.

.

tirsdag den 4. februar 2020

"En af os dræber" af Karen M. McManus


Titel: En af os dræber
Forfatter: Karen M. McManus
Serie: En af os lyver
Forlag: CarlsenPuls 
Sider: 381
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPuls.


Det er et år siden, at Simon døde, og Bayview forsøger at komme videre. Men da en ny terrorist dukker op med sladder, kan det få alvorlige konsekvenser. Der skal leges sandhed eller konsekvens, og der er helt nye spilleregler.

Da jeg læste "En af os lyver" vidste man ikke, at der kom en fortsættelse. Men jeg håbede det, for jeg var på ingen måde færdig med Bayview og de mange intriger, hemmeligheder og karakterer, man mødte i den første bog. Derfor var den glædelig overraskelse, da McManus på bogforum for 2 år siden afslørede, at en 2'er var på vej. Det virkede for godt til at være sandt, og en del af mig var ret sikker på, at den ikke ville kunne leve op til sin forgænger: Kunne hun virkelig holde intensiteten, spændingen og mystikken? Oh yes, she could!

Ligesom i den første bog er der flere fortællerstemmer, der hjælper læseren gennem mysteriet om "den nye Simon. Maeve er søster til Bronwyn, der en af de anklagede for Simons død. Ud over Bronwyns dystre år i High School, kæmper Maeve selv. Hun har leukæmi og lever med en evig frygt for, at sygdommen vil vende tilbage. Maeve er klassisk teenager på mange måder, men samtidig har hun set døden i øjnene flere gange i sit liv. Hun er bange for at dø. Hun er bange for at skulle starte forfra med sin sygdom. Denne angst ligger i hende og alt det, hun gør. Derfor er hun en utrolig interessant spiller i denne fortælling. 
Phoebe og Emma er søstre og bedste veninder. Men Phoebe har en hemmelighed, som hun aldrig nogensinde vil fortælle Emma. Da Phoebe vælger ikke at lege med i "sandhed eller konsekvens", afsløres hemmeligheden, og Phoebe må stå alene tilbage uden sin søster eller den bedste veninde, der virker enormt vred på hende. Phoebe må søge nye venner, men det er svært, når alle nu dømmer hende. Phoebes fortællerstemme var uden tvivl min yndlings igennem hele bogen. Den var intens, og hele fortællingen om at være den, alle kigger på og taler om, fungerede helt vildt godt. Der var noget tragisk og ensomt over Phoebe, der virkelig tiltalte mig.  


Knox er bogens sidste fortæller, og også den eneste dreng. Han og Maeve har været kærester, men er hurtigt blevet enige om, at de er bedre som venner. Deres bånd er rigtig fint beskrevet i bogen, og det er så befriende, når en forfatter tør skrive om en dreng og pige, der vitterligt bare er venner. Knox arbejder i et advokatfirma, der blandes ind i fortællingen, og han er samtidig også blevet en del af hele mysteriet om den nye Simon. Knox er nok den fortæller, jeg fandt mindst interessant, men fordi han ofte befandt sig sammen med Maeve og eller Phoebe, gjorde det mig intet, fordi man så kom videre med de to pigers plotlines. 

Thriller-genren er uden tvivl der, McManus befinder sig bedst. Hun er en mester til at skabe mystik og gåsehud hos læseren, og jeg indrømmer gerne, at jeg fik dårlige nerver af at læse bogen, når jeg var alene hjemme om aftenen. Hun er simpelthen fantastisk til at skabe et krimiplot og droppe små hints bogen igennem. Man skal virkelig være vågen, hvis man skal lure det hele, og jeg elsker bøger, hvor jeg ikke har gennemskuet det hele efter en små 100 sider. Der er konstante twists, og det gør virkelig, at bogen er en sand pageturner. McManus er god til at bruge den tidligere bog, men samtidig skaber hun også en helt ny fortælling baseret på de traumer og hændelser, bog 1 har efterladt hovedpersonerne med. 


"En af os dræber" er den perfekte fortsættelse til en awesome thriller. Der er gys, gru og mystik fra start til slut, og man kan slet ikke stoppe, når man først er begyndt. Der er stærke hovedpersoner, intriger og et univers, som hverken McManus eller læseren er færdig med. Helt til sidste sætning sidder man på kanten af stolen, og jeg håber virkelig, at McManus på den ene eller anden måde vender tilbage til Bayview!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar