.

.

lørdag den 4. april 2020

"Aldrig for altid" af Helle Kaare Lindberg


Titel: Aldrig for altid
Forfatter: Helle Kaare Lindberg

Serie: -
Forlag: Silhuet
Sider: 256
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forfatteren selv. 


Tilde bor med sin alkoholiserede mor og hader livet som hende uden penge og mærketøj. Da hun opdager en sugardating-hjemmeside, laver hun en profil og tjener hurtigt penge på at dele nøgenbilleder. Men da hun begynder at mødes med mændene, forvildes hun ud i et grænseland, og pludseligt kan Tilde ikke længere genkende sig selv. 

Noget af det, jeg virkelig elsker ved YA, er, når der tages emner op, som er aktuelle i samfundsdebatten eller som vi slet ikke ved nok om. Lindberg vælger i denne bog at skrive en fortælling om at være sugardater, noget de fleste af os enten kender intet eller meget lidt til.
Personligt kender jeg begrebet fra DR's dokumentar om sugardateren "Gina", der var fortællingen om en pige, der kom fra ingenting men nu gik i mærketøj og ejede alle de dyre tasker. Det var dybt fascinerende samtidig med, at jeg havde meget svært ved ikke at sidde hovedrystende og se på, hvordan hendes liv foregik. 
Det fik mig virkelig til at reflektere, og da der for få uger siden begyndte at være reality-stjerner, der reklamerede for en sugardater-hjemmeside, måtte jeg nok bare erkende, at det er noget, som frister unge mennesker. For nogle kan det være let tjente penge, men til hvilken pris? Det er netop det, som Lindberg undersøger i bogen. 


Tilde er bogens hovedperson. Hun går i 10.klasse, bor med en mor, der drikker dagen væk, og hun drømmer om en tilværelse med millioner, champagne og det dyre modetøj. Tilde drømmer sig til en helt anden virkelighed end den, hun er en del af, og da hun for sjov opretter en profil på hjemmesiden, er det i fuldskab og uskyldigt. Men hurtigt handler hun på anmodningerne og drives ind i en verden, hvor penge kan købe alt. 
Til at starte med brød jeg mig virkelig ikke om Tilde. Hun var arrogant, snobbet og teenager på den der virkelig trælse facon. Kan man have lyst til at følge sådan en hovedperson? Ja, det kan man i hvert fald i Tildes tilfælde. Fordi hun er så usympatisk, får man netop lyst til at se, hvad det her miljø gør ved hende. Samtidig forstår man hurtigt, at Tilde er som hun er, fordi hun er en overlever. Hun skal kunne klare sig selv, for det er hun vant til grundet moderen og hendes adfærd. 
Tilde tjener hurtigt styrtende på at være sugardater, men hun må også erfare, at man ikke altid kan slukke for følelser og bare overskride adskillige grænser uden konsekvenser. Det er spændende at følge Tilde gennem bogen og blive lukket ind i denne verden med hende. Tildes udvikling er interessant og med nuancer, der virkelig holder læseren fanget hele vejen igennem bogen. 


Emnet "sugar-dating" er uden tvivl forbundet med en masse fordomme - jeg har dem selv, som man kan se længere oppe i anmeldelsen. Men fordomme kommer af uvidenhed, og det er netop det, Lindberg får understreget, når man læser bogen. Det betyder på ingen måde at hun er fortaler for sugardating eller at man efter endt læsning sidder og tænker: "det vil jeg også!"
Tværtimod. Men Lindberg får understreget, at vi er nødt til at forstå, hvad der foregår mellem mennesker, især online, for at kunne hjælpe og tale om emnet. Lindberg belyser forskellige problematikker omkring sugardating men mest af alt minder hun os om, at vi er nødt til at have en idé om, hvad det betyder og hvordan man kan have det, når man eventuelt vælger at tjene penge på den måde. Lindberg beder os om forståelse og om at søge indsigt, og det er hendes bog bestemt med til at gøre. 

"Aldrig for altid" er en enormt dragende og interessant fortælling om et emne, der slet ikke er blevet talt nok om, når det kommer til unge mennesker. Her er der en fortælling om ulykkelig kærlighed, overlevelse og at glemme sig selv, fordi man higer efter et andet liv. Lindberg leverer her en rå og ærlig bog, der virkelig også er en sand pageturner. Den er et must-read, hvis man elsker YA-bøger. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar