.

.

mandag den 8. juli 2019

"Offer 2117" af Jussi Adler-Olsen


Titel: Offer 2117
Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Serie: Afdeling Q
Forlag: Politikens Forlag
Sider: 488
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Politikens Forlag.


Dette er den 8.bog i serien om Carl Mørck, Assad og Rose samt Afdeling Q. Der kan forekomme spoilers i forhold til de tidligere bøger!

Krigen i Syrien raser, og borgerne flygter over Atlanterhavet for at komme til fredelige lande. Men mange klarer ikke turen over havet, og der tælles ofre. Ikke kun i krigen men også i flygtningestrømmen. En ældre kvinde skyller op, og hendes ansigt vækker opsigt, også i Danmark.
Assad må pludseligt indse, at det, han er flygtet fra, kommer enormt tæt på, og Carl kæmper med en sag i Danmark, der også trækker tråde til Syrien. 
Afdeling Q står pludseligt over for en sag, der kræver international indblanding, samtidig med, at Assad må stå ansigt til ansigt med sit tidligere liv. 

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er vild med Afdeling Q-serien. Normalt er jeg ikke den store krimi-læser, men disse bøger har virkelig vundet mit hjerte. Der er et eller andet over serien og ikke mindst dens karakterer, som virkelig rører mig og gør, at jeg slet ikke kan lægge dem fra mig. 
Det er efterhånden noget tid siden, at der er udkommet en bog i serien, og jeg har ventet med længsel. Nogle gange kan man komme til at sætte forventningerne ekstra højt, når man venter længe på den næste bog i en serie, men jeg kan heldigvis stå her og sige, at alle forventninger plus meget mere er indfriet!Som altid er bogen med forskellige hovedpersoner i fokus, men det er primært Carl og Afdeling Q, der er vores hovedpersoner. Carl er som altid; en mand med tendens til brok og en mand, der synes, at alle andre er langsomme og ikke fatter noget som helst af det, han gerne vil frem i livet med. Når det så er sagt, er der meget mere i Carls karakter. Han står med en voldsomt amputeret afdeling, da Rose ikke længere er ansat. Hun har trukket sig efter hændelserne i "Selfies", og han står med Assad, der pludseligt slet ikke er sig selv. Gordon er heller ikke til megen hjælp, især fordi han kører sit eget løb med en ung gut, der ringer og truer med at gå bersærk, når han vinder sit computerspil. Carls angst fylder ikke så meget i denne bog, også fordi det ikke er hans historie, der er i fokus. I stedet bliver Carl den, der trods sit dømmende og trætte væsen må holde sammen på alt. Carl viser sig fra sin bedste side i denne fortælling, både som professionel og som ven. Der er noget over Carl, som jeg altid har elsket, og det er virkelig det, som der fokuseres på i denne bog. 

I stedet bliver fokus på Assad. De sidste 7 bøger har man som læser godt vidst, at der var noget, som Assad ikke fortalte. Han kan cirkelspark, han ved ting om politi og militær, som en rengøringsassistent ikke bør kende til. Der har været hints og tanker, som man som læser har kunnet dykke ned i, men jeg personligt blev enormt overrasket over, hvordan det hele hang sammen. Jeg vil ikke afsløre Assads historie, for den skal man som læser virkelig opleve med Adler-Olsens egne ord, men jeg har både grædt og grint over den måde, Assad beskrives i denne bog.
Det er tydeligt, at Adler-Olsen virkelig elsker Assad som karakter og også nyder at skrive ham. Det fokus, han får i denne bog, har han længe fortjent, men samtidig givet det også enormt god mening, at Assads fortælling ligger så sent i serien. Der er nødt til at være et helt særligt forhold mellem Carl og Assad, før at historien kan fungere, og det gør den i særdeleshed. Dette er den første bog i serien, der er aktuel på denne måde. Bestemt er der skrevet om andre vigtige begivenheder i Danmark såsom de Kellerske anstalter, men krigen i Syrien berører os her og nu. Som læser kan man huske snakken om bådflygtninge, der druknede, og vi kan huske, hvordan ligene skyllede op alle vegne. Vi kan huske frustrationen, og vi kan huske det voldsomme i den frygt, der blev spredt, da IS var på sit højeste. Hvad nu, hvis en terrorist slap ind over grænsen i strømmen? 
Og det er netop disse emner, Adler-Olsen tager op i bogen. Han skaber et skrækscenarie med et opdigtet terrorangreb og dets planlægning samtidig med, at han er enormt nuanceret i hele problematikken. Her er skurke, og her er dem, der lider onder skurkenes regime. Der er ikke én indvandrer, troende eller flygtning, der er ens, og det er vel netop essensen i hele den debat, der har kørt i Danmark i flere år. 
Trådene til virkeligheden og ikke mindst den krig, der udspiller sig her og nu, gør, at læsningen bliver ekstra intens, og som læser får man gentagne gange en knude i maven, fordi det hele bare kommer lidt for tæt på. 

Der er enormt stor research bag denne fortælling, det er der ingen tvivl om. Adler-Olsen har virkelig været grundig, og selvom alle karakterer er opdigtede, så er man som læser ikke i tvivl om, at dette er en flig af virkeligheden; og den virkelighed, som vi alle frygtede, da terrorangreb var en del af vores hverdag. Det virkelighedsnære i fortællingen gør ondt, og det er formidabelt, at en krimi, der er til for underholdning alligevel kan komme ind under huden på sin læser på den måde. Det kræver en ekstrem dygtig forfatter, og det viser Adler-Olsen med denne bog, at han er.

"Offer 2117" er ikke bare den bedste bog i serien siden "Journal 64". Den piller ved læserens menneske- og verdenssyn, fordi den tvinger os til at tage stilling til en virkelighed, som vi har svært ved at begribe. Samtidig er den en sand page-turner, og som læser aner man ikke, hvad der kommer til at ske på næste side. 
Dette er et must-read, det er der ingen tvivl om!

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar