.

.

onsdag den 19. februar 2020

"Hvad så hvis jeg er?" af Janni Olesen


Titel: Hvad så hvis jeg er?
Forfatter: Janni Olesen

Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 251
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.


Johnny er 17 år og elsker musik. Til gengæld hader han gymnasiet og starter derfor på højskole. Her kender ingen ham og hans hemmelighed. Han er homoseksuel og crossdresser. Da Daniel flytter ind på værelset, bliver de to bedste venner. Men der er ting, som Johnny aldrig tør fortælle Daniel...

Nogle gange sidder man med en bog og tænker: "Ja, den skal jeg have læst, men jeg forventer ikke det store af den". Sådan havde jeg det, da jeg modtog "Hva' så hvis jeg er?". Den har ligget på læsebordet i lang tid, og andre bøger har hele tiden overhalet den. Men efterhånden begyndte andre bogbloggere at anmelde den, og jeg blev nysgerrig. Det lød til, at der under den middelmådige forside (jeg erkender blankt, at jeg til tider kan dømme en bog på forsiden!), gemte sig en anderledes og meget vigtig fortælling, der krævede min opmærksomhed.
Derfor kastede jeg mig over den; og jeg fik en helt anden læseoplevelse end den, jeg forventede!


Johnny er bogens hovedperson, og han har det ikke nemt. Han er ikke specielt køn, han er homoseksuel (og har ikke fortalt det til en levende sjæl) OG så bor Jessica også i ham. Johnny lader kun Jessica komme frem, når han er helt alene, men med Jessica er han tryg. Der er noget fascinerende over den kvindelige figur og dametøj. Johnny kæmper en indre kamp med sig selv, for han har lyst til at vise verdenen, hvem han er, samtidig med, at han virkelig bare gerne vil være normal. Johnnys store force er musikken. Han er et sandt naturtalent, og der er få, der spiller ligesom han. Der er et sprog, som han mestrer til perfektion, og det er netop det, der bliver hans redning på højskolen. Når hans sociale akavede persona tager over, kan musikken redde ham. 
Johnny er en eftertænksom og skrøbelig dreng. Man har lyst til at pakke ham ned i sin lomme og bare passe på ham. Han er til tider så lille, at man er sikker på, at han vil knække. Samtidig besidder han en unik evne til at rejse sig igen og igen, og han står op for sig selv og den, han er. Det er en skøn og farlig cocktail, der gør, at hans udvikling virkelig er spændende at følge.

Sproget var fuldstændig anderledes end noget andet, jeg har læst i meget lang tid! Jeg tror faktisk, at vi skal tilbage til min folkeskoletid. Det her er en roman, der er skabt til at være hovedværk i en 9.klasse eller i gymnasiet. Der er så mange tematikker at dykke ned i samtidig med, at symbolikken er så fin og virkelig kræver, at læseren er opmærksom. Skrivestilen er meget poetisk, og som læser bliver man ikke bare taget ind i en rigtig rørende fortælling. Her er snarere tale om et helt univers, man fanges af; nærmest som et rigtig smukt stykke musik. 


"Hvad så hvis jeg er?" var en bog, der slet ikke leverede det, jeg forventede af den. Jeg erkender gerne, når jeg tager fejl, og det gjorde jeg omkring denne fortælling. Her er en bog med noget på hjerte, og den italesætter emner som identitet, homoseksualitet og faktisk også andre aspekter af LGBTQ+ miljøet. Det har jeg ikke set i dansk YA før, og det overraskede mig virkelig positivt. 
Johnnys fortælling er vigtig, både for den unge og ældre læser. Jeg sidder tilbage og er begejstret for, at Janni Olesen har turde kaste sig ud i denne historie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar