.

.

onsdag den 11. december 2019

"Er du okay, Helene?" af Anika EibeTitel: Er du okay, Helene?
Forfatter: Anika Eibe
Serie: Er du okay?
Forlag: Tellerup
Sider: 175
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 

Denne bog er stillet til rådighed af forfatteren selv. 


Helene er til fest og går med en fyr op på et værelse. Men da han vil mere end bar at kysse, siger hun nej. Hun bliver voldtaget. Ingen tror på det, og Helene står nu tilbage og udstilles som løgner og er fyldt med følelser af skyld og skam. For hun gik jo selv med derop. Hun ville jo selv. Men hun sagde nej...

Temaet overgreb og voldtægt er tungt. Det er nuanceret. Det er skide svært at skrive om og debattere. Netop derfor er det så vigtigt, at Eibe tager det op her i sin "Er du okay?"-serie. Noget af det, jeg virkelig elsker ved disse bøger er, at de er skrevet til den lidt yngre YA-læser, og jeg kan sagtens se dem brugt i udskolingssammenhæng. Det gør mig så glad, for når jeg tager ud og fortæller om bøger til netop denne målgruppe, har jeg tit manglet en bog, der har behandlet dette emne. Den er nu skrevet, og det er gjort på barsk og fornem vis. Det gør mig glad og minder mig om, hvad det er, YA kan som genre. 

Helene er bogens hovedperson, og hun er bestemt en pige med holdninger. Hun er ikke bange for at bagtale andre eller råbe af dem. Helene er en pige, man har respekt for, for man vil ikke under hendes kyndige behandling. Helene er en pige, der har fået respekt på at være hård og rå. Netop derfor er det ekstra interessant, at det er hende, der udsættes for overgreb. 
Helene går fra at være den stærke i inderkredsen til at være et udskud. Hun mister alt, da hun anklager Christian for voldtægt. Ingen tror på hende, og hun står nu med en hade-side på Facebook og en masse onde blikke hver eneste dag. Helene er i forvejen udsat med en misbrugsforælder (et emne, vi virkelig skal snakke mere om!) og et liv, der generelt ikke er det bedste. 
Helene er en virkelig spændende karakter at følge, fordi hun har potentialet til at bide fra sig. I hendes fortælling berettes der om, hvad der skal til for at knække et stærkt menneske, og det er så fængende og skræmmende for læseren.


Som nævnt er temaet for denne bog voldtægt og overgreb. Den passer lige ind i den debat, der har været om samtykke. For hvornår er der tale om overgreb? Hvad hvis man siger nej midt i det hele? Hvis skyld er det? Og ikke mindst kræver den, at der bliver talt om problematikken i påstand mod påstand. Her er en fortælling set fra ofrets synsvinkel, men Eibe tør ydermere gå ind og give krænkeren en stemme. Krænkeren er ikke et monster. Krænkeren er et menneske med lig i lasten, og det er måske netop det, vi alle skal huske. Her er tale om ødelagte mennesker og ikke monstre i den mørke nat. At Eibe tør kaste den bold op og italesætte noget, som mange nægter eller ikke tør, finder jeg utroligt modigt. Samtidig er det også nødvendigt for, at bogen bliver vigtig og realistisk for målgruppen. De fleste overgreb begås ikke af mørke skygger i natten på vej hjem fra byen. De begås af én, man kender. Netop det understreger Eibe med denne fortælling, og det er så vigtig en pointe. 


"Er du okay, Helene?" er nok den vigtigste bog i serien so far. Den ramte mig på så mange planer, og den gjorde direkte ondt til tider. Om det er fordi den er læst med min nyfødte datter ved siden af mig, ved jeg ikke. Men den minder mig i hvert fald om, hvor vigtigt det er at lære hende, at intet i denne sammenhæng er hendes skyld. Samtidig bliver den en bog, jeg vil anbefale alle i udskolingen fra nu af. For de har brug for den. Tak, Eibe, fordi du turde skrive denne bog!
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar