.

.

fredag den 19. juni 2020

"Det øjeblik du tøver" af Sarah Engell


Titel: Det øjeblik du tvivler
Forfatter: Sarah Engell

Serie: -
Forlag: CarlsenPULS
Sider: 368
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPULS. 


Vigga er skater, og hun er en af de bedste piger. Hun kæmper for at vise sit værd, og hun dater ikke, for der skal ikke komme en dreng i vejen for hendes karriere. Men så møder hun ham. Og forelsker sig. Han er alt det, hun ikke troede, at en fyr skulle være for hende. Han er klog, smuk, sød og morsom. Og så er han beskyttende og passer på hende, især da hun modtager truende beskeder på sociale medier. 

Engell er tilbage med en roman for første gang siden 2017. Det er på sin vis sandheden. Ind i mellem har der været et glimrende samarbejde med Sanne Munk Jensen (Tag gaden tilbage) og noveller samt en graphic novel. Siden "Valget" har Engell eksperimenteret med stil, udtryk og historiefortælling, men nu er hun tilbage med en klassisk YA-roman fra egen hånd - og det er et glædeligt gensyn på alle fronter!

Vigga er bogens hovedperson, og hun fortæller historien. Vigga er en del af en drengeverden. Skatermiljøet er hårdt og råt, og derfor må hun være på samme måde for ikke at blive ædt levende. Men Vigga har også talent. Hun deler videoer af sin formåen og de fedeste tricks på nettet i håb om at få en sponsor, så hun kan leve af livet som skater. Fyrene nedgør hende, og den eneste pige, der kan relatere til den "drengede" hobby, er skaterveninden Bella. 
Det går dog hurtigt op for læseren, at Viggas rå look og facade er netop dette. Vigga gør det for at beskytte sig selv, for hun vil vise alle haters og fyrene, der råber sjofle ting under konkurrencerne, at hun har ret til at være der og hører til i miljøet også. Vigga er bange for at få en kæreste, da det vil fjerne fokus fra den ligestillingskamp, hun har gang i på ramperne. 
Vigga er en pige med ben i næsen, og i stedet for, at der kommer en klassisk kærlighedsfortælling om, hvordan en fyr får de bløde sider frem, vælger Engell idéen med trusler online. Vigga brydes mere og mere ned af de truende og voldsomme beskeder, og hendes person svækkes bogen igennem. 
Det spil, der ender med at foregå i Vigga og hendes forhold til menneskerne omkring hende er uhyre interessant og intenst. 
Dog er det hele tiden Viggas mission om at være mere end sit køn, der er hendes drivkraft, og det gør, at man som læser aldrig mister kærligheden til hende. 


Engell er en mesterlig forfatterinde. Det har vi etableret tidligere. Men når hun nu er tilbage, er det med en anden stemme, en anden agenda. Hvis man har læst tidligere værker af Engell, ved man, at der har været en meget dyster stemning i fortællingerne. Emnerne har været tunge, der har været brug for utallige kleenex, og som læser har man siddet tilbage med en følelse af håbløshed og mørke. Engell beskæftiger sig med de tungeste emner i ungdomslitteraturen, så derfor skal det gøre ondt.
Men i denne bog sidder man også tilbage med en følelse af empowering. Engell har talt med piger i skatermiljøet, der har været så seje og modige, at de har fortalt om deres oplevelser her. Samtidig har hun talt med piger, der har oplevet forhold, der på ingen måde har været gode for dem. Når man har det in mente i sin læsning, gør det ondt. At her er udsnit af virkelige levede liv. Men samtidig giver det en følelse af magt og mod. Her er piger, der har turde stå frem for at ændre noget. Og det ærer vi ved at læse den her bog og reflektere over dens mange budskaber.

Det, at man har ret til at være andet end sit køn, har været oppe i den offentlige debat af flere omgange de seneste år. I forskellige miljøer har kvinder fortalt om, hvordan de ses ned på eller nedprioriteres, blot fordi de er kvinder. Men her gør Engell det, hun gør bedst. Hun finder en niche, en lille kringelkrog, som vi ikke anede, fandtes. Skatermiljøet drager læseren, og vi lukkes ind i en lille verden, hvor kønsdebat, synet på piger/kvinder og ikke mindst kvinders kamp for anerkendelse, er sat væsentligt længere tilbage end så mange andre steder i samfundet. Det er uhyre interessant, og derfor giver det netop så god mening at have en karakter som Vigga i hovedrollen. Hun har for alvor noget på spil, og derfor er det endnu farligere for hende, hvis det hele falder på gulvet. 
Der er andre emner, jeg ikke kan tale om, fordi det vil spoile bogens handling. Men jeg kan sige så meget, at Engell bruger sine sublime evner til at sætte ord på den ondskab, der kan bo i mennesker, og det virker næsten som om, at hun nyder at bryde sine karakterer ned, stykke for stykke, for hun lægger aldrig nogensinde fingre i mellem. Det skal gøre ondt, når vi læser Engell. For ellers forstår vi ikke alvoren af den situation, hendes karakterer udsættes for. 


"Det øjeblik du tøver" er en historie om sociale mediers selvfølgelighed i unges liv, og det er en historie om at nedbrydes i paranoia, angst og en konstant kamp for at vise sit værd. Samtidig er det en historie om at rejse sig, at turde og at kræve sit værd, fordi man er meget mere end "bare kvinde". Det er en stærk og rå fortælling, der etablerer, at Engells værker bare gør ondt, fordi de er vigtige. Engell gør det igen. Ganske enkelt.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar