.

.

søndag den 9. februar 2020

"Shitstorm" af Kristoffer J. Andersen


Titel: Shitstorm
Forfatter: Kristoffer J. Andersen

Serie: -
Forlag: Tellerup
Sider: 205
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5 Jonas er ikke den populære dreng i klassen. Han er offer for mobning og plager. Men da han tager sagen i egen hånd og faceraper en klassekammerat, kontaktes han af ReFa (Retfærdighed For Alle), der vil have ham med. De bruger sociale medier til at få deres mening igennem og hjælpe dem, som ingen tror på. Jonas bliver general og elsker at hjælpe de uretfærdigt behandlede. Men ReFA er ikke bare noget, man kan melde sig ud af igen...

Det har været oppe at vende mange gange her i 2019, at influencere og sociale medier er det nye sted at fange os. Her kan der reklameres for produkter eller fortælles nyheder. Vi ser det med det samme, og mange af os tror på, hvad der bliver sagt, hvis det er en med tilstrækkeligt mange følgere, der åbner munden. 
Det er tanken om sociale mediers magt, der er temaet for "Shitstorm". Andersen kaster idéen op i luften og tager den til ekstremer. Tænk nu, hvis man som selvtægtsmand kan bruge sociale medier til at få en holdning igennem eller sågar forhindre en bortvisning af en elev på en skole?


 Jonas er bogens hovedperson, og han er en fyr, der ikke er i toppen af hierarkiet. Han accepteres, men han er bestemt ikke typen, som pigerne vender sig efter. Han vil gerne med til festerne og være en del af fællesskabet; præcis som andre unge mennesker. 
Det er spændende med en hovedperson som Jonas i netop denne bog. Han er med i ReFA, fordi han søger retfærdighed og gerne vil hjælpe dem, der er som han selv. Jonas er fantastisk til at se smuthuller, og han har ordet i sin magt. Derfor er ReFA voldsomt interesseret i at kunne bruge hans evner i deres arbejde. 
Jonas nyder at hjælpe - men den magt, som det giver at være en del af ReFA bliver han også svært glad for. Den "magtliderlighed", som begynder at lyse igennem, når Jonas udfører sine opgaver er rigtig godt beskrevet, og som læser bliver man i tvivl om, hvor langt Jonas vil gå for denne magt. Samtidig er der ingen tvivl om hans motiver, og man er spændt på at se, om han kan have æren i behold hele vejen igennem bogen. 

"Du skal ikke tro på alt, du læser på nettet", er en sætning, rigtig mange bruger disse år. Og det er bogen her opsummeret. Andersen sætter her et univers op, hvor en hel hær er klar til at svine en butik eller et enkelt menneske for at få deres vilje. Hvis nu der er 100 dårlige anmeldelser af en restaurant på TrustPilot, tør man så spise der? Hvis der er 50 elever og kun én lærer, der siger, at de har set én kaste med kanonslag, hvem tror man så på?
Denne bog er skræmmeeksemplet på, hvad sociale medier kan bruges til, og hvor nemt det kan være at narre os, hvis vi ikke tænker os om. Den er et spændende indspark i hele debatten omkring SoMe, og hvordan vi gebærder os online.


"Shitstorm" er en ny og spændende måde at se begrebet på. Her er der en fortælling om en ukendt hær på nettet, man kan tilkalde, når man oplever uretfærdighed. Den beder læseren tænke sig om, når vi er online, for alt gemmes, og alt kan spores. Den er spændende skrevet, og den er svær at ligge fra sig. Andersen skaber her en intens fortælling om magt og fællesskab, både i det virkelige liv og online. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar