.

.

fredag den 23. oktober 2020

"Dødsdruk" af Bjarke Schjødt Larsen


Titel: Dødsdruk
Forfatter: Bjarke Schjødt Larsen

Serie: -
Forlag: Alvilda
Sider: 56
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Alvilda.

Emil er bedste venner med Mads. De er på vej til fest, og Mads er vred. Han mistænker, at hans kæreste har en affære, og nu vil han finde ud af med hvem. Men det ved Emil godt, og han frygter, hvad aftenen ender ud med...

YA skal være for alle læsere. YA skal være sådan, at alle kan få en ungdomsbog, også dem, der ikke er stærke læsere. Det er en smuk tanke, og med den præsenterer Alvilda endnu en bog i deres selvstændige SPOT-serie, som er YA bøger for unge skrevet på få og letlæselige sider.

Emil er bogens hovedperson, og han er bedste venner med Mads. De er på vej til fest, men Emil har på ingen måder lyst til at tage af sted. Han har en affære med Mads' kæreste, og alle ved, at Mads er pirrelig. Men Emil er forelsket og kan ikke bare glemme hende, bare fordi hun er hans bedste vens kæreste.
Emil tynges af dårlig samvittighed, og hans splittelse mellem forelskelse og panik får læseren til at sidde på kanten af stolen hele historien. Man har ondt af Emil samtidig med, at man godt kan medgive ham, at det ikke er det heldigste move i verden. Man håber for alt i verden, at han får fortalt Mads sandheden, inden at en anden gør det.


Bogens tema er venskab og loyalitet. Noget, der virkelig kan fylde, er svigtet fra venner. "Jeg troede, at du var min ven!", er en sætning, der efterhånden står i en del YA-bøger, og det er jo netop essensen af livet for mange unge. Hvis man har sine venner, kan man klare alt. Vennerne er til at stole på, og de er der altid for én.
Her sættes den relation dog på spidsen, og konsekvenserne ved at svigte en ven bliver belyst.
Samtidig er det også en historie om et usundt venskab, for man kan ikke helt lure, om Emil er venner med Mads, fordi han kan lide ham eller om det er fordi, at han er bange for ham og hans reaktion, hvis han siger, at de ikke længere skal omgås hinanden.
Det bliver derved også historien om at turde sige fra, og hvordan man finder modet til at gøre det.
Netop sidstnævnte tema gør også, at bogens slutning måske eskalerer en kende for meget. Jeg stod lidt af på de sidste sider, og det rev mig lidt ud af spændingen, fordi det hele lige pludseligt gik enormt stærkt.

"Dødsdruk" er historien om venskab og at sige fra. Samtidig er det en fortælling om dynamikker i en vennegruppe og om, at man ikke altid kan styre sine følelser. Det er en vigtig fortælling om at turde stå ved sig selv og at bede om hjælp, når tingene bliver for svære.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar