.

.

søndag den 5. juli 2020

"Myntes dagbog 3: Genial, lineal, stativ, kasket, kys"


Titel: Genial, lineal, stativ, kasket, kys
Forfatter: Stine Spedsbjerg
Serie: Myntes dagbog
Forlag: Gyldendal
Sider: 140
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.


Det kører egentlig okay for Mynte. Hun elsker at være veninde med Zosia, og hun er god i skolen. Udover i matematik. Matematik stinker hun faktisk til. Zosia er en sand mester til alt, hun giver sig til, og Mynte er misundelig. Hendes forældre ansætter en mentor, der skal lære hende det ædle fag. Matthias. Han er lækker og skøn, og Mynte ved slet ikke, hvad hun skal gøre af sig selv. 

Nogle gange føles det som om, at jeg slet ikke har været væk fra søde Mynte. Hun er kanongodt selskab, og derfor er det fedt allerede at have endnu en bog om hende i hænderne. Hvor sidste bog handlede meget om selvværd og selvbillede, er det her en historie om selvtillid og troen på egne evner. Samtidig er det også en fortælling og kærlig reminder om, at ikke alle er gode til det samme, og at det er okay og helt naturligt. Det er en meget vigtig pointe i et samfund, hvor perfektionisme og "12talspiger" er blevet reelle begreber. 


Mynte er atter bogens hovedperson, og det er hende, der gennem ord og tegninger fortæller historien. At Mynte er blevet en smule ældre, klæder hende. Hun er virkelig blevet sassy, og har nogle skidegode comebacks. Flere gange griner jeg højt over tegningerne, dels fordi jeg kan se mig selv i hendes forældre (sorry, kids) men lige så meget fordi jeg kan se mig selv som teenager i Mynte.
Det er glæden ved at læse bogen som voksen. Mynte er 13 år, og derfor er hun i den dejlige alder, hvor én enkelt ting kan vælte hele læsset og få det hele til at virke fuldstændig uoverkommeligt. Det er beskrevet med en masse humor, men virkelig også med kærlighed og en respekt for, at verden vitterligt kan vælte grundet en fyr eller en dårlig karakter, når man er ung. 
Mynte er perfekt beskrevet og er et rigtig godt billede på, hvordan det er at være ung i 2020. 

Spedsbjerg tager traditionen tro emner op, som er vedkommende for målgruppen. I denne bog er det præstation, den første kærlighed og venskab. Præstation er bogens lidt mere alvorlige emne, fordi vi står med en Mynte, der føler sig som en fiasko. Hendes allerbedste veninde kan alt. Hun er god til det hele, mens Mynte er kluntet og har en kamp med det ene eller det andet. Zosia er et sandt wonderchild, og Mynte kan ikke lade være med at sammenligne sig selv med hende. Hun er skuffet over sig selv, og hun kan mærke sine forældres forventninger og det store pres i dem. Ikke at kunne leve op til egne og især andres forventninger kan gøre ondt, og det gør det også på Mynte. Hun lyver om sine karakterer, og hun lyver over for sin mentor for ikke at virke dum.
Mynte er usikker og bange for at være anderledes. Hun tror, at det er karakterer eller hendes kunnen, der afgør, om folk kan lide hende. Det er en følelse, som mange unge (især piger) kan nikke genkendende til, og netop derfor er det så vigtigt, at Spedsbjerg tager det op i denne fortælling.


"Myntes dagbog 3" er et glædeligt gensyn og en sjov, kærlig og vigtig fortælling til børn/unge i alderen 10-15 år. Den er Nynnes dagbog for denne aldersgruppe. Mynte er let læst, og man er underholdt fra start til slut. Her er humor blandet med alvor, og læseren får virkelig følelsen af atter at være 13 og ønske at være normal og som alle de andre. Samtidig sidder man tilbage med påmindelsen om, at vi alle er gode, som vi er. At alle har forskellige kompetencer. Og det er netop det, der gør os til unikke mennesker. Tak for det, Mynte!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar