mig teenager, kan jeg smilende og grinende sidde og tænke: Åh gud, den følelse husker jeg bare!

Bogen om handler alt fra køn til perfektionisme til forholdet til mor og far.
Det er ikke en bog om at få den perfekte hud eller med en hovedperson, der er tegnet gudesmuk. Her er der en helt almindelig pige med et akavet udseende og som ikke altid ved, hvordan hun skal gebærde sig. Kærligheden til denne hovedperson er ægte, og som læser er der virkelig én at identificere sig med bogen igennem.

"Det bliver et langt liv" er en rigtig god titel til netop dette fine værk. Som teenager kan man ofte tænke: Hvis det bare går ned ad bakke fra nu af, så bliver det dælme hårdt. Det her er historien om den konstante modgang og de mange problemer, der for de voksne kan virke små og til tider latterlige, men som for en teenager kan være alt overskyggende. Samtidig får den voksne læser lov at se sig selv igennem teenagedatterens øjne, og det er hyldende morsomt og tåkrummende på samme tid. Ærlighed er der masser af, men det skal der være i sådan en slags bog, for det er det, der gør, at den bare fungerer på alle planer.


"Det bliver et langt liv" er en underholdende og kærlig roman til teenagere, der har brug for en stemme. Det er en omsorgsfuld påmindelse til voksne om, hvor meget overetagen i disse år er under ombygning, og det er en bog, der virkelig manglede, da jeg stod midt i hormoner, livsvalg og totalt kaos i knolden. Tak StineStregen for en underholdende, informativ og unik læseoplevelse.

1 kommentar:

  1. Hvad er et forlag. spørg bare, fordi jeg endelig ved det ikke

    SvarSlet