.

.

torsdag den 17. september 2020

"Udød" af Ruben Greis


Titel: Udød
Forfatter: Ruben Greis
Serie: -
Forlag: Calibat
Sider: 368
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Der er ikke rigtigt noget, der fungerer for Tom. Han er ikke en af de populære drenge, og selv i vennegruppen ser de ned på ham. Da han får et rengøringsjob på et forskningscenter, bliver han også hakket ned på.
Men da den mystiske doktor West spreder en virus, der skaber zombie-lignende væsner, kommer Toms kendskab til film og spil ham til gavn - eller hvad?

"Udød" er en bog, jeg har et helt særligt forhold til. Det er ikke en hemmelighed. Dels er jeg gode venner med forfatteren, men jeg har også fået lov til at være beta- og testlæser på bogen. Derfor har jeg læst og hørt om "Udød" i mange forskellige udgaver. Nu sidder jeg så her med den endelige, og jeg er så glad. Den er virkelig alt det, en god zombiefortælling skal være.
Udover at have et skønt karaktergalleri er det en mega fed historie. Når man sætter sig med den, forventer man ikke at få en roman, der rører én eller som skal lære én om livet. Man forventer underholdning, drama og at man sidder på kanten af stolen og venter på, om de mon alle sammen klarer den.
Samtidig havde jeg også en forventning om at komme tilbage til de klassiske zombie-historier som "Night of the living dead", og jeg kan med glæde konstatere, at det lige præcis er sådan en feeling, jeg sidder tilbage med.


Tom er bogens hovedperson. Som nævnt ovenfor er han en ret så kikset en af slagsen. Tom kan ikke rigtigt noget. Jo, se film. Han spiller med vennerne, men heller ikke dér brillierer han. Det, som Tom kan, er, at huske ting. Og det kommer ham måske til gavn, når først zombierne kommer - og det gør de. Pludseligt står splejsen Tom og kan måske blive dagens mand i skysovs. Men det er svært at tage teten, når man er vant til, at alle ser ned på én. Samtidig er Tom klar til at vokse i heltetrøjen (en formulering, Greis selv har brugt om Tom, og den er jeg virkelig vild med!), og der er potentiale for en udvikling i Toms historie.
Tom er en fed person at følge. Hans humor er genial, og man nyder alle de små stikpiller, han tænker om de andre omkring sig. Selvfølgelig siger han intet (det tør han ikke!), men hans tanker er virkelig sjove, og man holder ret meget af ham, fordi der konstant balanceres mellem det hjælpeløse og hans viljestyrke. Det bliver aldrig ynkeligt, hvilket er meget vigtigt.
En anden person, der bare må nævnes, er Paquita. Hun er en af de andre, der arbejder med rengøring på forskningscenteret, og hun er uden tvivl den vildeste person i bogen. Paquita er sassy, og hun har altid det rigtige at sige, hvis man mangler en spydig bemærkning. Samtidig er der noget over hende, der gør, at man bare elsker hende og har lyst til at tage hende med hjem. Paquita er en sand powerwoman, og hun viser, at de kvindelige karakterer i en zombiefortælling ikke behøver at være hjælpeløse og "dumme blondiner". Det er et klogt og meget gennemtænkt træk fra Greis' side, og Paquita giver bogen en helt unik tone og gennemslagskraft på zombie-markedet.


En zombiefortælling er underholdning. Men samtidig formår Greis at få små livslektier med ind i bogen uden det forceres. "Udød" er også en fortælling om venskab, om at være tro mod sig selv, og at alle kan noget helt særligt. Toms historie minder os alle om, at vi duer til noget, og at ingen skal komme og sige, at vi ikke har ret til at være her. Det er en fortælling om at stå sammen, og at fællesskabet skal prioriteres. En rigtig god pointe i en bog til større børn og unge.
Som nævnt forventede jeg også en hyldest til genren. Og det er bestemt også tilfældet. Man kan virkelig mærke, at Greis kender sine zombier, og man kan mærke, hvor fedt han synes, det er, at skrive en historie om de væsner, han virkelig bare elsker at nørde omkring. Den er intens, spændende og en fed balance mellem gys og humor, præcis som sådan en bog skal være.

"Udød er en hyldest til den genre, den er skrevet i. Der er gys, humor og alt ind i mellem. Historien er fængslende og en sand pageturner. Den klassiske zombiefortælling får et moderne take med twists på de kendte karakterer, og så er der bare splat, flugt og kamp for alle pengene.
"Udød" er top underholdning, og jeg glæder mig til at se, om Greis vender tilbage til universet!

2 kommentarer: