.

.

fredag den 26. juni 2020

"Se mig" af Sanne Søndergaard

  
Titel: Se mig
Forfatter: Sanne Søndergaard

Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 224
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.


Zira og Alberte har været veninder altid. Men noget har ændret sig. Mens Alberte bliver mere og mere populær på Youtube, inviteres til de rigtige fester og har de rigtige venner, står Zira med en familie i spåner, et selvhad på størrelse med Amager og en vrede over, hvordan Alberte har behandlet hende. 
Men måske er alt ikke så lykkeligt, som Alberte fremstiller. Og måske er Zira også noget uden Alberte. 

Det er mange år siden, at jeg sidst læste noget af Søndergaard. Hun skrev faktisk den første ungdomsroman, jeg læste, inden jeg overhovedet vidste, hvad det var. "Kære Dødsbog" står stadig klart i min erindring, og da jeg så, at hun atter var akutel, var jeg simpelthen nødt til at se, om hun stadig kunne fange mig som dengang. Det kan jeg med glæde konstatere, at hun kan. Og i mellemtiden er hun blevet en endnu bedre skribent, og man kan som læser mærke, at her er en kvinde med noget på hjerte. 


Bogens hovedpersoner er Alberte og Zira, og de skiftes til at fortælle historien bogen igennem. 
Alberte er blevet kendt. Hun er nomineret til Guldtuben som årets rising star, følgertallet stiger stødt, og hun gør alt for at passe på sit image. Alberte er blevet alt det, hun har drømt om. Men Zira og fortiden nager hende. Der er noget afsluttet, der konstant kradser i den ellers så perfekte facade. Som læser bryder man sig faktisk ikke synderligt om Alberte til at starte med. Alt går op i makeup, kameravinkler og den overfladiske verden, som livet som influencer kan syne af. At hun bare har kunnet skrotte en barndomsveninde på den måde virker utroligt, og det er svært at finde sympati for hende ret langt hen i bogen. Men som vi alle ved, er der noget under filtre og den perfekte verden på sociale medier, hvilket Albertes historie bliver et bevis på. Alberte står i sidste ende tilbage som bogens stærkeste karakter for mig, og hendes historie var et unikt indblik ind i den hemmelige verden som Youtuber.

Ziras fortælling er historien om et evigt selvhad og en kritisk stemme, der understreger, hvor stor en fiasko og fejl, man kan være. Zira mener ikke, at hun fortjener noget godt i livet, og hun gemmer sig mere og mere i sig selv. Zira ser til, mens Alberte bliver mere og mere populær, og alle omkring dem undrer sig over, hvorfor Zira ikke længere er en del af videoerne. Derhjemme er moderen død, og hendes far bruger alle chancer, han får, til at fortælle, hvad hun kunne gøre bedre. Zira er magtesløs og har ingen succes tilbage. Men da hun møder Simon, og de begynder at ses, opdager hun, at hun faktisk kan klare sig uden Alberte, og at hun kan værdsættes af et andet menneske.
Ziras fortælling bliver en historie om at tro på sig selv, men det bliver også en vigtig historie om at ødelægge ting for sig selv, fordi ens selvhad og -kritik er så stor en del af sindet. Kan jeg elskes? Nej. Lad mig skubbe dem væk, der gør det, for jeg fortjener det ikke. Ziras stemme er vigtig, for alt for mange unge har netop disse tanker. Der er altid to sider af samme sag, kan jeg høre mig selv sige, når jeg står og er konfliktløser mellem børnene på skolen. Det er ikke kun sandheden med børn, der passer også, når vi er unge eller voksne. De to piger fortæller begge, hvad der gik galt mellem dem, og som læser må man indse, at der er to forskellige historie.r Begge piger har stået på deres egen side af broen med hver sin virkelighed, som den anden ikke har set eller har været inviteret ind i. Spørgsmålet er så, om de kan mødes og se hinandens virkeligheder og hjælpe hinanden til at forene det, de drømmer om at være med de udfordringer, de hver især har. 
Det vil jeg lade sig som læser finde ud af. Men jeg lover dig, at du her får en solid og stærk fortælling om venskab og det evige pres, der er, for at være perfekt, når man er en del af sociale medier og de mange kommentarer, man kan modtage sådan et sted. 

"Se mig" er en fortælling om at ville ses. For Alberte er det drømmen om kendislivet og at være den store Youtuber, som alle ser og elsker. For Zira handler det om at blive set og elsket af ét menneske i hendes mørke og triste liv. Her mødes modsætningerne, selvom begge piger har samme behov. Det er en fortælling om venskab, og den inviterer læseren ind i den evige higen efter anerkendelse og kærlighed, som de fleste unge søger på den ene eller anden måde. Søndergaard leverer her en vigtig, intens og virkelig spændende fortælling om at være ung lige netop nu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar