.

.

søndag den 27. september 2020

"Zenobia" af Morten DürrTitel: Zenobia
Forfatter: Morten Dürr
Serie: -
Forlag: Cobolt
Sider: 96
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Pigen Amina er flygtning fra Syrien og er én blandt mange på en båd midt ude på Middelhavet. Båden kæntrer, og mens hun synker til bunds, mindes hun sit liv i det land, hun netop har forladt.

Historien om Amina er kort. Den er på 96 sider, i illustrerede sider vel at mærke. Alligevel er det en historie, der rammer sin læser dybt, og man sidder tilbage med en knude i maven og en fornemmelse af at kende en af de mange skæbner, der ikke klarede den på vejen mod fred.
Dürr har skrevet en fantastisk historie, og Lars Hornemanns illustrationer giver den en ekstra dimension men skaber også de billeder, der gør, at historien gør det mere ondt.


Syrien er et emne, som mange litterære stemmer har taget op de seneste år. Jeg har især nydt (kan man kalde det det?) at læse Sarah Engells bog og noveller om emnet. Når man tager en problematik som krig og at forlade alt det, man kender, fra et barns synspunkt, gør det bare det mere ondt. Tanken om, at et barn skal forlade alt trygt, og så endda uden sine forældre, ligesom Amina, er ikke til at bære.
Den smule tryghed, der må være i den fuldstændig surrealistiske situation, må da være at have dem med, der elsker én allermest.
Aminas historie er kort, men den er vigtig, og det er uden tvivl en fortælling, der passer på alt for mange af dem, der er døde på vej over Middelhavet.


Det er svært at skrive lange anmeldelser, når der er tale om en kort tegneserie. Alligevel er jeg nødt til at navne Hornemanns fantastiske og til tider voldsomme tegninger. Mange af tegninger viser bombede huse eller områder. Enkelte har sågar billeder af lig eller afsprængte kropsdele. Vi ser Syrien og den virkelighed, Amina lever i, gennem hendes egne øjne, og fordi det er tegninger og ikke "bare" tegninger, virker det ekstra stærkt. Illustrationer tager læseren med til Syrien og med ud på den farefulde færd i båden, og man fanges i den frygt, som Amina lever med hele vejen igennem. Det fungerer alt for godt, og som læser efterlades man med en virkelig stærk historie og læseoplevelse, der ikke slipper én foreløbig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar