.

.

torsdag den 15. oktober 2020

"Midnsatssol" af Stephenie Meyer


Titel:Midnatssol
Forfatter: Stephenie Meyer

Serie: Twilight
Forlag: CarlsenPULS
Sider: 768
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Dette er den første Twilight-bog, men set fra Edward Cullens synspunkt.

Edward er vant til at være alene. Han bor med sin familie og har forliget sig med, at han nok aldrig finder den glæde, som de oplever. Men så dukker Bella op. Hun er menneske og helt anderledes, og livet bliver aldrig det samme igen for Edward.


"Twilight" er nogle virkelig omdiskuterede bøger. Mit indtryk er lidt, at enten hader eller elsker man dem. Jeg hører til sidstnævnte. Jeg er helt med på, at det ikke er stor litteratur, men historien fangede mig fra første side, og jeg slugte bøgerne. Ikke siden Harry Potter har jeg oplevet noget lignende. Da jeg hørte, at "Midnsatssol" endelig blev en realitet, græd jeg næsten af lykke. Bogen blev droppet efter et leak for mange, mange år siden, men nu er den her endelig, og man får noget for pengene! Det er en ordentlig mursten på over 700 sider og med relativt lille skrift. Spørgsmålet er så, om den lever op til hypen OG den virkelig lange ventetid.
Svaret er bestemt ja!


Som sagt er det i denne bog Edward, der er fortælleren. Den originale serie er fortalt ud fra Bellas synspunkt, hvilket gør, at der er mange situationer og mellemregninger, man ikke får med. Fx: Hvad siger Cullen-familien til, at Edward vil have Bella med hjem? Hvad sker der, da Edward opdager, at Bella er i problemer i Port Angeles? Det rigtig fede ved denne bog, er, at man får svar og en masse mere.
Edward fungerer overraskende godt som hovedperson, og det gør mig så glad. Jeg havde lidt frygtet, at hans grubler-mood ville blive for meget, eller at man ville blive for træt af hans overtænker-sindstilstand. Det er dog på ingen måde tilfældet. Det er rigtig godt balanceret, og historien har en naturlig fremdrift.
Noget af det, jeg virkelig elsker ved bogen, er en rigtig insider-vinkel på familien Cullen. Scenerne med Edward og hans familie er alle så fine, rørende og virkelig fantastiske at læse. Edward kan læse alles tanker og samtidig er han den ensomme og akavede i flokken, fordi han ikke har en partner som alle andre.
Samspillet mellem Cullen-familien fungerer rigtig godt, og det er uden tvivl de scener, der står klarest her efter endt læsning.

På sin vis føles det som en helt ny fortælling, selvom man kender plottet for bogen. Det er hovedpunkterne såsom turen til Port Angeles, baseballkampen og det store opgør til sidst, der vækker genkaldelse men derudover har Meyer været god til at få det til at virke som en ny historie. Det havde været nemt "bare" at genfortælle alle de scener, vi kender fra første bog, men i stedet formår hun at gøre Edwards historie til hans og ikke bare en spejling af Bellas. Det er ret godt tænkt, og det gør bestemt, at man drages af historien på en ny måde.
Bogen er som sagt lang, og måske en anelse for lang. Enkelte steder trækker det unødigt ud, og der er scener, man måske ville kunne undvære. En 100 sider kortere havde ikke gjort den store forskel, men man tilgiver det langt hen ad vejen, fordi den bare tager læseren med tilbage til de første fire bøger i serien, og for den følelse, kan man klare meget!


"Midnatssol" er hele ventetiden værd! Den er spændende, dragende og minder mig virkelig om, hvor meget, jeg elsker de første bøger i serien. Selvom bogen er meget lang, er den læst relativt hurtigt (med mindre man har 2 børn, der konstant kræver ens opmærksomhed...), og den er svær at ligge fra sig. Edwards synsvinkel gav på alle måder mening, og jeg håber inderligt, at Meyer skriver resten af serien på samme måde!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar