.

.

lørdag den 21. marts 2020

"Hertil og ikke længere" af Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsolm


Titel: Hertil og ikke længere
Forfatter: Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm

Serie: -
Forlag: People's Press
Sider: 94
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5 


Kirsten Birgit er kendt fra "Den korte radioavis" på Radio24. Humor, sarkasme, ironi og ikke mindst satire er ord, som kendetegner hende. Men hvor går grænsen, når det kommer til satire? Det giver Kirsten Birgit sit bud på i denne lille refleksionsbog. 

Okay, vi ved jo godt, at Kirsten Birgit ikke findes. Men det gør hun alligevel lidt. Af flere omgange har hun læst højt fra netop denne bog i radioen, og som lytter sad man bare og håbede, at den en dag ville udkomme. Det er en kort sag, og derfor er den også læst på ingen tid. "Den korte radioavis" er flere gange blevet kritiseret for at være gået over stregen, og derfor tog Kirsten Birgit til genmæle; for hvor går grænsen egentlig?


Bogen er selvfølgelig skrevet med en ordentlig håndfuld sarkasme og er ment som et satirisk indslag. Samtidig er der en masse callbacks til radioudsendelsen, så fans bliver glade og kan nikke genkendende til mange af de ting, der står i bogen. Men det, der virkelig gør, at den bliver en lille perle, er, at der faktisk er en grad af seriøsitet i den. Kirsten Birgit bryder fx forskellige sketches af Linje 3 ned for at vise, hvorfor det er humor, der fungerer. Hun går ned i dem sætning for sætning og deler, hvordan joken er bygget op. Det giver en rigtig fin og relevant indsigt i humor, og hvad der skal til for at noget kan betegnes som vellykket satire eller humoristisk. 
Det er netop dette gran af alvor, der gør, at man som læser virkelig får noget ud af bogen. 94 sider havde været for meget, hvis det "bare" skulle være en rant over, hvor dårlige alle andre var. I stedet går Kirsten Birgit ned og argumenterer for sin sag på fornemmeste vis, og hun gør det, som hun er bedst. 


"Hertil og ikke længere" giver svaret på, hvor grænsen er for satire. Samtidig bliver det et stort og fedt "HA!" lige i hovedet på dem (ingen nævnt, ingen glemt), der var med til at få lukket 24syv og derved "Den korte radioavis". Den er relevant og en påmindelse om, at satire er en kunst og ikke noget, alle besidder.

1 kommentar:

  1. Igen føler jeg mig så velsignet i mit ægteskab, efter at Dr. Igbinovia vendte tilbage min kone, der adskiltes med mig i godt seks år. Jeg er Lars Lundgård Jensen ved navn jeg er fra Dalby, Storstrøm, Danmark Selvom jeg har en mund overalt min krop, ville det ikke være nok at takke DrIgbinova for at hjælpe mig med mit liv. Min kone var blevet skilt med mig i seks år, og jeg var øm og øm uden min kone. Så jeg ledte efter hjælp overalt, men intet virkede, før jeg tænkte på Dr. Igbinovio, som jeg kontaktede online. Jeg forklarede min situation for ham, og han lovede, at min kone ville vende tilbage til mig inden for tre dage, så længe mit hjerte stadig bankede efter ham. Jeg troede på ham, og han forberedte magien for mig, og min kone ringede til mig lige da DrIgbinovia's reklamer. hun vil bede og sige, at jeg bliver nødt til at vende tilbage, og nu har vi heldigvis boet igen i de sidste seks år. I læser min artikel, som skal hjælpe med at fortælle ham det. E-mail: doctorigbinovia93@gmail.com eller whatsapp / viber på +2348144480786 og find et hurtigt svar på dit problem

    SvarSlet