.

.

lørdag den 9. marts 2019

"Echo Ridge" af Karen M. McManus


Titel: Echo Ridge
Forfatter: Karen M. McManus
Serie: -
Forlag: CarlsenPuls 
Sider: 364
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 

Denne bog er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPuls.


Ellery og hendes bror Ezra skal bo hos deres mormor i Echo Ridge. Deres mor er på afvænning, og det eneste, de kender til hendes barndomsby er de mange forsvunde piger; blandt andet deres tante. 
Det er aldrig blevet opklaret, hvem der slog pigerne ihjel, og Ellery må indse, at Echo Ridge er en by, hvor alle har hemmeligheder.
Malcolm lever i skyggen af de anklager, der fik hans storebror til at forlade byen. Alle var sikre på, at han var den, der slog pigerne ihjel. Malcolm bliver ven med Ellery, og sammen begynder de at grave i fortiden; men sandheden er ilde hørt i Echo Ridge.  

Karen M. McManus har specialiseret sig i at skrive thrillere/krimier til YA-publikummet. Dette er hendes anden bog, og den er om muligt endnu mere intens end hendes forrige. McManus var på sidste års bogforum og fortælle om sin skriveproces, og for hende var plottet slet ikke det vigtigste; det var samspillet mellem karaktererne og det, de havde på hjerte i historien. Det var tydeligt i hendes første bog, og det er tydeligt i denne.
Idéen om en lille by, hvor alle kender alle og samtidig ikke kender nogen, har jeg altid været stor fan af. Til tider minder bogen mig om "Pretty Little Liars", fordi alle har noget på hinanden, og hemmelighederne bliver ved med at dukke op.
Jeg elsker, at man som læser aldrig kan vide sig sikker, og jeg kunne slet ikke lægge bogen fra mig, før jeg var færdig. McManus er en mester i suspense og cliffhangere, og det beviser hun atter engang. 


Historien fortælles både af Ellery og Malcolm. Ellery er tilflytter og har ingen idé om, hvad det er for en by, hun kommer til. Hun kender til den dystre fortid omkring de forsvunde piger, og da morderen vender tilbage, bestemmer hun sig for at finde ud af, hvem det er. Ellery elsker true crime, så hun har en masse idéer omkring motiver, hvem der kunne gøre det, og hvordan man kan efterforske sagen. Ellery er nok som mange andre krimifans, og da hun "endelig" står i en virkelig sag, må hun indse, at virkeligheden er farlig og slet ikke som i bøgerne. 
Ellery er en pige, man nemt holder af, og hun er lige dele usikker i de nye omgivelser og enormt selvsikker, fordi hun ved, hvad hun er god til. Hendes og Ezras forhold er så fint beskrevet, og dialogerne mellem dem gav historien noget ekstra. 
Malcolms del af fortællingen kunne noget helt særligt. Malcolms bror, Declan, var den anklagede i de gamle sager, og byen er sikker på, at det var ham, der gjorde det. Da Declan flytter tilbage til byen, begynder snakken atter, og Malcolm må leve med alles beskyldende blikke. Han har aldrig fået lov at blive sig selv, for han vil altid være broren til ham morderen. Malcolms mor er desuden blevet gift med Peter, der er en del af byens elite, hvilket yderligere udstiller Malcolm. Her er han SÅ akavet og forkert placeret, og Malcolms rodløshed gav så god mening i fortællingen. 


Efterhånden som historien skrider frem, må man som læser huske tilbage, og man skal virkelig lægge mærke til de små hints, der kommer gennem bogen. Jeg er normalt mega god til at gætte, hvem der har gjort det, men her sad jeg tilbage og tænkte: SELVFØLGELIG! Det skulle jeg have gættet!
Selv de små ting er vigtige, og sammen med Ellery må man bid for bid afsløre de mange hemmeligheder, der er i Echo Ridge. Lige som man tror, at nu skal der være lidt ro, sker der noget nyt, og man er ikke sikker på noget tidspunkt; end ikke på allersidste side!

"Echo Ridge" er en thriller af fornemmeste format. Den er utroligt medrivende, og det er en sand pageturner. Der er karakterer med uendelige nuancer, og der er hemmeligheder, som man slet ikke havde set komme. Der er action, gys og mystik, og sammen skaber de en bog, der er udover det sædvanlige. McManus har gjort det igen!

2 kommentarer: