.

.

tirsdag den 14. januar 2020

"Glimt" af Billie Koppel


Titel: Glimt
Forfatter: Billie Koppel

Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 236
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5 Bogen er stillet til rådighed af forlaget Gyldendal. 


Billie Koppel er datter af Annisette Koppel; forsangeren i Savage Rose. Hun er vokset op med musik, fællesskab og eventyr. Hun er en del af en kulturarv samtidig med, at hun er helt sin egen. I denne bog fortæller hun i glimt om en alternativ barndom, om at turde finde sin egen stemme og om at turde leve det liv, man drømmer om. 

Jeg kender selv til Billie Koppel fra hendes eget band Catbird. Mark og jeg så dem live engang for nogle år siden, da de tournerede med deres plade "Among Us", som for os virkelig vækker minder. Det var en stærk koncert, og selvom de stod foran max 70 mennesker på det ultralille spillested, så blev man alligevel draget ind i en helt ny og mystisk verden. Billie Koppel var i sin helt egen verden på den scene, og det var tydeligt, at musikken var hendes et og alt; hendes liv. 


Bogen hedder "Glimt", og det er der en grund til. Her er der ikke tale om den klassiske biografi, der starter ved fødsel og ellers fortsætter kronologisk frem. Her er der netop tale om glimt fra et liv. Lidt fra en rejse. Lidt fra livet i en haveforening. Lidt fra livet som gademusiker. Lidt fra livet som politisk aktiv.
Billie Koppel drager læseren ind i sin tilværelse i et tempo og i en poesi, som jeg sjældent har set i biografier, og det er virkelig unik læsning. Dette er uden tvivl også bogens force. Den poesi, eftertænksomhed og nerve, der er i Catbirds musik er bestemt også at finde i det skrevne ord i denne bog. 
Der, hvor jeg til tider står lidt af, er, når glimtene bliver for sporadiske eller for mange. Nogle gange er der et minde i et minde i et minde, og det bliver forvirrende for, hvad hovedhistorien egentlig var. Nogle dele af fortællingen bliver ufatteligt korte minder, hvor andre skrives ud i en grad, hvor jeg som læser godt kunne sidde lidt fast. 

Det er især delen om tilblivelsen af Catbird, jeg nød at læse. Der var noget fascinerende over at komme ind i musikbranchen og virkelig se, hvor svært det er at slå igennem, selv når ens forældre er kendte i forvejen. Billie Koppels drive må siges at være enestående i denne sag, og jeg er virkelig imponeret over, at hun er blevet ved med at kæmpe for at lave det, som hun virkelig gerne ville. 
Samtidig er der nogle rigtig fine kapitler om tilblivelsen af albummet "Among Us", der som nævnt har en særlig betydning for mig. Det rørte mig virkelig dybt, og bogens slutning er generelt dybt rørende og fængslende læsning. 


"Glimt" er en fortælling om en alternativ levevej, om at vokse op med fællesskab og et "vi" i centrum samtidig med, at det er en fortælling om at være helt sin egen og at turde netop dette. Billie Koppels fortælling er hjertevarm, rørende og et unikt indblik ind i en familie, som vi alle kender ved navn, men som vi nu får lov at være en del af. Tak for det!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar