.

.

tirsdag den 12. februar 2019

"Kære Evan Hansen" af Benj Passek, Justin Paul, Steven Levenson og Val Emmich


Titel: Kære Evan Hansen
Forfatter: Benj Passek, Justin Paul, Steven Levenson og Val Emmich
Serie: -
Forlag: CarlsenPULS
Sider: 376
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5 

Bogen er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPULS.


Evan er en af dem, man ikke ser. Han er der bare. Men da Connor begår selvmord, opstår en forfærdelig misforståelse, så Evan blandes ind i familiens sorg. Evan må nu vælge, om sandheden skal frem, eller om han skal forsøge at gøre en forskel i en familie, der på alle måder er splittet. 

Historien om Evan er i den grad blevet hypet inden sin udgivelse. Det er en bog, alle taler om, og den er jo nærmest blevet et fænomen. Derfor havde jeg også rigtig høje forventninger, da jeg påbegyndte læsningen.
Her er der tale om en bog, der er blevet til på en lidt atypisk måde. “Kære Evan Hansen” er startet som en musical. Den er blevet et kæmpe hit, og sidenhen er den så blevet skrevet om til bog-format. Det plejer at være den anden vej rundt, men som læser sidder jeg ikke og har en oplevelse af, at der er kommet noget forud for bogen. 
Den er enormt velskrevet, og forfatterne har virkelig formået at få historien til også at fungere på skrift. Evan er bogens fortæller, og han er en fantastisk karakter. Jeg elskede Evan fra begyndelsen, især fordi hinanden virkelig lærer ham at kende gennem hele bogen. Det er nærmest først til allersidst, at man virkelig føler, at man ved alt om ham. Der er noget over Evan; som læser kan man ikke gennemskue, hvad han vil gøre, og der er så mange nuancer i hans tanker, hans valg og hans person, at jeg snildt kunne have læst meget mere om ham. 
Evan gør bestemt ting gennem hele bogen, som man som læser finder dybt usympatiske eller uforsvarlige. Alligevel gør det ikke, at man stopper med at holde af ham; for alt, han gør, giver mening. Enten gør han det af kærlighed, eller også gør han det for at overleve. Efterhånden som bogens handling skrider frem, bliver Evans motiver udviskede, og det giver bare så god mening i forhold til den historie, der fortælles. 


Det store spørgsmål i bogen er, hvorfor Connor har begået selvmord. Der er afsnit i bogen, som Connor fortæller, og som læser må man bid for bid finde ud af, hvad Connors store hemmelighed var. 
Det er her, at bogen har sine fejl og mangler. Der arbejdes hen imod den store afsløring, og dels leveres den ikke vildt overbevisende, og så sad jeg virkelig tilbage med en flad fornemmelse. Det var slet ikke det, jeg havde regnet med, og det virkede en anelse tyndt. Det tog mig lidt ud af den ellers intense fortælling, og det er ærgerligt. Det er dog det ENESTE ankepunkt, jeg har omkring bogen.
Dens fortælling, sproget og især dialogerne i den er vanvittigt godt skrevet! Flere gange sad jeg med en tåre i øjenkrogen, og jeg skulle virkelig tage mig sammen for ikke at græde op til flere gange. Som læser mærker man virkelig den sorg, som Connors familie står i, og det er en fortælling, der virkelig knuser læserens hjerte op til flere gange. "Kære Evan Hansen" er en hjerteskærende og smuk fortælling. Det er en historie om sorg, om venskab og om ikke at være alene. Den er vigtig, den er relevant, og den rammer sin læser så eftertrykkeligt, at det ikke er en fortælling, man glemmer lige med det samme. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar