.

.

fredag den 14. juni 2019

"Og så drukner jeg" af Ditte Wiese


Titel: Og så drukner jeg
Forfatter: Ditte Wiese
Serie: -
Forlag: CarlsenPULS
Sider: 344
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

 
Bogen er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPULS. 


Josephine stræber efter det perfekte. Er man ikke perfekt, er man ingenting. Der er en plan for alt i hendes liv, lige fra kærestevalg til uddannelsesønske. Josephine har tårnhøje forventninger til sig selv, og hun gør intet halvt. Der er styr på det hele. Og alligevel er der noget forkert, noget ukontrolleret, der gemmer sig i hende. Hun kan ikke styre det, det holder hende vågen og det ødelægger den facade, der hver dag bygges op på Instagram og blandt venner og kæresten Oliver. Josephine forsøger at gemme det væk; men det kan hun ikke blive ved med.

Nogle gange skal jeg virkelig passe på, at en anmeldelse ikke bliver en hel afhandling; dette er en af de gange. Der er SÅ mange ting, jeg gerne vil sige om Dittes bog, og jeg må se, om jeg formår at få det hele med. 

Den korte udgave? Jeg freaking elsker den her bog! Den er så velskrevet, så vigtig, så gribende og brutal. Flere gange rev den mit hjerte ud, trampede på det og gav mig det tilbage blot for at knuse det igen. 
Wiese er nådesløs i denne fortælling, men det er netop også, hvad der er brug for, når man vil skrive og - og ikke mindst til! - 12talspigerne. 
Selvfølgelig er der også drenge, der har skyhøje forventninger til deres skolegang, og alt skal være perfekt. Men vi ser oftere tendensen hos piger, og derfor tænker jeg også, at Ditte vælger en kvindelig hovedperson. Josephine er bogens fortæller og historiens hovedperson. Hun er 18 år og i fuld gang med 3.g. Om lidt kan hun kalde sig student, og hun glæder sig. Samtidig er det slet ikke nok. Hendes liv leves gennem telefonen, hvor hendes kalender konstant bimler og bamler og fortæller hende, hvad hun nu skal. ALT er planlagt ligefra træning til, hvornår hun skal foreslå en bestemt film til sin kæreste. Josephine gør intet spontant, for det skræmmer hende. Alt skal kunne forudsiges, måles og vejes. 
Josephines person og det liv, hun lever, berørte mig dybt. Jeg er overbevist om, at der er alt for mange som Josephine eller som har haft en snert af den perfektionisme og over-forventning til sig selv. Josephine var for mig alt for genkendelig, og derfor var jeg faktisk nødt til at læse bogen over flere dage, selvom jeg egentlig havde lyst til bare at læse den ud i én køre. Det var ganske enkelt for hårdt for mig, hvis jeg ikke kunne holde pauser. 
Selv var jeg 12talsstuderende i gymnasiet. Jeg fik stress og fortsatte. Jeg fik mavesår og fortsatte (dog med en sygemelding i 2 måneder og derved fjernstudie). Jeg kom tilbage og fik en depression oveni, men jeg fortsatte, dog medicineret. Det gjorde, at jeg kom ud med et højt og flot snit. Men hvad var prisen? Alt for høj, det ser jeg i dag. Og det er også den sandhed, Josephine må indse, og spørgsmålet er så, om hun gør det. 
Ligegyldigt hvad er Josephine en vanvittigt godt beskrevet hovedperson, og hver eneste tanke eller handling, hun gør sig, er spot on, og jeg havde virkelig lyst til at kramme hende og aldrig nogensinde give slip igen. Temaet omkring perfektion er noget af det, der er oplagt at skrive om, når man skriver til det yngre publikum. Det perfekte er blevet så stor en del af vores hverdag, fordi vi hele tiden får det kastet i hovedet. Reklamer, influencers og sociale medier fremstiller livet som en form for opskrift. Hvis du bare ser sådan ud, bruger dette filter og har det og det liv, så er det perfekt. Men målestokken er urealistisk, og det er langt fra alle, der formår at navigere i de mange, mange posts, vi hver dag bliver fremlagt. Perfektionisme er en sygdom blandt unge mennesker, og derfor gør Wiese noget ekstremt modigt med sin bog. 
Hun råber "stop", hun beder os tage et skridt tilbage og se det hele udefra. Samtidig giver hun læseren et håb. Vi er ikke alene i disse tanker, for det kan føles så uendeligt ensomt, når det eneste, man kan gå op i, er lektier, lektier og skemaer. 
Men der er så mange, der lever deres liv som Josephine, og det viser Wiese så smukt med sin bog. Her kan næsten alle unge finde sig selv i den ene eller anden karakter, og det er et øjebliksbillede, der er så uendeligt vigtigt at tale om. 

"Og så drukner jeg" er perfekt. Jeg kan ikke sætte én finger på den, og jeg vil love dig, at du også vil elske den. Det er en hård og brutal læseoplevelse, fordi det hele bare er så realistisk. Samtidig er det en historie, der virkelig vækker noget i sin læser, og den minder os om, at vi skal turde leve vores liv. 
Skal du læse én YA-roman i 2019, så er det denne, for der kommer ikke bedre i år, det lover jeg!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar