.

.

tirsdag den 17. september 2019

"Måske fortæller jeg dig det en dag" af Heidi Fjelstrup


Titel: Måske fortæller jeg dig det en dag
Forfatter: Heidi Fjelstrup
Serie: -
Forlag: Tellerup

Sider: 207
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5

 

Ene går i gymnasiet og bor sammen med sin søster, mor og stedfar. Hun er udadtil som andre piger på hendes alder. Men Ene har en hemmelighed, og hun tør ikke dele den med nogen. Det sker om natten, og det er hendes egen skyld. 

Noget af det, som jeg synes, YA kan, er, at tage tabubelagte emner op og give os mulighed for at tale om dem. YA er en genre, der tør mere end de fleste. Det er her, der er mulighed for at få ord og fortællinger om det, vi ikke forstår eller ikke tør se i øjnene. 
Det er stærke fortællinger, og det er vigtige fortællinger.
Sådan har jeg det også med "Måske fortæller jeg dig det en dag". Her er en bog med noget på hjerte, og her er en bog, der gemmer på en fortælling, der bestemt ikke er mange af. 

Jeg har læst enormt mange YA-romaner, og jeg er endnu ikke stødt på en der på så direkte vis omhandler emnet incest. Det er skræmmende. For som pædagog ved jeg, hvor mange børn og unge, der udsættes for dette hver dag.
Det er ikke noget, vi taler nok om. Og netop derfor er Fjelstrups bog så vigtig. 


Ene er bogens hovedperson. Hun er 15-16 år, går i gymnasiet og udsættes for overgreb af sin stedfar. Ene lever med skammen og skylden. Hvorfor gør hun ikke noget? Kunne hun ikke bare sige nej? Har hun selv bedt om det? Det siger han i hvert fald. Ene kan ikke være i sin egen krop, hun forstår ikke dens signaler, og hun har svært ved at passe på sig selv. Der er enormt meget på spil i Ene, og det gør hende til en utroligt interessant hovedperson. Jeg kunne snildt have brugt, at bogen var 100 sider mere, for så kunne jeg lære hende endnu bedre at kende. 
Ene lever et liv som almindelig ung samtidig med, at hun styres af selvdestruktive tanker, vrede og en skam over at blive udsat for det, som hun oplever, hver eneste dag. Ene er slet ikke som de andre, selvom hun prøver.
Ene er beskrevet enormt stærkt, og hendes handlinger giver mening, når man tager i betragtning, at hun er dybt ødelagt og ikke længere kan stole på dem, der er allertættest på hende. 


Dér, hvor det måske bliver svært for mig som læser, er scenerne, hvor stedfaren optræder. I starten er han blot "den unævnelige" og bliver en skygge, der er en del af Enes tilværelse. Det virker enormt stærkt, og overgrebene beskrives ikke direkte. Det gør det næsten værre, fordi man som læser derved kun kan forestille sig alt det forfærdelige, som Ene udsættes for. 
Men efterhånden for stedfaren mere taltid, og scenerne mellem de to bliver en anelse forcerede. Dialogen er ikke vildt overbevisende, og der kæmpes lidt for hårdt for, at vi virkelig skal synes, at han er en klam idiot. 
Det bliver som om, at Fjelstrup prøver for meget, og da overgrebene beskrives i detaljer, bliver det unødvendigt vulgært og får ikke den ønskede virkning i fortællingen. 
Samtidig var der et eller andet over slutningen, som jeg bare slet ikke brød mig om. Det gik vanvittigt hurtigt, og samtidig sad jeg tilbage og tænkte: Og.... hvad nu? Ikke på den der jeg-vil-vide-mere-måde. Snarere en: Det-var-lidt-for-let-måde. 
Det er en skam, når idéen, hovedpersonen og temaet er så veludført. 

"Måske fortæller jeg dig det en dag" er en voldsom og rå roman. Det er en fortælling om noget, vi slet ikke forestiller os kan ske, og det er en enormt vigtig tematik at tage op i ungdomslitteratur, når vi ved, hvor mange, der udsættes for incest. 
Fjelstrup har skrevet en meget modig bog, og trods sine fejl er jeg virkelig glad for at have læst den!


2 kommentarer:

  1. Hej venner, jeg hedder Jørgensen Sørensen, jeg er fra Herning Danmark, jeg er her for at sprede de gode nyheder til de nødlidende. Jeg var deprimeret, da min kone forlod mig efter en anden mand, fordi jeg blev bedt om at stoppe med at arbejde, fordi jeg havde kræft, og jeg blev knust . Hun fjernede min eneste datter, så min eneste mulighed var at dø, jeg forsøgte at ringe til hende, men hun ignorerede mig, jeg sendte hende tekstmeddelelser og pludselig svarede hun og bad mig om ikke at ringe eller sms hende mere, så en dag kommer jeg i kontakt med en min ven på facebook og jeg forklarede alting for ham, og han fortalte mig også, at han havde de samme problemer før, og han introducerede mig for en stavebesøg kaldet Drigbinovia, han sendte mig sine personlige e-mail-kontakter doctorigbinovia93@gmail.com Jeg kontaktede ham og han svarede mig hurtigt forklarede jeg mine problemer for ham, og han sagde, at jeg ikke skulle bekymre mig for, at han havde gjort det for så mange mennesker, at jeg er en mand, der aldrig troede på stave, men jeg besluttede at prøve det, han forsikrede mig 24 timer om at lade trylleformularen og helbrede mig også mod kræft og få mig et bedre job, og pludselig sendte han mig medicinen mod min sygdom, jeg tog det bare 2 dage, og jeg var fri, jeg troede aldrig på mine øjne næste dag, nogen bankede på min dør og jeg var ikke forventede nogen den dag pludselig var det min kone, hun bur St i tårer, og jeg kunne ikke bære det, hun bønfaldt mig og bad om min tilgivelse straks. Jeg modtog et opkald fra mit firma, hvor jeg havde arbejdet i årevis, jeg blev forfremmet som manager for GFNorte comapny i Danmarks by. Hjælp mig tak med Drigbinovia for genoprette alt, hvad jeg har mistet før, så vil jeg rådgive enhver, der har behov for hjælp til at kontakte Drigbinovia, du kan også whatsapp ham på hans personlige nummer +2348144480786 må Gud velsigne dem, der tager tid at læse dette vidnesbyrd held og lykke

    SvarSlet
  2. Hello everyone my name is Joan from USA, i never ever believed in spell until i meet a man called Dr.Ogudugu, who helped me cast a spell that brought back my ex-lover to me within 48 hours. Dr.Ogudugu spells works beyond my imaginations and today i am happily married me and my ex-lover are now husband and wife. What more can i say rather than to say thank you Dr.Ogudugu for been there for me,contact Dr.Ogudugu today and your life will never ever remain the same. YOU CAN CONTACT Dr.Ogudugu VIA EMAIL: greatogudugu@gmail.com OR CALL HIM ON +27663492930

    NAME: JOAN
    COUNTRY: USA

    SvarSlet