.

.

lørdag den 14. marts 2020

"Alt det, jeg gør for dig" af Bjarke Schjødt Larsen


Titel: Alt det, jeg gør for dig
Forfatter: Bjarke Schjødt Larsen

Serie: -
Forlag: Alvilda
Sider: 56
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Alvilda.


Mica er startet i gymnasiet og har ingen venner. Hun føler sig ensom. Men da hun begynder at skrive med fyren EDGE på nettet, kommer hun ind i varmen. Spørgsmålet er bare, hvor meget, hun vil ofre for at blive der?

Dette er endnu en bog i Alvildas SPOT-serie, der er en serie letlæselige bøger til unge. Det er simpelthen et genialt koncept, og det gør, at alle kan få en god historie. Bogen kort og overskuelig og gemmer alligevel på en intens og virkelig velskrevet fortælling. Det er imponerende, at man som forfatter kan få en historie skrevet på så få sider og alligevel føler man som læser ikke, at der er rushet igennem det.  


Mica er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. For Mica betyder det alt ikke at være ensom og at have venner. Efter at være startet på gymnasiet er hun begge dele. Da hun så begynder at chatte med EDGE, opdager hun, at der er en vej ind i et fællesskab, og hun får venner, og det hele virker til at lysne for hende. Dog har det sin pris at være med, og hvis man ikke gør det, som EDGE beder en om, mister man det hele.
Det er nogle vilde ting, som Mica skal igennem, men som læser forstår man hende, da hun er 15-16 år, mega usikker og virkelig gerne vil være med. Alle kender følelsen af frygt for at blive skubbet ud af fællesskabet. Mica er skrøbelig, og nu, hvor hun har oplevet at være en del af gruppen, er hun endnu mere bange for ensomheden. 

Micas udvikling gennem bogen er interessant at følge, og hun fungerer rigtig godt som hovedperson i bogen. 

Det er uden tvivl gruppepres og frygten for ikke at være med, der er tematikkerne i denne bog. EDGE bliver brugt som den ultimative skurk, der kan få alle til hvad som helst, for ellers er man ude. Som nævnt er det en af de største ønsker for et ungt menneske, så EDGE har alle i sin hule hånd. Derfor bliver Mica også af flere omgange nødt til at vurdere med sig selv, hvor langt hun vil gå, og grænserne skubbes, fordi fællesskabet bliver det vigtigste. Det er gruppepsykologi, når det er bedst, og som læser bliver man virkelig draget ind i fortællingen, fordi man vil vide, hvad EDGE nu finder på. 
Samtidig er temaerne også bogens største hæmsko. Faren ved en så kort fortælling er, at pointen skal nå igennem til læseren, og derfor bliver Larsen desværre til tider for ivrig. Især de sidste 2 kapitler er bare den ene understregning efter den anden af bogens morale, og det er en skam, dels fordi læseren har fanget den tidligere, og fordi det gør historien for unuanceret og gør, at den lidt falder i fælden med at gøre folk til helte eller skurke; enten eller. 


"Alt det, jeg gør for dig" er en spændende bog om fællesskaber og ensomhed. Det er en letlæselig og intens fortælling om at skubbe sine egne grænser og om at have magten over andre mennesker. Den fungerer langt hen af vejen, men nuancerne mangler til tider, hvilket er en skam.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar