.

.

onsdag den 24. april 2019

Jeg blogger, fordi jeg ikke kan lade være!

DISCLAIMER!: Jeg kan kun udtale mig om mig selv og mine egne erfaringer i denne debat. Hvad andre bloggere gør, kan og vil står jeg ikke til ansvar for. Men jeg kan sige, hvad JEG gør.


I fredags var der en spændende debat i radioprogrammet "24syv Morgen". Jeg anede ikke, at programmet havde tænkt sig at tage det op, og derfor blev jeg meget nysgerrig, da min kollega spurgte, om jeg havde hørt, at jeg var blevet nævnt i radioen. Det måtte jeg ryste på hovedet til, og hun anbefalede mig at lytte, fordi jeg blev taget i forsvar.
"Taget i forsvar?", tænkte jeg. Hvorfor skulle der være brug for det? Jovist kan jeg sige ting, som folk kan være uenige i, men ligefrem at det skal i radioen syntes jeg virkede voldsomt.

Det lyder mere voldsomt, end det er: Diskussionen har handlet om blogger-anmeldelser vs. proffesionelle anmeldelser, om bloggere kan købes og om amatører har noget at gøre på en reklame-plakat.  
Det er en indviklet debat, og jeg ved, at den har været oppe at vende rigtig mange gange i i hvert fald bog-bloggerland. 
Med de mange influencers, hvor der er penge mellem blogger og firma, kan man som forbruger have svært ved at skelne mellem bloggerens reelle holdninger, og hvad bloggeren "er betalt for at sige". Det kan jeg godt forstå. Og når det kommer til influencere, så er vi bogbloggere bare kommet i samme kasse, både juridisk men også i menigmands øjne. Det kan til tider være problematisk, især fordi vi ikke er "ansat" på samme vilkår (i hvert fald langt de fleste af os. Personligt kender jeg ikke til bogbloggere, der får penge for at skrive om bøger).

Lige nu har Fredericia en forestilling i gang, der hedder "Urinetown". På plakaten ses en sand stjerneregn, men debatten går på, at det kun er en håndfuld professionelle anmeldelser, der er nævnt, og resten er så diverse blogger-medier. Her er blandt andet jeg, min mand Mark (Poesi med tænder) og min veninde Anne (Annes bogblog) blandt. 
Det er især vores 3s blog, der nævnes i debatten i programmet, og der stilles spørgsmålstegn ved, om vi ikke er købt af teateret til at se forestillingerne og derved give positiv omtale; for bloggere vil vel gerne bare have ting gratis?
Det er trods alt ikke intervieweren, der siger dette, men en tredjepart, der interviewes omkring det at bruge bloggeres anmeldelser som valid PR. 
Det er denne udtalelse, der har startet noget i mig.
Jeg kan sagtens leve med at være i samme kasse som influencerne, og jeg kan sagtens være i, at jeg til tider bliver spurgt, om jeg får penge for mit bloggerarbejde.
Men jeg vil ikke acceptere, at jeg får skudt i skoene, at jeg bare skriver topstjerne-anmeldelser, fordi jeg vil have gratis ting og mine 15 minutes of fame. Nej. Det går jeg ikke med til. 

Som sagt kan jeg ikke sige, hvad andre bloggere gør. Men jeg kan udtale mig om min egen praksis i det at være blogger.
Både når det kommer til bøger og Fredericia Teater er det ting, jeg får forærende. Det er rigtigt. Men der er ikke penge mellem hverken forlag eller teaterets relation til mig. Det er de fysiske ting som bøger eller billetter. Man får en bog/billet for så at anmelde dette. Og jeg skriver min ærlige mening. Både forlag og teateret har fået anmeldelser med ganske få stjerner; jeg har sågår anmeldt en forestilling for Fredericia teater, hvor den kun fik 1 stjerne. Min holdning kan man ikke købe eller forære sig til; selvom jeg får ting forærende, så skriver jeg min 100% ærlige mening, og så må teater eller forlag opsige samarbejdet, hvis de synes, der kommer for mange negative holdninger fra mig. 
Jeg får min billet eller min bog for at give min mening til kende, og det gør jeg.
Og selvfølgelig giver det da mening, at de dårlige anmeldelser kun bliver delt her på bloggen, hverken som udgiver eller teaterchef ville jeg bruge en 1-stjernet anmeldelse på min plakat, det ville jo være direkte dumt. Selvfølgelig deler man kun de positive ord, der siges om ens produkt. Det må være side 1 i PR-bogen, tænker jeg.

I interviewet bliver jeg så rørt og stolt over de ting, som Søren Møller, der er teaterchef i Fredericia, siger omkring bloggere. Han giver intervieweren ret i, at det selvfølgelig ikke ville se godt ud kun at bruge bloggere, og der giver jeg ham ret. Der er en grund til, at der findes teaterjournalister. De har bare en anden reference-ramme end menigmand. Det er derfor, de får løn og arbejder med det her til dagligt. Men kan ikke vide, om en blogger kun har set denne forestilling eller er en teater-nørd. Men bloggerne kan noget, som en professionel ikke altid kan. Som Møller understreger i interviewet, så er bloggerne på de sociale medier. Det er der, vi fanger hinanden, og det er der, hvor publikum researcher, inden de skal se en forestilling. Bloggerne kan virke meget tættere på os end en journalist måske kan. Og vi skal ikke underkende, at bloggerne bare får mere og mere magt, når det kommer til PR og det at få solgt et produkt. 

Søren Møller er rigtig god til at argumentere for, hvorfor Fredericia Teater bruger bloggere til PR. Samtidig er han også bevidst om de issues, der kan være, når man bruger en blog på sin plakat. Der er rigtig mange fine overvejelser, og ligegyldigt hvor mange gange intervieweren kalder bloggerne amatører eller købte, så holder Møller fast i, at bloggerne kan noget særligt; og at vi formår at være kritiske, også selvom billetten er foræret. 
Ligeså vred og harm jeg blev over udtalelsen om de gratis ting, lige så rørt og stolt blev jeg over det forsvar, som Søren Møller havde klar til bloggerne. Jeg blev simpelthen så glad, og det mindede mig om, hvor stor en ære jeg sætter i at en teaterchef eller et forlag faktisk kan bruge min holdning til noget; at den betyder noget for dem og det arbejde, de har. 
Jeg tager ikke én eneste bog eller teaterbillet for givet. Hver gang siger jeg tak og jeg priser mig lykkelig for, at jeg har fået muligheden for at blogge om ting, som jeg elsker så højt. 

Det blev et alt for langt indlæg. Og mange af de her ting er sagt før. Men jeg har simpelthen været nødt til at sige dem fra mit eget udgangspunkt også; Især fordi Xenias Bogblog er blevet nævnt i hele den her debat. 
Tusind tak til Søren Møller for at understrege, at bloggere kan noget specielt. Tak for at tro på det, vi leverer og lægger SÅ mange timer i.
Tak for at stille dig og forsvare os, selvom vi ikke engang vidste at vi med navns nævnelse ville få brug for det. 
Tak for at give os lov til at anmelde jeres forestillinger på godt og ondt.

Jeg blogger ikke for at få gratis ting. Jeg blogger, fordi jeg ikke kan lade være, og fordi det er min store passion. Jeg blogger, fordi det er så vigtigt for mig at dele erfaringer med både bøger og kultur. Jeg elsker, når en læser kommer og siger:
"Jeg fik lyst til at læse en bog, fordi du anmeldte den" eller "Den forestilling så jeg på grund af dig".

Det gør mig så pavestolt. Og det vil jeg blive ved med, for jeg elsker det.

3 kommentarer:

 1. <3
  du er så god. tak for det.

  SvarSlet
 2. Jeg hører rigtig meget 24syv, men har desværre ikke hørt dette. Men det tror jeg da jeg skal! Det er spændende at høre hvordan nogle mennesker ser på denne bogblogger-verden, som jeg umiddelbart ikke tror kan sammenlignes med den gængse bloggerverden. Nogle mennesker tror det er en anelse mere lukrativt end det er ;)

  SvarSlet
 3. Hej, jeg vil dele mit vidunderlige vidnesbyrd Efter at have været i forhold til Mand i årevis brød han op med mig, jeg gjorde alt for at bringe ham tilbage, men alt var forgæves, jeg ville have ham tilbage så meget på grund af den kærlighed jeg har for ham bad jeg ham om alt, jeg lavede løfter, men han nægtede. Jeg forklarede mit problem for min ven, og hun foreslog, at jeg hellere skulle kontakte en stavekaster, der kunne hjælpe mig med at stave for at bringe ham tilbage, men jeg er den type, der aldrig troede på magi, jeg havde intet valg end at prøve det, jeg mailede stavekassen, og han fortalte mig, at det ikke var noget problem, at alt vil være okay inden tre dage, at min ex vender tilbage til mig inden tre dage, han kastede magten og overraskende på den anden dag, den var omkring 4 pm. Min ex kaldte mig, jeg var så overrasket, jeg svarede på opkaldet og alt, hvad han sagde var, at han var så ked af alt, hvad der skete, at han ville have, at jeg skulle vende tilbage til ham, at han elsker mig så meget. Jeg var så glad og gik til ham, det var hvordan vi begyndte at leve sammen lykkeligt igen. Siden da har jeg lavet et løfte om, at enhver, jeg ved, har et forholdsproblem, ville være til hjælp for en sådan person ved at henvise ham eller hende til den eneste virkelige og stærke stavekaster, der hjalp mig med mit eget problem. email: babaidadawiseman01@gmail.com
   Du kan e-maile ham, hvis du har brug for hans hjælp i dit forhold eller noget andet tilfælde.

  Love Spells
  Tjen en god penge eller vind et lotteri.
  Opnå succes i erhvervslivet.
  Åndelige problemer.
  Vind retssag.
  Se efter din livspartner.
  Få et godt betalt job.
  Få kontrol over dit ægteskab.
  Modtag favor og få tiltrækning fra mennesker.
  Få tilbage tabt penge.
  Helbred dig af alle sygdomme. både helbredes og uhelbredelig.
  Løs graviditetsproblemer og velsigne dig med babyer osv. ...

  Kontakt denne flotte mand, hvis du har problemer med en varig løsning
  gennem babaidadawiseman01@gmail.com
  WhatsApp: +2348136951551

  Tak mig senere

  SvarSlet