.

.

lørdag den 5. september 2020

"100 dage 100 digte" af Pelle Hvenegaard
Titel: 100 dage 100 digte

Forfatter: Pelle Hvenegaard
Serie: -
Forlag:
Sider: 250
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 

Pelle Hvenegaard har tidligere skrevet flere bøger om sit liv, dels en hel biografi med fokus på livet som barnløs og en bog med 50 historier, der har formet ham som menneske.
Nu springer han ud som digter og har givet sig selv den udfordring at skrive et digt hver dag i 100 dage. Men så kommer corona, og digtene bliver noget helt andet, end han regnede med.

En digtsamling er altid sværere at anmelde. Der er ikke en historie eller en hovedperson at tage udgangspunkt i.
I stedet er det nemmere at udtale sig om en stemning eller de tanker, som værket sætter i gang. Hvenegaard er sikker på, at det skal være digte om kærlighed og lykke. Men da corona rammer bliver der i stedet tale om en refleksion og fortælling om at gå fra frihed og at være egen herre til at være afhængig af statens støtte samt den klaustrofobiske fornemmelse af at være lukket inde i eget hjem og hoved.

Digtene er lige så meget små hverdagsfortællinger eller refleksion over verdenskrise, flygtningetilstrømninger og kontrasten mellem verdensdele og forskellige kulturer. De er skrevet dejligt flydende, så man kan selv vælge, om man læser et digt om dagen eller om man (ligesom jeg) læser dem mere eller mindre ud i én køre.
Digtsamlingen bliver et rigtig godt billede på, hvordan corona påvirker den gennemsnitlige dansker: Motivationen forsvinder, det er hårdt at hjemmepasse og arbejdet og ens levebrød trues.
Hvenegaard gør det nemt for læseren at identificere sig med ham. Som forældre nikker jeg smilende genkendende til digte som "skal vi lege?", hvor datteren for 118.gang den dag søger underholdning, fordi hun savner legekammeraterne i børnehaven. Som partner smiler jeg med tårer i øjnene, når han i et digt erklærer sin kærlighed til konen Caroline.
I samlingen er der alt fra hverdagssnak til refleksion over flygtningestrømninger og modløshed, og det gør oplevelsen virkelig stærk.

"100 dage 100 digte" er et projekt, der vil stå tilbage som et billede på at være fanget i en verden med corona og en helt anden tilværelse, end man er vant til. Projektet blev pludseligt med et helt andet fokus, men det har gjort noget godt for bogen. Dels har det givet Hvenegaard materiale til de 100 digte, men det har også givet ham mulighed for at finde glæden i hverdag og de helt små ting. Det er noget, vi alle kan lære af, og vi får lov at komme med under huden på et menneske, der netop skal lære at skrue ned og værdsætte de små ting.
Digtene minder os om, at livet skal leves, og vi skal få det bedste ud af hver dag. Det er en stærk pointe, og den leveres med omsorg og alvor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar