.

.

fredag den 10. juli 2020

"Afstanden mellem dig og mig" af Caroline Ørsum


Titel: Afstanden mellem dig og mig
Forfatter: Caroline Ørsum

Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 238
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 2/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.

En aften er Laura i byen og kysser med den søde Mille. Hun forelsker sig med det samme, men hun fik hverken Milles fulde navn eller nummer, og derfor er hun sikker på, at de aldrig skal ses igen. Men pludseligt står Mille og skal undervise hende på gymnasiet. Kan man have et forhold til sin lærer? Og hvad siger ens venner til det? Laura må vælge, om hun vægter kærlighed eller venskab højest. Og måske har kærligheden slet ingen fremtid for de to.

Idéen med den her bog, synes jeg, lød enormt fed. Derfor glædede jeg mig virkelig også til at læse den. Men nu sidder jeg tilbage med en fornemmelse af, at den her anmeldelse bliver enormt svær at skrive. Bogen var bare ikke mig på rigtig mange parametre, og på en eller anden måde er de anmeldelser altid lidt sværere at formulere.
Alligevel forsøger jeg.
Som sagt var jeg glad for emnet. Idéen om en problematisk forelskelse er der næsten altid en god historie i. I denne bog kommer der også det ekstra lag med, at det er Lauras lærer, hun forelsker sig i - og læreren gør det samme. De mødes inden denne relation er dem bekendt, og derfor er det endnu mere betændt og svært for dem at navigere i. 
Det stiller en masse etiske spørgsmål og overvejelser op for læseren, og det er fedt.
Desværre bliver de bare ikke gjort interessante at finde en løsning på, fordi hovedpersonerne ikke er engagerende.


Laura er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Lauras mor skal til at flytte til Island med sin kæreste, og Laura skal derfor bo hos sin bedste ven. Laura flytter ind, og er sammen med de 2 venner. De støtter hende, og der er ingen tvivl om, at dette venskab skal vare resten af livet. De er tætte og kender hinanden utroligt godt. En aften er Laura i byen på en gay-bar, hvor hun møder Mille. De hygger sig og skilles derefter. Da de så mødes på gymnasiet igen, falder Lauras verden sammen. Hun har aldrig været forelsket før, og nu står hun og elsker én, som hun ikke kan være sammen med. 
Det er på sin vis tragisk. Og som læser er man hooked på, om de ender sammen. Til en start. Men efterhånden, som jeg nåede ind i bogen, mistede jeg interessen mere og mere.
Laura "var der ligesom bare". Jeg synes ikke, at hun gjorde noget for fortællingen, og hun virkede så træt og opgivende. Det var tung læsning at være i Lauras hoved, ikke fordi hun var deprimeret eller lignende, men mere fordi jeg bare slet ikke kunne finde drivet for hende og hendes fortælling. 
De karakterer, der fungerer, er Lauras venner! Det er dem, der står tilbage, mens Laura forelsker sig, og sammen bliver de forladt og glemt, fordi hun har brug for at udleve sit romantiske eventyr med Mille. Hvordan de finder sammen, mens Laura mener, at de skubber hende ude og glemmer hende, er rørende og fint, og som læser mærker man virkelig deres smerte modsat Lauras forelskelse.  En stor del af manglen på investering i Laura, var sproget. Der er et eller andet "off" ved sproget i bogen. Der er en meget poetisk skrivestil, men den virker påtaget og slet ikke som noget, der passer til den her fortælling. Det tog mig hele tiden ud af historien, og i stedet sad jeg og kunne ikke se forbi, at det hele virkede som to forskellige mål for historien. Dels var der et emne og nogle karakterer, Ørsum vil dele med læseren, men sproget blev på sin vis en mission i sig selv, og det er en YA-roman som denne ikke god til at have som fokus. 
Derfor sidder jeg tilbage med en lidt flad læseoplevelse, og jeg mangler en klar vision for historien. 

"Afstanden mellem dig og mig" har et potentiale, som den desværre ikke formår at bruge. Emnet er interessant, men det føres ikke til dørs, da bipersonerne er de eneste karakterer i bogen, jeg som læser engagerer mig i. Sproget virker "off", og den påtvungne poetiske tone virker ikke til denne fortælling.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar