.

.

onsdag den 26. februar 2020

"Myntes dagbog 2: Livet er en fest" af Stine Spedsbjerg


Titel: Livet er en fest
Forfatter: Stine Spedsbjerg

Serie: Myntes dagbog
Forlag: Gyldendal
Sider: 144
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal. 


Mynte er tilbage, og livet virker til at smile til hende. Hun elsker at have Zosia som veninde, og hun har god kontakt med de gamle veninder i København. Men da den überseje kusine Line inviterer hende til fødselsdag, går der totalt krise i den, og Mynte har kun barnligt tøj og ser forkert ud. Især efter festen, og når billederne kommer på sociale medier, kan Mynte intet positivt finde ved tilværelsen...

Denne bog er et glædeligt gensyn med Mynte. I den første bog har man fået etableret Myntes tilværelse og det normale liv, hun lever. Nu er der mulighed for at dykke lidt mere ned i hende som person, og der er også en chance for at tage forskellige tematikker op, hvilket Spedsbjerg udnytter til fulde med denne bog.
Det klæder Myntes historie, at der kommer en kende mere dybde på, og det viser også, at der er materiale til mange flere bøger i serien. 


Mynte er atter bogens hovedperson, og jeg er vild med hende. Hun er en virkelig normal teenager, og samtidig er hun i sandhed unik. Mynte er enormt let at holde af, og hun er humoristisk og besidder den komiske timing, der gør, at man sidder med et smil på læben hele vejen igennem bogen. 
Mynte er på sin vis begyndt at hvile mere i sin nye hverdag og derved også sig selv, hvilket hendes kusine Line får spoleret fuldstændig med den fest, Mynte inviteres til. Mynte bliver opmærksom på, at kroppen ændrer sig, og at puberteten gør ting ved piger, som vi ganske enkelt ikke har kontrol over.
Kropsidealer, selvbillede og synet på andre er oppe at vende bogen igennem, og som læser forstår man de bekymrede forældre og samtidig forstår man den flove og frustrerede Mynte, netop fordi man selv har været der.


Som nævnt er det temaer som selvbillede og kropsidealer, der er hovedtemaet i bogen. Spedsbjerg formår heldigvis at balancere på den berømte knivsæg og formår at beholde humoren og håbet i Myntes fortælling, og det kræver sin fortæller, når man vil give sig i kast med en teenagers "legen" med usunde spise- og motionsvaner. Dog er der ingen tvivl om, at emnet tages seriøst, og det behandles med respekt. Men her får man ikke den "klassiske" spiseforstyrrelses-fortælling, og det klæder bogen og fortællerstilen rigtig godt. 
Illustrationerne er som altid spot on. Det giver en fed vinkel i fortællingen, og mange af de ironiske jokes bliver endnu federe med hjælpen fra tegningerne. Det gør samtidig, at flere læsere kan give sig i kast med bogen, fordi den ikke er ren tekst, og det giver et helt vildt godt læseflow. 

"Livet er en fest" er en hyldest til teenagere og til alle, der kæmper med at føle sig forkerte. Den er en kærlig påmindelse om, at vi er gode nok, som vi er, og at alle har noget, de kæmper med. Samtidig er det en bog proppet med humor og varme, som man slet ikke kan slippe, når man først er gået i gang. Jeg kan slet ikke vente på at læse mere om fantastiske Mynte!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar