.

.

søndag den 24. februar 2019

"Måneskinsbanden" af Kat Lassen


Titel: Måneskinsbanden
Forfatter: Kat Lassen
Serie: -
Forlag: Calibat
Sider: 268
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5


Bogen er stillet til rådighed af forfatteren selv. 

Asger er dybt forelsket i Emma, og derfor er han gået med til at være en del af Måneskinsbanden. De bekæmper kriminalitet og løser mysterier - eller det siger Emma i hvert fald, at de gør.
Men da pedellen pludseligt dør, og deres forfærdelige klasselærer, Dragen, beskyldes for mordet, er Måneskinsbanden nødt til at forstå, at det ikke  er for sjov. De må hjælpe med at opklare mordet, også selvom det pludseligt bliver meget farligt. 

"Den her bog er SÅ anderledes, Xenia! Jeg er lige blevet færdig med den, og jeg hyggede mig samtidig med, at den virkelig var fængende! Den skal du læse!"
Det er de første ord, jeg hørte om Måneskinsbanden. Jeg skrev mig den bag øret, da min søde veninde, der også har været med til at læse Kats manuskript på vegne af forlaget, anbefalede den. Den lød fed. Anderledes, og vigtigst af alt som noget, der kunne udfordre den genrelæsning, jeg nogle gange kan have en tendens til at ende i. 
Da Kat Lassen så selv kontaktede mig og spurgte, om jeg ville læse bogen, takkede jeg med det samme ja og huskede på de ord, min veninde havde knyttet til den. Nu er den læst, og jeg har haft en virkelig hyggelig og god læseoplevelse, som jeg ser tilbage på med et smil på læben.


Asger er bogens hovedperson. Han går i 7.klasse ligesom sine klassekammerater, og det er især Emma, han ikke kan lade være med at tænke på. Hun er sød, og Asger er håbløst forelsket. Derfor er Asger villig til at være en del af Emmas Krimi-Klub, også selvom han synes, at det virker lidt mærkeligt og mystisk. Asger er den typiske 7.klasses-dreng. Han synes forældrene er pinlige, han elsker at hænge ud med vennerne, og han er forelsket i én fra klassen. Asger er en dreng, man ikke rigtigt kan lade være med at holde af. Hans klodsethed er rigtig godt beskrevet, og så er han den type karakter, der virkelig kan udvikle sig gennem historien. Asger starter med overhovedet ikke at ville blandes ind i sagen om pedellen, men fordi Emma insisterer, går han selvfølgelig med. Asger er en karakter, der virkelig fik mig til at grine og blive helt varm indeni, og Lassens måde at beskrive ham og hans tanker er så morsomt og pudsigt, at jeg slet ikke kan sammenligne det med andre læseoplevelser. 


Ankepunkterne er detaljer i denne bog, men ikke desto mindre var det ting, der til tider rev mig lidt ud af historien. Fx forsiden. Ja, det er virkelig detaljer, og så alligevel ikke. Bøgers forside er det første, vi ser. Og den er ikke til 7.klasses-læseren; snarere et par årgange under. Bestemt kan en 5.klasse læse bogen, men dem, den måske er skrevet til, ville nok ikke umiddelbart hive den her bog ned fra hylden. 
Og så er der Ali. Ali er Asgers bedste ven, og mit hjerte, der brænder for det anderledes og til tider skæve, elsker, at Ali er en del af fortællingen. Desværre bliver der til tider et lidt for stort fokus på Alis sprogbarriere, og det løses ikke lige så elegant hver gang. Ali går meget op i at kunne snakke med "udlændinge-accent", og det kunne have været sjovt 1-2 gange i hele bogen. Desværre bliver tricket trukket op af hatten lidt for mange gange, og det bliver kedsommeligt og en kliché, jeg godt kunne have været foruden. 

"Måneskinsbanden" er en bog, der virkelig minder mig om De 5-fortællingerne, jeg selv læste som barn. Der er krimi, en mordgåde og en fortælling om 4 unge mennesker, man som læser virkelig holder af og med. Kat Lassen har et fantastisk sprog og giver her sin læser en original og nytænkt fortælling, der er spændende og hylende morsom. 
Kat Lassen kan sagtens gå hen og blive denne generations Kirkegaard eller Jürgensen, og jeg glæder mig til at læse meget mere fra hende!

1 kommentar: