.

.

onsdag den 3. juni 2020

"Kvantespring" af Lise Villadsen


Titel: Kvantespring
Forfatter: Lise Villadsen
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 258
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal. 


Astrid og og søsteren Cecilie gå begge i gymnasiet. Cecilie burde glæde sig over snart at få hue på, mens Astrid burde nyde det første år med sine venner. Cecilie er syg med angst, og ingen er sikre på, at hun klarer eksaminerne. Astrid er bange for ikke at være der for sin søster. Hvor meget er hun villig til at ofre for at være der for sin storesøster?

Noget af det allermest fantastiske, man som læser kan opleve, er, når en bog virker som om, at den er skrevet lige præcis til én. Sådan havde jeg det, da jeg læste "Kvantespring". 
Villadsen er efterhånden et kendt navn her på bloggen, og jeg kan med glæde meddele, at det her er hendes bedste værk til dato. Her leveres en solid, brutal og hudløs ærlig fortælling med så mange temaer, at det ville blive en helt bachelor, hvis jeg skulle det hele igennem i denne anmeldelse. 
Jeg har grædt mange gange gennem denne bog, og jeg kan se mig selv både i Astrid og Cecilie. Jeg har selv døjet med angst, og i gymnasiet måtte jeg på antidepressiver den sidste halvdel af 3.g for at klare mig igennem. Jeg husker følelsen af, at studentertiden måske ikke blev en realitet. Og jeg husker følelsen af dårlig samvittighed, når alle måtte sætte deres liv på standby for at min dag kunne lykkedes.
Samtidig har jeg på sin vis også været Astrid. Jeg er vokset op med en handicappet søskende, og mange af Astrid frustrationer og følelser kender jeg fra mig selv. Mere om alt dette senere. 


Astrid er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Selvom det er Astrid, der er fortælleren, sidder jeg tilbage med en følelse af, at Cecilie på sin vis er lige så vigtig, fordi det er hende, der er den konstante udløser for plottet og handlingen i bogen. Astrid er en pleaser. Hun er vokset op med, at der skal passes på Cecilie, og det er Cecilies sindsstemning, følelser og angst, der styrer den pågældende dag. Er der brug for det, aflyser man selvfølgelig en fest, et vennebesøg eller hele sommerferien for, at Cecilie ikke udsættes for et unødigt pres.
Astrid er vant til at skubbe sit eget liv til side, men da hun møder Kristoffer og forelsker sig (som mange gør i 1.g), bliver hun konstant sat i et dilemma. Skal hun blive hjemme og passe Cecilie? Eller skal hun have lov til at leve?
Kontrasten mellem det liv, der er gået totalt i stå, og det liv, der aktivt er stoppet, bliver større og større gennem bogen. Som læser mærker man virkelig Astrid frustration, og man forstår hendes til tider helt uretfærdige tanker omkring Cecilie. Astrid tør ikke leve af frygt for, hvad det vil gøre ved hendes søster, og søsteren tør ikke leve, fordi hun er angst.
Begge pigers problematikker, personligheder og liv beskrives for læseren sådan, at ligegyldigt om man har haft angst/psykiske problemer inde på livet eller ej, så mærker man alle de følelser, der er i spil. 

Som nævnt er der utallige temaer at tage hul på. Noget af det, der virkelig ramte mig, var de atypiske familiedynamikker, som Villadsen præsenterer i bogen. 
Cecilies angst påvirker alle. Vi har talt lidt om Astrid, der sætter sit eget liv på standby og virkelig udfordres i dette, men deres forældre er bestemt også på overarbejde. At have et sygt barn kræver sin mand eller kvinde, og selvom man har alle intentioner om at arbejde sammen, er det ikke altid dét, der bliver realiteten. Det portrætterer Villadsen i denne bog.
Her er der billedet af den omsorgsfulde mor, der overkompenserer og gør alt, hvad hun kan, for at hjælpe Cecilie. Hun forsøger sig med særordninger, alternative muligheder og et desperat håb om, at hvis hun nu gør lidt ekstra og bare føjer Cecilie, så bliver alt bedre. 
På den anden side står der en far, der vil handle og udfordre sin datter. Han tror på et pres og kærligt men bestemt skub, fordi man også er nødt til at tage sig sammen. 
Begge forældre gør ting af kærlighed. Men Villadsen får med disse modstridende tilgange vist sin læser, at begge strategier ikke er vejen frem. At psykisk sygdom ikke bare kan knipses væk. At man ikke bare kan tage sig sammen eller finde på en trylle-løsning. Det kræver hårdt arbejde. Og alle i en familie er en del af den proces. 


Som nævnt er dette en bog med lige dele fokus på at være den lidende og dem, der står på sidelinjen. Derfor vil jeg virkelig anbefale bogen til alle. Dem, der selv har det svært. Dem, der er i nær relation til en med psykiske problemer. Og til professionelle. Bogen er et unikt indblik ind i hovedet på den ramte men også en fortælling om, hvor hårdt det er for de nærmeste, og hvor lidt hjælp, der er at hente for dem. Med denne bog formår Villadsen at sætte ord på tabuer som angst og dysfunktionelle familieforhold - og hun gør det med en så brutal ærlighed, at man som læser sidder tilbage og mangler ord. 

"Kvantespring" er en relevant, vigtig og ikke mindst brutal fortælling om at turde eller ikke turde leve sit liv. Det er en fortælling om at glemme sig selv og ofre alt for et menneske, man elsker. Den er mørk og grusom og alligevel en håbsfortælling ud over det sædvanlige. Villadsen leverer her en magtpræstation, og skal du læse én bog i år, må du love mig, at det bliver "Kvantespring".


2 kommentarer:

 1. Hej, jeg vil dele mit vidunderlige vidnesbyrd Efter at have været i forhold til mand i årevis, brød han op med mig, jeg gjorde alt for at bringe ham tilbage, men alt var forgæves, jeg ville have ham tilbage så meget på grund af den kærlighed, jeg har for ham bad jeg ham om alt, jeg gav løfter, men han nægtede. Jeg forklarede mit problem til min ven, og hun foreslog, at jeg snarere skulle kontakte en stavebeslag, der kunne hjælpe mig med at sprede en trylleformel for at bringe ham tilbage, men jeg er den type, der aldrig troede på stave, jeg havde ikke andet valg end at prøve det, jeg sendte en e-mail med stavehjulet, og han fortalte mig, at der ikke var noget problem, at alt vil være okay før tre dage, at min eks vil vende tilbage til mig inden tre dage, han kastede trylleformularen og overraskende den anden dag, det var omkring kl. 16. Min eks ringede til mig, jeg var så overrasket, jeg besvarede opkaldet, og alt, hvad han sagde, var, at han var så ked af alt, hvad der skete, at han ville have mig til at vende tilbage til ham, at han elskede mig så meget. Jeg var så glad og gik til ham, at det var sådan, vi begyndte at bo sammen lykkeligt igen. Siden da har jeg givet et løfte om, at enhver, jeg kender, der har et forholdsproblem, jeg ville hjælpe denne person ved at henvise ham eller hende til den eneste virkelige og magtfulde stavebeslag, der hjalp mig med mit eget problem. e-mail: babaidadawiseman01@gmail.com
  kan du e-maile ham, hvis du har brug for hans hjælp i dit forhold eller en anden sag.

  Elsker magi
  Tjen en god penge, eller vind et lotteri.
  Opnå succes i erhvervslivet.
  Åndelige problemer.
  Vind retssag.
  Se efter din livspartner.
  Få et godt betalt job.
  Få kontrol over dit ægteskab.
  Modtag fordel og få tiltrækning fra folk.
  Få tilbage tabte penge.
  Helbrede dig af alle sygdomme. både hærdelig og uhelbredelig.
  Løs graviditetsproblemer og velsigne dig med babyer osv ...

  Kontakt denne store mand, hvis du har problemer med en varig løsning
  gennem babaidadawiseman01@gmail.com
  WhatsApp: +2348136951551
  Viber: +2348136951551

  Tak for mig senere

  SvarSlet
 2. Hej jeg er Lisbet Møller, jeg er her for at sprede denne gode nyhed til hele verden om, hvordan jeg fik min eks kærlighed tilbage. Jeg gik vanvittigt, da min kærlighed forlod mig efter en anden pige i sidste måned, men når jeg møder en ven, der introducerede mig for Dr.igbinovia, den store messenger ,, fortællede jeg mit problem til Dr.igbinovia om, hvordan min eks-kærlighed forlod mig og også hvordan jeg havde brug for at få et job i et meget stort firma. Han sagde kun til mig, at jeg er kommet til det rigtige sted, hvor jeg ville få mit hjertelyst uden nogen bivirkning. Han fortalte mig, hvad jeg skal gøre, efter at det var gjort. I de næste 2 dage ringede min kærlighed til mig på telefonen og sagde undskyld for at have levet mig før nu og også i den næste uge efter at min kærlighed ringede til mig til bede om tilgivelse, jeg blev opfordret til samtale i mit ønskede firma, hvis jeg havde brug for at arbejde som vejleder. Jeg er så glad og overvældet, at jeg er nødt til at fortælle dette til hele verden om, hvordan Dr.igbinovia hjælper mig med at give mit hjertelyst, Dr.igbinovia er specialist i al slags spell og god magi. Hvis du har brug for nogen form for hjælp, kontakt på følgende e-mail-adresse: doctorigbinovia93@gmail.com whatsapp / Viber: +2348144480786 Tak senere.

  SvarSlet