.

.

onsdag den 9. september 2020

"Burn" af Patrick Ness


Titel: Burn
Forfatter: Patrick Ness
Serie: -
Forlag: CarlsenPuls
Sider: 384
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Sarah bor i en verden, hvor drager er slaver af mennesker. Hendes far og hende har netop hyret én til at hjælpe på farmen. Kazimir er dog ikke som de andre. Han er en Blå drage, og han bliver ved med at snakke om profetier.
Et andet sted er en snigmorder på vej. Han har kun én mission, og det er at stoppe Sarah, så hun ikke gør det, hun er skæbnebestemt til. En sekt holder øje, og pludseligt bliver livet i den lille landsby aldrig det samme igen.

Patrick Ness er en forfatter, der kan noget helt unikt. Hans skrivestil er som ingen andens, og han blander ofte et overnaturligt element ind i en klassisk YA-fortælling.
Med "Burn" kaster Ness det hele op i luften og skaber noget, man ikke har set fra ham før.
Historien om Sarah er ikke en "klassisk" YA-roman men snarere et meget langt og dystert eventyr. Dog omhandler den en masse af de emner, vi kender fra YA-litteraturen: At føle sig forkert, kampen for at finde ud af, hvem man skal være og så det store politiske emne lige nu; at være en del af en minoritet.


Sarah er bogens hovedperson, men der fortælles fra mange forskellige vinkler. Dels følger man Sarah og hendes liv på gården, men man føler også den snigmorder, der er på vej for at gøre en ende på hendes liv. Efterforskerne, der vil stoppe ham, fylder også i bogen og derved sammenflettes der en spændende og intens historie fra start til slut. Midt i bogen skifter det hele. Hvorfor vil jeg ikke spoile, men jeg lover, at det er et twist, du ikke ser komme. Og sidste halvdel af bogen er noget af det mest intense, jeg har læst nogensinde.
Sarah er en pige med ben i næsen, og hun er en virkelig stærk hovedperson. Hun er asiatisk af udseende og er derfor ikke som folk er flest, der, hvor hun bor. Hun og vennen Jason ses ned på tit og ofte, og de kæmper for deres ret til at være. Det er et tema, vi kan nikke genkendende til i den politiske debat lige nu, og netop derfor er "Burn" endnu et fornuftigt og relevant indspark i den snak.

Når man fortæller, at det er en historie om, at drager og mennesker lever i sameksistens, kigger folk mærkeligt på en. Men som altid har fantasy-elementet  Ness' historie en betydning og en pointe at understrege. Jovist er dragen Kazimir en genial karakter. Men han er et billede på noget i Sarah og i alle mennesker. Hvad kan man diskutere, for alt er til fri tolkning. Men mens jeg læste bogen fik Kazimir og hans rolle i fortællingen mig til at tænke på det ulmende had, der er i alle mennesker. Nogle gemmer på det, andre er elendige til ikke at eksplodere hvert øjeblik. Og så er der dem, hvor du ikke ved det, før det er for sent. I bogen her møder vi alle slags, og Kazimir samt dragerne generelt bliver en påmindelse om, at mennesker er farligere end noget andet omkring os. Had og vrede kan ødelægge, dræbe og destruere. Hvis ikke vi får ord på eller hjælp til den vrede, kan den slå os og dem omkring os ihjel.
Det er en stærk pointe og så endda i en ungdomsbog. Men det er netop det, Ness kan, og det er det, jeg virkelig elsker ved hans værker. 

 

"Burn" er endnu en perle fra Patrick Ness' hånd. Han minder sin læser om de sider, menneskeheden besidder, og den største trussel mod os og vores eksistens er os selv. Samtidig får han knyttet en kommentar til racedebat og den generelle snak om at være en del af en minoritet hvad enten det handler om udseende eller seksualitet. Bogen kan til tider virke som en stor dommedagsprofeti. Men heldigvis minder den også sin læser om, at sammen er vi stærke, og hvis vi tør elske og respektere hinanden, skal det hele nok gå.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar