.

.

tirsdag den 21. januar 2020

"American Royals" af Katharine Mcgee


Titel: American Royals
Forfatter: Katharine Mcgee

Serie: -
Forlag: CarlsenPULS

Sider: 448
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 

 

Beatrice er kronprinsesse i Amerika.Hendes fremtid er besluttet for hende, og hun mangler kun en mand at dele det hele med.
Samantha er prinsesse og føler sig til overs. Hun er den søster, der aldrig bliver relevant i arverækken, og hun drømmer om at blive set.
Daphne vil giftes med prinsen og har brugt hele sit liv på at tiltrække sig hans opmærksomhed. De er gået fra hinanden, men hun har bestemt ikke opgivet kampen. 
Nina er bedste veninde med Samantha. Hun kender kongehuset ud og ind. Men hun passer ikke rigtigt ind i glamour og gallakjoler. 

Det er nogle år siden, at jeg læste en bog af McGee for første gang. Hendes serie "Tusinde etager" kan lidt af det samme som denne bog. McGee er en mester i at skrive intriger, drama og virkelig spændende karakterer. Her leger hun med idéen om, at USA har et monarki. Det er spændende at se den styreform, vi kender fra Danmark, blæst op til et land som USA. Der er væsentligt mere på spil, men det må være de samme problematikker, som karaktererne står over for. Det er netop dette, der gør bogen virkelig spændende. 


Det er de 4 forskellige piger, der fortæller historien. Beatrice står til at være den første dronning nogensinde. Det er vigtigt, at hun finder sig en mand, men der er ingen, hun kan se sig selv sammen med. Beatrice er en pige, der i og for sig har det hele, og man misunder hende hendes berømmelse og status. Samtidig er hendes liv bestemt ikke et, man har lyst til selv at leve. Alt er forudbestemt, og der er ingen frihed. Beatrices karakter er måske fin og fornem udadtil, men hurtigt lærer læseren, at hun er en enormt stærk pige samtidig med, at hun er utroligt skrøbelig. Hun var uden tvivl min yndlingsperson i bogen, og hendes udvikling var virkelig interessant at følge. 
Samantha er lillesøster til Beatrice og er hende, ingen rigtigt ser. Hun skejer derfor ud i tide og utide i håb om at blive anerkendt. Samantha er umiddelbart en rebelsk teenager, men hurtigt opdager læseren, at der er mere bag. Hun er en meget nuanceret karakter, og hun står konstant tilbage som "det tynde øl". Hun må gentagne gange se sin søster få sin vilje, og hun kan intet gøre ved det, for "hun skal jo være dronning". 

Daphne er uden tvivl denne bogs dramaqueen. Hun har været kæreste med prinsen, men nu er de gået fra hinanden. Daphne giver dog ikke op så let. Hele hendes liv kredser om kongehuset, og hendes mål er at blive gift med prinsen. Hun vil gøre hvad som helst for, at de skal ende sammen. Daphne er blevet pacet til denne virkelighed, og det gør hende farlig. Hun har tunnelsyn og gør ting, man slet ikke forstår. Hun er en skræmmende karakter at læse om, måske netop fordi alle kan finde lidt af sig selv i hende og hendes stræben efter sin største drøm. 
Nina er Samanthas bedste veninde, og hun er altid kommet hos kongefamilien. Hun ser dem ikke som regenter men nærmere som sin anden familie. Det er et befriende perspektiv bogen igennem, men Nina var også den karakter, der sagde mig mindst i historien. Hendes sideplot var der, og det var fint, men det var ikke hendes kapitler, jeg nød allermest. 


Når vi snakker monarki, snakker man også kvindesyn og traditioner. Beatrice skal være den første dronning, og gentagne gange nævnes det, at det bliver hårdt for hende. Alle vil se væsentligt mere kritisk på hende end hendes forgængere alene fordi hun er kvinde. Samtidig skal hun ikke bare gifte sig med hvem som helst, og Beatrice rammer konstant ind i gamle og forstokkede traditioner, når hun gerne vil leve sit liv med en mand, hun elsker og ikke bare én, som er et godt parti. 
Det er interessant at tage et moderne menneskes verden og placere denne i rollen som monark. Tænk at være teenager og vokse op med, at medierne ser hver eneste bevægelse eller ting, du foretager dig. Tænk ikke at må være på sociale medier som alle andre. Tænk at dine venner skal underskrive diverse erklæringer for at sikre din sikkerhed og dit privatliv. Det virker skræmmende og enormt intimiderende, men det er virkelig en interessant debat at tage. McGee tager det til tider til det ekstreme, men hun får understreget, at der er samfund og styreformer, der til tider kan være dybt forældede, og det rammer netop kvindelige ledere eller det unge menneske, der higer efter at være som sine kammerater. 

"American Royals" er den perfekte blanding af "The Selection"- serien og Gossip Girl. Der er drama, intriger og et vildt fedt spil personerne i mellem. Den er en sand pageturner, og der sker hele tiden noget nyt, så interessen vækkes gang på gang. Den slutter med et brag, og jeg håber virkelig, at der kommer en fortsættelse, for jeg er slet ikke færdig med disse karakterer!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar