.

.

tirsdag den 7. januar 2020

"Så god som ny" af Kristina Aamand


Titel: Så god som ny
Forfatter: Kristina Aamand

Serie: -
Forlag: Carlsen

Sider: 44
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Carlsen.


Maryam skal giftes, og med sin mosters dommedagsord over hovedet, går hun til lægen. Mosteren siger nemlig, at mænd kan mærke, hvis kvinder er brugte. 

Noget af det, jeg virkelig elsker ved Kristina Aamands værker, er hendes ærlighed. Der er noget over at turde dykke ned i så betændte emner i dagens Danmark som kulturforskelle og menneskesyn i andre religioner og lande. 
Det er emner, som ingen tør røre ved, fordi de er oppe lige nu i den offentlige debat. Det er hun heldigvis ligeglad med, og det er denne novelle et fantastisk eksempel på. 

Maryam har været sammen med Pelle, og det er bestemt ikke velanset i den kultur, hun kommer fra.  Hun er bange og vælger derfor at få syet indgangen til sin skede mindre, så hun vil fremstå stram og "ubrugt" over for sin ægtemand. Det lyder sygt. Men virkeligheden er jo, at det er en metode flere kvinder bruger for at være sikre på, at deres ægtemænd tror på, at de er jomfruer. 
Forskningen viser os gang på gang at underliv er forskellige. Men i det miljø, hvor Maryam lever, er der ingen rationalitet omkring dette. Enten er man stram og bløder første gang, eller også er man brugt og er ingenting værd.
Som læser bliver jeg vred. Jeg bliver vred og harm over, at man kan tillægge en såkaldt jomfruhinde så stor værdi. Jeg bliver vred over, hvor bange mange piger og kvinder må være, når de skal giftes. Jeg bliver vred over, at det her faktisk er virkelighed og ikke en skræmmefortælling. 


Det er netop derfor, at Aamand er så modig. I dag er der rigeligt fortællinger om bander, sharia-lovgivning og hellige krigere i medierne. Det er de muslimer og "fremmede", vi hører om. Derfor ville det for en forfatter være oplagt at gå i den anden grøft og fortælle om den "gode" muslim; den velintegrerede, der er meget mere loose omkring ægteskab, kultur og sex. Men i stedet vælger Aamand at springe lige ned i de fordomme og forestillinger, nogle danskere har om den muslimske kultur - og hun giver dem ret. Sådan her er der nogle, der opfatter verdenen. Aamand fortæller her en hjertensskærende kærlighedshistorie og en fortælling om, hvornår man er noget værd i forskellige kulturer.
Den gør ondt og er hård; netop som sådan en fortælling skal være.Illustrationerne er en form for vilde papirsklip og moderne collager. De passer enormt godt til fortællingen og får sat billeder på de kaotiske tanker, som Maryam har, mens hun ligger på operationsbordet. De er lavet af Solveig Agerbak, og sammen er de to et stærkt makkerpar, jeg virkelig håber på at se mere til.
"Så god som ny" er en novelle, men på trods af sine knap 50 sider, er det en enormt stærk fortælling. Den er vigtig og et indspark i den politiske debat, der kører i medierne og på Christiansborg. Den er et ærligt indblik i, hvordan verden er for nogle mennesker; og den forlanger, at læseren tager stilling til menneskesyn og værdier.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar