.

.

torsdag den 9. april 2020

"40 uger inden" af Cana Buttenschøn


Titel: 40 uger inden
Forfatter: Cana Buttenschøn

Serie: -
Forlag: People's Press
Sider: 219
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 Som gravid er der monster meget information at hente på nettet. Næsten alle gravide har en app, der fortæller, hvad der sker med baby uge for uge. Men hvad sker der med DIG? Hvad skal DU tage stilling til, og hvad betyder alle de der ord og begreber, som der slynges efter dig i et væk?
I "40 uger inden" tager tidligere jordemoder Cana Buttenschøn den gravide i hånden og fortæller alt det relevante, ulækre og fede ved graviditeten uge for uge. 


Nogle bøger ville man bare ønske, at man havde haft fra starten. Sådan har jeg det virkelig med den her! Gid den var skrevet, da jeg var gravid med Tristan. Jeg var en af de mødre, der havde adskillige apps, og alligevel googlede jeg på livet løs. Der fik jeg enormt mange mystiske svar, og alligevel blev jeg ikke klogere. For en ting var, hvor stor min baby var, men hvad var det lige med min krop? Hvorfor var det sådan? Eller hvad skal jeg gøre nu?
"40 uger inden" er en genial guide de 40 uger, som mange ikke taler om; nemlig graviditeten. Der er enormt stort fokus på tiden efter fødslen, men hvad sker der med kvinden i graviditeten uge for uge? Det gives der her et humoristisk, realistisk og faktuelt svar på.

Det er netop de 3 ord, der beskriver bogen allerbedst; Humoristisk, realistisk og faktuel. Det er det, jeg virkelig elsker den for. Jeg har læst den uge for uge her i graviditeten 2.gang, og selvom jeg har været gravid før, har den været en hyggelig og virkelig brugbar følgesvend gennem de 40 uger. Ærligt og råt fortælles der om diverse kropsvæsker eller mangel på samme. Der fortælles om opsvulmede fødder eller giga ømme bryster. Og der fortælles med en stor portion humor og kærlighed om den forventning, man som gravid ofte går rundt med. Der sættes ord på de tanker, bekymringer og spørgsmål, man kan stå med, men som man måske ikke tør sige højt. Her brydes der tabuer, hvilket nok er bogens allervigtigste formål, og det gør mig SÅ glad.  

At Buttenschøn er tidligere jordemoder kan man bestemt mærke. Der er rigtig gode faktabokse, hvor hun som fagperson kan tegne en streg i sandet, og samtidig er der altid en understregning af, at man som læser skal tage det, man kan bruge, og så kan resten få lov at blive glemt igen. Der er ikke noget endegyldigt korrekt i de svar eller fortællinger, som Buttenschøn bidrager med, og det er befriende i en verden, hvor der ellers nok skal være fordomme, hvis man ikke gør tingene på en bestemt måde. 

"40 uger inden" er en kærlig, modig og elskelig håndsrækning til gravide. Den kan læses hvad enten det er første- eller flergangsgravide, der står med den, og det er virkelig en styrke. Der er masser af humor, geniale illustrationer og samtidig en alvor omkring det vilde, vilde faktum, at kvindekroppen kan skabe et andet menneske. Den er lige præcis dét, som jeg savnede allermest, da jeg ventede Tristan. Og hvor er jeg glad for, at vordende mødre i dag kan få glæde af den!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar