.

.

mandag den 12. august 2019

"Fårking gravid - En fremmed flytter ind" af Sofie Linde


Titel: Fårking gravid - En fremmed flytter ind
Forfatter: Sofie Linde
Serie: -
Forlag: Storyhouse
Sider: 349
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

 

Sofie opdager pludseligt, at hun er gravid. Det kommer som et chok for hende, og nu skal hun altså være mor. Det er jo fedt. Men det er også enormt skræmmende, og så er det altså bare ikke skidefedt at være den gravide, der bare virkelig hader at være gravid. For det må man jo ikke, vel?
Dette er Sofies hudløst ærlige beretning om graviditet og den første tid som mor på godt og ondt.

På BogForum sidste år valgte jeg at høre Sofie Linde fortælle om sin bog. Det var hendes mand, der interviewede hende omkring den, og det blev en hylende morsom omgang og samtidig også enormt lærerig. Jeg bestemte mig for, at den skulle jeg læse. Da jeg i mit stille sind godt vidste, at vi prøvede at få en baby nummer 2, bestemte jeg mig for, at den skulle være min "graviditetsbog". Den ville jeg læse, når jeg selv stod og skulle være mor igen.
Og hvor er jeg glad for, at jeg har haft Sofies fortælling at støtte mig op af, når det har været sygemelding nummer 10 grundet kvalme eller at jeg har grædt helt modbydeligt meget over et afsnit af Gurli Gris. 

Sofie deler ALT i bogen. Den begynder netop som hun har taget graviditetstesten og følger hende så gennem 9 ekstremt hårde måneder med smerter, kvalme, cravings og en fødsel, der virkelig er den, vi alle frygter.
Men hun gør det med humor, så man som læser virkelig er inddraget og både griner med (og lidt af!) hende hele vejen igennem. Samtidig formår hun også at tage alvoren ind i fortællingen. Fødslen er ikke sjov. Der er øjeblikke, hvor baby måske er død gennem graviditeten, og jeg tror især os, der har stået dér og tænkt: skal jeg ringe eller er jeg pylret? virkelig kan nikke genkendende til det der med at det lille liv i maven bare betyder ALT for én lige pludseligt. 
Samtidig er der enormt rørende øjeblikke i bogen, og som læser kniber man en tåre flere steder i løbet af sin læsning. 

Bogen er ikke kun til den, der er gravid. Den er til ALLE. Den er til kommende fædre, der har brug for at vide, hvorfor hende man virkelig elsker, er blevet sådan et cravende, tudende og råbende monster. Den er til venner og veninder, der bare gerne vil sætte sig ind i den gravides tankegang. Og så er den til dig, der bare vil læse en skide sjov og rørende biografi. Bogen har segmenter skrevet både af Sofies mor og af hendes mand Joakim, og det er så fint at få deres vinkler på diverse emner også. Det fuldender læseoplevelsen, og det er en rigtig fin krølle at få med. 

"Fårking gravid" er en historie om, at det er okay at havde at være gravid. Man hader ikke baby af den grund. Men den er et shoutout til kvinder, for hold kæft vi er altså seje! Det er en "FUCK JER!" til mor-politiet, der hele tiden skal blande sig i, om andre er gode nok mødre. Her er en mor-fortælling, der støtter mødre i stedet for at tale dem ned. Og så er der en modig kvinde, der sætter røven i klaskehøjde, fordi at nogen skal åbne munden. 
Tak Sofie!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar