.

.

lørdag den 25. januar 2020

"Bare stik ham en!" af Pelle Hvenegaard


Titel: Bare stik ham en!
Forfatter: Pelle Hvenegaard

Serie: -
Forlag: Politikens forlag

Sider: 272
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5


Bogen er stillet til rådighed af Politikens Forlag.

Det er ved at være nogle år siden, at Pelle Hvenegaard blæste hele Danmark omkuld med sin debutroman "Kære Zoe Ukhona". Med denne roman deler han atter ud af sit liv, både øjeblikkene fyldt med succes men også dem, hvor livet gør ondt. I 50 fortællinger beretter han om, hvordan han er blevet det menneske, han er i dag, og læseren tages med på et eventyr gennem hans liv. 

Okay. Jeg giver ikke meget for kendisser, der udgiver bøger. Jeg er altid skeptisk, når jeg sætter mig og skal læse dem. En fordomsfuld del af mig tænker, at de kan betale sig til alt. Det handler ikke om talent men om at være et stort nok navn. På den måde kan man sikkert få udgivet hvad som helst. 
Sådan er det bestemt også i visse tilfælde, det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Men heldigvis er Hvenegaard en af dem, der dels ikke har en ghostwriter men som faktisk også har 1. noget på hjerte og 2. kan skrive! 
"Kære Zoe Ukhona" rørte mig dybt, og da jeg hørte et foredrag, hvor han fortalte om skriveprocessen og det at dele en så vanvittig fortælling, blev jeg for alvor overbevist om, at her er en mand, der virkelig har fortællerevnen i sin magt.
Netop derfor blev jeg ekstra begejstret, da jeg hørte om konceptet med denne bog. 


Idéen er, at Hvenegaard deler 50 historier fra sit liv. Det er de fortællinger, han mener, har været skelsættende i forhold til at danne ham som menneske. Der er fortællinger om voksne, han ser op til, og der er fortællinger om mennesker, der har lært ham, hvordan man bestemt ikke skal opføre sig. Hvad der måske er allervigtigst er, at der også er fortællinger, hvor han selv er idioten. Hvenegaard har en unik evne til at udstille sig selv, når det er det, der kræves. Det lyder måske ikke som en kompliment, men det er det! Det er lige præcis den evne, der får denne bog til at fungere. Havde det været 50 fortællinger om, hvor fantastisk han er, og hvor mange situationer, han har reddet, så havde vi stået tilbage med en unuanceret fortælling om en mand, der var helten i sit eget liv.
I stedet sidder man som læser med en bog, der viser et menneske med alle dets fejl og mangler. En realistisk fortælling. Og derved en fortælling, man kan se sig selv i. Der er små historier fra hverdagen, og der er fortællinger om død, selvmordstanker og selvværd, der er ikke eksisterende. 

Jeg elsker, at jeg som læser føler, at jeg sidder på Hvenegaards lille båd og drikker kaffe, mens han fortæller mig alle disse historier. De er med vilje ikke skrevet i kronologisk rækkefølge, og normalt er det et nogo i en biografi. Men i dette format fungerer det virkelig godt. Her er der ro, hygge og en masse sjove, rørende og eventyrlystne fortællinger at berige sig selv med. Det er fantastisk, og konceptet fungerer til fulde. 


"Bare stik ham en!" er slet ikke som Hvenegaards første bog; og det er godt. Han er gået i en helt anden grøft og deler her morsomme, besynderlige men også rørende fortællinger om et liv i overhalingsbanen men også om et liv, der ofte har været ved at knække. Den er underholdende og gør alt det, den skal. Jeg glæder mig til at læse endnu mere fra Pelle Hvenegaards hånd - forhåbentlig snart!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar