.

.

onsdag den 28. august 2019

"Realityspillet 2052" af Lars Mæhle


Titel: Realityspillet 2052
Forfatter: Lars Mæhle
Serie: -
Forlag: Vild maskine
Sider: 313
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 2/5

 
Bogen er stillet til rådighed af forlaget Vild Maskine.


Året er 2052, og klimakrisen er værre end nogensinde. Der gøres alt for at stoppe den globale opvarmning, blandt andet er der et Realityspil, hvor unge sendes ud på en øde ø for at løse problemerne og mærke dem på egen krop.
Rebellen Roland udvælges til spillet og må sammen med de andre unge reflektere og overleve i den barske natur. 
Men der er én, der har bestemt sig for, at ingen skal klare den, og Roland bliver pludseligt en del af et langt større plot. 

Idéen elsker jeg. Bogen lyder meget som noget ala Hunger Games, og den slags bøger er jeg jo bare en sucker for. Det er en god idé at tage emner som klimakrisen op og behandle i fiktion, især disse år. Så udgangspunktet er jeg med på. 
Men udførslen blev bare alt andet end det, jeg havde håbet på. 


Roland som hovedperson er egentlig okay. Han er der ligesom, og han gør det, man forventer. Han gør hverken fra eller til i plottet, og han fornærmer ikke nogen. Han er ikke irriterende, men han er som sådan heller ikke én, man holder med. 
Roland er en fyr, der er træt af tingenes tilstand og bliver derfor en del af modstandsbevægelsen i forhold til det klimapoliti, der er kommet i Norge (hvor han kommer fra). Også derfor udvælges han som joker til realityspillet, og han skal sammen med de andre unge mennesker ud på en ø og kæmpe for sit liv i klimaets barske virkelighed. 
Roland er der ligesom bare, og han er usandsynligt heldig, når det kommer til spillet. Der er karakterer, der er langt mere værdige end ham som spillere, men alligevel formår han gang på gang at klare sig og forblive en del af spillet. 
Det virker meget søgt, og når Roland ikke er mere nuanceret eller fængende, er det svært at købe præmissen som læser. 

Det er især prioriteringen af handling, plot og klimaks og dettes fyld i bogen, der gør, at jeg sidder tilbage med følelsen af at mangle noget. Selvfølgelig skal der være en indledning og en opbygning af den verden, der nu er virkelighed, men det virker som om, at det er trukket unødvendigt langt ud; især fordi klimakset bliver SÅ forhastet. I stedet for at prioritere demonstrationer og politijagt, kunne jeg have ønsket, at plottet på øen samt det helt store twist havde fået den tid, det fortjente. Jeg måtte læse twistet op til flere gange, fordi der kommer meget information på ganske få sider, og det var slet ikke til at få det hele med.
Slutningen derimod er jeg til gengæld stor fan af, og jeg havde ikke set den komme. Epilogen er det bedste ved bogen, for her får alt den plads, det fortjener.


"Realityspillet 2052" er en bog og fortælling med masser af potentiale, som den desværre ikke forstår at bruge. Karaktererne er flade, og det er svært at finde én at holde med. Samtidig er der et enormt spændende tema, og det er en dialog, vi SKAL have. Desværre bliver den ikke taget på bedste vis her, og det er en skam. Slutningen er fed, og twistet er rigtig godt, men det får ikke den plads, det burde have i fortællingen.

2 kommentarer:

  1. Mit navn er Eva Hovmand Skjøtt, jeg har været gift i over 6 år, og det var forfærdeligt, fordi min mand virkelig snydt på mig og ledte efter en skilsmisse, vi brød sammen for et år siden og vi kom tilbage efter så mange behageligheder for dejlig kærlighed gaver. Jeg elsker min mand så meget, at der ikke er nogen time på dagen, hvor jeg ikke tænker på ham, han er en verden for mig, jeg værdsætter ham på samme måde. være så jeg ikke kan gøre noget for at skade ham eller få ham til at føle sig trist. Jeg stødte på en blog-blog Et vidnesbyrd kaldet "Osawe jennifer" på Internettet, hvordan han gendannede den store nedtrængte storpræstinde i medgiftens tempel, hendes eks-mand derhjemme efter 3 dage med kærlighedsformularer. Jeg har læst så mange forskellige postkommentarer om forundrede store kræfter har hjulpet mennesker over hele verden, uanset afstanden, de har bragt ex-kærlighed og hjulpet med at løse skilsmissen, og separate beretninger kom ud af kærlighed og skabte mennesker glade i forholdet. Jeg skal være 100% sikker, så jeg prøvede og sendte en kontaktmeddelelse til doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 og han svarede straks, og jeg fortalte ham min historie, og han gav mig kun 2 dage til at fortolke natten den hun var tilbage og bad om tilgivelse, hvor vidunderligt og pålideligt hans arbejde var. Hvis nogen har lignende problemer, bedes du kontakte ham på hans e-mail.

    SvarSlet
  2. Jeg havde det præcist på samme måde som dig. Mega meget potentiale, som den desværre overhovedet ikke lever op til 😒

    SvarSlet