.

.

mandag den 9. september 2019

"Smuk, smukkere, smukkest" af Sofie Riis Endahl


Titel: Smuk, smukkere, smukkest
Forfatter: Sofie Riis Endahl
Serie: -
Forlag: Byens Forlag
Sider: 164
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5 

Bogen er stillet til rådighed af Byens forlag. 


 Claire, Lærke og Rosemarie er veninder og skal til fest. Claire synes ikke, at hun er god nok til sin smukke kæreste. Lærke er elitesvømmer og passer overhovedet ikke. Rosemarie er den, alle drengene vil have, men i virkeligheden vil hun bare gerne have det, de andre har. 
De tre veninder fortæller historien om en enkelt aften og om, hvor vigtigt det er, at være den smukkeste. 

Nogle gange behøver en fortælling ikke at være lang. Nogle gange er det faktisk rigtig godt, at en bog er intens og virkelig har et drive. Sådan har jeg det med den her fortælling. Én enkelt aften, én fest og én gruppe veninder. Det lyder simpelt, og det er det måske også. Men samtidig er det enormt kompliceret, og det giver en unik fortælling. 
Endahl bruger en enkelt aften på at belyse problematikker i livet som ung; at passe ind, at være en klar afviger og aldrig nogensinde at tro på, at man er god nok. 
Det er emner, som ofte behandles i YA, men det gør dem ikke mindre vigtige. Det er emner, vi altid skal tale om, og det er emner, der fortsat er masser af sige til. 


Claire, Lærke og Rosemarie skiftes til at fortælle i historien. Det var uden tvivl Lærkes fortælling, der fangede mig mest i historien. 
Lærke er elitesvømmer og er på ingen møde som de andre piger på hendes alder. Hun drikker ikke, og hun står gerne op kl. 5 hver dag for at svømmetræne. Hun ved godt, at de andre synes, at hun er kedelig, men samtidig betyder hendes sport bare alt for hende.
Der er noget genkendeligt for mig i Lærke; det med ikke at prioritere fester og byturer, fordi der er lektier eller andre ting, der skal passes. En del af Lærke ville gerne gøre som de andre, men samtidig siger det hende ikke noget. Lærke frygter at blive udelukket og udstødt fra fællesskabet, og derfor er hun voldsomt afhængig af Claire og Rosemarie. Hvis de går fra hende, er hun alene. 

Lærke er en vigtig karakter, og også bogens vigtigste, for hun giver en stemme til de anderledes, dem, der ikke er stereotyper og dem, der tror på noget og virkelig kæmper for det.
Lærke er skrevet enormt stærkt, og det er tydeligt at mærke, at Endahl virkelig brænder for det, som Lærke bidrager med i bogen.

Desværre havde jeg det sådan med Claire og Rosemarie, at de lidt var nødt til at være der for, at Lærkes fortælling kunne komme frem. Deres del af historien "var der ligesom", og deres vinkel gjorde ikke rigtigt noget for mig. Derfor sidder jeg også tilbage med en YA-roman, der bestemt omtaler vigtige og alvorlige emner, men den rørte mig ikke, som jeg ved, at Endahl også kan.
Derfor blev læseoplevelsen en gennemsnitlig en af slagsen, som jeg hurtigt kom videre fra. 
"Smuk, smukkere, smukkest" er en roman om at søge det perfekte og om altid at passe ind. Det er en roman om at turde tage sine egne valg, og det er en vigtig fortælling til unge om at turde være sig selv og vide, at vi er gode nok, som vi er. 
Det er desværre ikke alle hovedpersonerne, jeg fandt lige interessante, og det gjorde bogen til en gennemsnitlig læseoplevelse for mig. Det har dog ikke gjort, at Endahl er en forfatter, jeg ikke skal læse mere af. Jeg glæder mig allerede til at se, hvad hendes næste projekt bliver.

1 kommentar:

  1. Mit navn er Eva Hovmand Skjøtt, jeg har været gift i over 6 år, og det var forfærdeligt, fordi min mand virkelig snydt på mig og ledte efter en skilsmisse, vi brød sammen for et år siden og vi kom tilbage efter så mange behageligheder for dejlig kærlighed gaver. Jeg elsker min mand så meget, at der ikke er nogen time på dagen, hvor jeg ikke tænker på ham, han er en verden for mig, jeg værdsætter ham på samme måde. være så jeg ikke kan gøre noget for at skade ham eller få ham til at føle sig trist. Jeg stødte på en blog-blog Et vidnesbyrd kaldet "Osawe jennifer" på Internettet, hvordan han gendannede den store nedtrængte storpræstinde i medgiftens tempel, hendes eks-mand derhjemme efter 3 dage med kærlighedsformularer. Jeg har læst så mange forskellige postkommentarer om forundrede store kræfter har hjulpet mennesker over hele verden, uanset afstanden, de har bragt ex-kærlighed og hjulpet med at løse skilsmissen, og separate beretninger kom ud af kærlighed og skabte mennesker glade i forholdet. Jeg skal være 100% sikker, så jeg prøvede og sendte en kontaktmeddelelse til doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 og han svarede straks, og jeg fortalte ham min historie, og han gav mig kun 2 dage til at fortolke natten den hun var tilbage og bad om tilgivelse, hvor vidunderligt og pålideligt hans arbejde var. Hvis nogen har lignende problemer, bedes du kontakte ham på hans e-mail.

    SvarSlet