.

.

lørdag den 15. februar 2020

"Sult" af Roxane Gay


Titel: Sult
Forfatter: Roxane Gay

Serie: -
Forlag: Grif
Sider: 319
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Roxane Gay bliver gruppevoldtaget af sin kæreste og hans venner, da hun er blot 12 år gammel. Hendes mission bliver at frastøde mænd. Så hun spiser. Hun spiser sig så stor, at hun ikke længere passer ind nogle steder, i bogstavligste forstand. Men hadet til ham, der ødelagde hende og til sig selv forsvinder ikke desto større hun bliver. Det følger med.
"Sult" er fortællingen om ikke at passe ind samtidig med at ville acceptere sig selv og give sig selv lov til at være på trods af voldsomme traumer og en brutal livshistorie. 

"Sult" er en bog, som jeg har set enormt mange læse. Og jeg ved simpelthen ikke, hvorfor jeg ikke har kastet mig over den før. Bøger om kropsidealer, spiseforstyrrelser og livet med dette har altid interesseret mig. Men jeg er så glad for, at jeg endelig har fået læst den! 
Det er ikke bare en biografi eller en fortælling om livet med en spiseforstyrrelse. Bogen bliver ret hurtigt et indspark i debatten om kropssyn og tankerne om, hvordan kvinder skal se ud. Gay er feminist, og det mærkes tydeligt i hendes måde at skrive på og de ting, hun lægger vægt på bogen igennem.
Udover at være fortællinger om hendes liv, er det også med essaylignende overvejelser ift kønsdebatten og de problematikker, hun oplever som overvægtig kvinde. Det er interessant og giver virkelig læseren mulighed for at tænke med ift ens egne holdninger og de synspunkter, man møder i vores samfund.Roxane Gay skriver enormt dragende. Der er ingen tvivl om, at denne fortælling længe har villet ud, og det har været smerteligt at skrive. Der er kapitler, der er så rå og brutale, at jeg nærmest ikke kunne komme igennem dem. Hun deler fortællingen om voldtægten, der startede det hele, og de mange tanker, hun har haft efterfølgende. Overgrebet sidder stadig så voldsomt i hende, og det kan tydeligt mærkes, når man læser det kapitel i bogen. Det gør så ondt, og man får virkelig lyst til at kramme hende og aldrig give slip, fordi smerten overføres til læseren. Kapitlerne om hendes overspisning og had til egen krop gør ligeledes ondt. Tanken om, at hun har gjort alt for at virke frastødende føles så virkelighedsfjern og voldsom. Tænk at vælge sådan en overlevelsesstrategi! Kapitlerne om overspisning og derefter år med bulimi er skrevet så godt, at man bare læser og læser og pludseligt er hele bogen bare slut. Det er dragende, uhyggeligt og et unikt indblik i et sind, der er så ødelagt og bare har brug for at blive helet på en eller anden vis. 

Det er heldigvis ikke bare en fortælling om mørke. Så tror jeg ærlig talt ikke, at jeg havde formået at læse den færdig. Det bliver også fortællingen om at ville videre, at tage sit liv tilbage, selvom det virker umuligt. Den håbsfortælling, som Gay deler med sin læser, gør, at man kan mærke hendes store viljestyrke og stædighed, samtidig med, at hun på ingen måde er i mål endnu. Det er en lang og sej proces, men hun viser læseren, at man ofte kan ting, man selv troede ville være umulige.  


"Sult" er en historie om overgreb og spiseforstyrrelser. Men det er også en fortælling om at tage sin krop og sit liv tilbage. Det er en fortælling om at være stærk og ikke lade sin overgrebsmand vinde. Det er fortællingen om en sult efter omsorg og kærlighed, der i stedet bliver en sult efter mad i voldsomme mængder. Det er en gribende og rørende bog, som jeg virkelig anbefaler alle at læse!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar