.

.

fredag den 10. januar 2020

"Det røde lyn" af Estrid Dyekjær


Titel: Det røde lyn
Forfatter: Estrid Dyekjær

Serie: -
Forlag: Byens Forlag
Sider: 146
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget Byens Forlag


Veras familie er ret normal. Hun bor med sin mor, far og gamer-storebror. Men hendes far dør pludseligt, og nu står hun og skal have sin nye familie til at fungere samtidig med, at dem i skolen ikke aner, hvordan de skal tale til hende. 

Bøger til børn og den yngre læser omkring død (især det at miste en forælder) er vigtig litteratur. Det er et emne, de fleste af os ikke har lyst til at tale om, fordi det gør så ondt og er så uretfærdigt. Netop derfor er det vigtigt, at forfattere som Dyekjær skriver en bog som denne om emnet.

Vera er en meget gennemsnitlig 7.klassespige. Hun hænger ud med sine venner, er ved at planlægge konfirmation, og så er hun håbløst forelsket i den søde Victor. At være teenager med hormonerne susende rundt i kroppen samtidig med, at man skal igennem en så voldsom sorg, som det er at miste sin far, er dobbelt op på udfordringer. Det er netop det, som Dyekjær portrætterer rigtig godt i romanen.
Vera er alt andet end normal, da hendes far dør. Nu er hun den, alle kigger efter og taler om; men ikke taler til. Hun står som udskuddet, ingen rigtig tør røre ved, for tænk nu, hvis de siger noget forkert? Når man er 12-13 år er det vigtigste at være en del af fællesskabet og passe ind. Netop det mister Vera, og det bliver en form for "dobbelt-sorg", man som læser får beskrevet rigtig fint af Dyekjær. Der er scener i denne bog, hvor forfatteren virkelig får fanget sin læser. Især en scene i klassen, hvor Vera læser en stil op om at miste, rørte mig dybt. Hele stemningen og måden, klassekammeraterne og læreren reagerer, var så velformuleret, og jeg sad tilbage med en stor knude i maven. Det er her, man som læser virkelig kan relatere til Vera, og som voksen får man et rigtig godt indblik i de følelser og tanker, der kan suse igennem en teenager i sorg. 
Bogen er både til den sørgende, men den er i høj grad også skrevet til pårørende og til de fagpersoner, der kan komme til at stå over for en ung som Vera. 


"Det røde lyn" er en rigtig fin fortælling om det at miste i en alt for tidlig alder. Udover emnet sorg berører den familie, kærlighed og det at være en del af et fællesskab, der ikke længere tør se én i øjnene. Der er rørende scener karaktererne i mellem, og den efterlader læseren med et håb, for som vi ved, er der altid lys for enden af tunnellen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar