.

.

onsdag den 15. april 2020

"Luftkasteller" af Katrine Skovgaard


Titel: Luftkasteller
Forfatter: Katrine Skovgaard

Serie: -
Forlag: Calibat
Sider: 212
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5 


Bogen er stillet til rådighed af forfatteren selv. 

Amanda starter i gymnasiet og er slet ikke som sine jævnaldrende. De tænker på fester, sex og hvem, der har et crush på hvem. Amanda har ikke engang holdt en dreng i hånden endnu. Hun bruger al sin tid på manga og den fascinerende youtuber, Hunter.
Men Amanda er træt af at være anderledes, og det hjælper bestemt heller ikke, at hendes bedste veninde, Thea, begynder at tale om de samme ting som alle andre. 

Den her bog forelskede jeg mig i med det samme grundet coveret. Det talte virkelig til mig, og jeg måtte bare vide, hvilken historie, der lå bag. Calibat er et forlag, der er begyndt at blive rigtig glade for YA, og det er jeg lykkelig over, for jeg har efterhånden læst nogle rigtig fede udgivelser fra dem. Denne er ingen undtagelse.
Skovgaards fortælling rammer plet, og emnet der er mange vigtige emner oppe at vende. Bogen er ikke specielt lang, men den er intens og virkelig svær at lægge fra sig, når man først er gået i gang. 


Amanda er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Vi møder hende første gymnasiedag, hvor hun skal gå i klasse med Thea, som er hendes bedste veninde. Sammen ser de timevis af videoer med Youtuberen Hunter, der kan alt fra at nørde spil til at spille diverse coversange. Amanda hviler egentlig ret meget i den, hun er, og det faktum, at drenge ikke rigtigt siger hende noget, betyder ikke det store for hende. Men da hun starter i gymnasiet og kan se, hvad alle andre pludseligt er optaget af, står hun tilbage og føler sig enormt forkert.
Heldigvis er det ikke en fortælling om en pige, der så pludseligt ændrer sig selv 180 grader og finder ud af, at fester og fyre er det fedeste. Amanda er bange for at være anderledes, ja. Og hun er bange for at blive skubbet ud af fællesskabet. Men samtidig holder hun fast i sig selv og vil ikke bare være sammen med en af drengene eller gøre noget, hun ikke har lyst til. 
Det er et enormt stærkt træk, og det gør, at hun er en anderledes hovedperson i forhold til mange andre, man kunne støde på.
Det giver samtidig nogle meget interessante scener, fordi Amanda konstant er i kamp mellem at være som alle andre men også at være tro mod sig selv. "De bliver så hurtigt voksne i dag". Har vi ikke alle hørt den sætning om teenagere anno 2020 på et eller andet tidspunkt? Hormoner, pubertet og spørgsmål til druk, fester og drenge starter bare tidligere, det kan jeg også se på mit arbejde. Lærerne taler tidligere og tidligere om disse emner med deres elever. Netop derfor er Skovgaards historie så vigtig. Her er en historie om, at det er okay at være anderledes og ikke følge med strømmen. Her er en historie om, at det ikke er alle, der har fundet interessen for det modsatte køn (eller eget køn for den sags skyld) eller fester hver weekend; og det er okay!
Det er så vigtig og fin en pointe, og jeg priser mig lykkelig over, at Skovgaard vælger at behandle netop denne diskussion i sin bog.
Samtidig er der emner som venskab, seksualitet og nørdede interesser oppe at vende, og det hele går til tider op i en højere enhed og skaber en smuk og relevant fortælling. 


"Luftkasteller" handler om at turde være sig selv, selvom det ikke er normen. Det er historien om at være teenager og bare gerne ville accepteres for den, man er. Og vigtigst af alt er det en fortælling om, at man skal lytte til sit hjerte og de følelser, man har.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar