.

.

torsdag den 26. december 2019

"Mindre end en kilometer væk" af Sarah Engell


Titel: Mindre end en kilometer væk
Forfatter: Sarah Engell

Serie: -
Forlag: CarlsenPULS
Sider: 110
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPULS. 


"Mindre end en kilometer væk" er en novellesamling om håb, sorg, modløshed og når livet bliver svært. Det er fortællinger om sørgelige skæbner og knuste drømme. Det er fortællinger fra det virkelige liv, når det gør allermest ondt, og det er historier, der berører sin læser på følelsesmæssigt og etisk plan. 

Sarah Engell er en forfatter, jeg ofte har rost. Og det har jeg tænkt mig at gøre igen. Noget af det, jeg virkelig beundrer Engell for, er, at hun formår at sætte ord på tabuer og emner, som gør så ondt. Det virker legende let for hende, eftersom hun gør det gang på gang. Det er naturligt for Engell at italesætte det, vi andre tier omkring. Det er modigt, sejt og vigtigt. 
Novellerne i "Mindre end en kilometer væk" behandler alle det at have ondt indeni af den ene eller anden årsag. Det kan være alt fra mislykkede forhold til at være et flygtningebarn med dybe traumer på krop og sjæl. 
Spekret i novellesamlingen er bredt, men det er netop også pointen; Alle mennesker oplever at have ondt i livet på et tidspunkt. For nogle er det forbipasserende, mens det for andre bliver invaliderende og påvirker eksistensen for bestandigt.


Det er jo altid mærkeligt at anmelde en novellesamling, fordi der ikke er en enkelt fortælling at tage stilling til. Det bliver en voldsomt lang anmeldelse, hvis jeg skal sige noget til alle fortællingerne, og derfor vil jeg sige lidt om dem, der virkelig krøb under huden på mig. 
Der er ingen tvivl om, at flygtningebørn og hele tematikken omkring flygtninge har præget Engells forfatterskab de sidste år. Siden "Valget" har det mere politiske listet sig ind, og det er også tilfældet i denne novellesamling. Der er som om, at Engell ikke er færdig med at udforske, hvad det emne gør ved os, og derfor er der 2 noveller i bogen om netop dette emne. Det er også dem, der gør allermest ondt og dem, der efterlod mig med tårerne trillende ned af kinderne. "Duften af safran" og "Alt det vi har mistet" er uden tvivl de to fortællinger, der gav mig en mental mavepuster. De er skrevet med rå ærlighed og en omsorg for de skæbner, den omhandler. Der er intet filter, og som læser tvinges man til at se en barsk virkelighed i øjnene, som man slet ikke kan forestille sig. Engell giver her læseren muligheden for måske at forstå, hvor horribelt et liv, man kan leve, og hvor forfærdelige valg, mennesker kan stilles over for. De to fortællinger er mesterværker i sig selv og står for mig som noget af det stærkeste, jeg har læst fra Engells hånd. 

Et "glædeligt" gensyn (for det er alt andet end glædeligt, når man læser fortællingen!) er novellen "Mowgli", som tidligere er udgivet med illustrationer til. Her er tematikken de såkaldte "Mowgli-børn", altså børn, der vokser op uden kontakt til andre mennesker. Fra psykologien ved vi, at kontakt til omsorgspersoner er essentiel for skabelsen af identitet og følelsesliv, så hvad sker der, når vi er efterladt til os selv? Det spørgsmål forsøger Engell at besvare i denne grusomme historie, der gang på gang knuser mit moderhjerte. Jeg har efterhånden læst "Mowgli" en del gange, og hver gang både græder og smiler jeg. Den kan noget helt særligt, og det er en fortælling om et emne, de allerfærreste kender til.
Hvis man efter at have læst novellen i samlingen her har mod på den illustrerede udgave, kan den varmt anbefales!


"Mindre end en kilometer væk" er en perlerække af fortællinger, der heldigvis ikke bare er blevet i skrivebordsskuffen hos i Engell. I stedet deler hun den med os, og det er jeg SÅ glad for! Udover genialt materiale til udskoling- og gymnasieundervisning (ja, kære kollegaer, jeg kigger på jer!), er her 8 historier, der forlanger sin læser til at tage stilling til livet og alt det, der gør allermest ondt i vores tilværelse. Der er etik, kærlighed og smerte på spil samt italesættelsen af emner, der normalt ikke tåler dagens lys. 
Det er her, Engell er bedst, og jeg må endnu en gang bukke og erkende, at Engell er en unik, modig og uundgåelig stemme, når det kommer til YA-genren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar