.

.

lørdag den 7. marts 2020

"En dygtig havfrue" af Sanne Munk JensenTitel: En dygtig havfrue
Forfatter: Sanne Munk Jensen

Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 158
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.


Stephanie går til havfruesvømning. Hun er en af de gode på holdet, men hun kæmper for at blive den bedste, så den smukke træner Tarek får øjnene op for hende. Derhjemme er Stephanies liv et stort rod med skilte forældre, der på ingen måde kan enes eller finde ud af at samarbejde. Så da Stephanie tilbydes en rolle i et stort havfrueshow, vil hun gøre alt, der står i hendes magt, for at komme med. Men hvor meget er sådan en rolle egentlig værd?

En bog om havfruesvømning, siger du? Shit det lyder gakket og nørdet. Ja, det er det på sin vis også. Og så alligevel ikke. Stephanies historie er så meget mere. Og det er det, jeg virkelig elsker. En så gakket idé ender heldigvis med at gemme på en unik og spændende fortælling om en pige, hvis liv er fyldt med kaos og usikkerhed. Stephanies fortælling rummer så mange forskellige tematikker, og jeg kan ganske enkelt ikke nå at bearbejde dem alle sammen, fordi det her trods alt ikke er en videnskabelig afhandling! Men der er masser at tage fat på, selvom bogen kun er en halvanden hundrede sider. 


Stephanie er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Hun er dybt forelsket i sin træner Tarek, og hun vil gøre alt for, at han opdager, hvor dygtig en havfrue, hun er. Hver gang Tarek roser hende, får hun det fantastisk i kroppen, og derfor er det vigtigste for hende at være en dygtig havfrue. 
Derhjemme er hendes mor bitter og vred over, at Stephanie har valgt at bo ved sin far efter skilsmissen. Hendes far har mest af alt en attitude, der siger, at hun er lidt i vejen. Samtidig er det ikke venner, hun har flest af, og derfor bliver havfruelivet hendes et og alt. Stephanie er enormt handicappet socialt, og det er ikke noget, der tales om direkte i bogen. I stedet bliver det op til læseren at afgøre, hvordan man har det med Stephanie og hendes "metoder", når det kommer til at være sammen med andre. På mange måder er hun enormt skrøbelig, og man venter bare på, at alt skal gå i stykker for hende. Samtidig er hun virkelig handlekraftig og har kun sit ene mål for øje. Hvis noget står i vejen, skal hun nok løse "problemet". Det gør hende enormt interessant at læse om, fordi hun virkelig bliver ustabil og utilregnelig som hovedperson. 


Emner som dysfunktionelle familier, usikkerhed, sport og venskab er oppe at vende i bogen. Det er især Stephanies familie og venskabsdelen, jeg fandt spændende. Som nævnt er Stephanies forældre skilt, og de kan på ingen måde sammen. Hun er for alvor blevet lusen mellem to negle, og hun har 2 forældre, der kaster mudder efter hinanden, også når deres datter hører på det. Det giver stress, skaber utryghed og det giver nogle af de allerstærkeste scener i bogen. Det er direkte ubehagelig læsning, fordi man bare får den største knude nede i maven, og man har lyst til at tage Stephanie med hjem og fortælle hende, at alt nok skal blive godt igen. 
Stephanie har ikke rigtigt nogen venner. Hun ser dem, hun går til havfruesvømning med, men ellers er der ikke det store sociale i hendes tilværelse. Hun formår med andre ord slet ikke at interagere med andre på hensigtsmæssig vis. Det er svært for hende at læse andres signaler, og fordi hun selv har en voldsom konkurrencementalitet, er hun sikker på, at andre er på samme måde. Stephanies måde at se andre mennesker på er sørgelig, fordi hun på den måde aldrig får lukket nogen ind i sit liv. Samtidig forstår man hendes paranoia og frygt for, hvad andre vil hende. Hun er vant til det værste hjemmefra, så hvorfor skulle andre ikke også være sådan over for hende?
Tematikkerne giver bogen et ekstra lag, der virkelig efterlader læserens følelser i småstykker, og det fungerer perfekt. 

"En dygtig havfrue" er historien om at være skrøbelig og viljefast på samme tid. Det er en fortælling om at ville elskes og ses, koste hvad det vil. Munk Jensen leverer her en fantastisk og fængende fortælling, som man slet ikke kan slippe igen, og jeg er slet ikke færdig med at gå og fundere over Stephanie og hendes historie.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar