.

.

onsdag den 9. januar 2019

"Spellslinger" af Sebastien De CastellTitel: Spellslinger
Forfatter: Sebastien De Castell
Serie: Spellslinger
Forlag: Gyldendal
Sider: 384
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5


Kellen bliver snart 16 og skal tage de sidste prøver for at blive mager. Det er en ædel tradition, og dem, der ikke gennemfører, må leve et liv som slaver. Problemet for Kellen er, at han ikke besidder magi. Og mystiske ting begynder at ske omkring ham, og Kellen må indse, at virkeligheden er en helt anden end den, han er vokset op med.

“Spellslinger” har en virkelig magisk forside. Den tiltalte mig ved første øjekast, og jeg tænkte med det samme, at den skulle jeg give en chance. Det var dog først efter at have mødt og hørt forfatteren selv fortælle om sin historie og proces, at jeg tænkte, at NU skulle det være. Det gør bare noget godt at høre lidt bagom engang i mellem. Jeg tænkte, at hvis bogen var lige så frisk og morsom som DeCastell, så ville den være en magisk læseoplevelse på mange punkter; og heldigvis var det tilfældet.
Bogen er en fantasyfortælling, men samtidig er den meget ulig andet fantasy, jeg har læst.
Den er virkelig friskt skrevet, og her er der en fortælling, der vender sin genre lidt på hovedet og leger med, hvad fantasy faktisk kan. Den var en forfriskende læseoplevelse, og jeg nød virkelig at være i selskab med Kellen. Kellen er bogens hovedperson, og det er ham, det fortæller historien. Modsat mange andre fantasyhovedpersoner, kan Kellen virkelig ikke særlig meget. Alt går galt for ham, og han skal virkelig lære tingene. Han er ikke en af dem, der bare er et naturtalent - snarere tværtimod. Og det er netop det, der gør, at bogen bliver en unik og uforudsigelig læseoplevelse. 
Det er fedt, at man som læser aldrig rigtigt ved, hvordan det vil gå Kellen. Man får ondt af ham gentagne gange samtidig med, at man føler en dyb sympati med den karakter, De Castell har skabt. Kellen kan noget helt særligt, når det kommer til mennesker, og han er ikke dum. 
Der er noget voldsomt snedigt over hans måde at se verden på, og Kellen er ikke typen, der giver op. Han ser muligheder, og han er en sand overlever. 

Det er fedt, når forfattere tør tage større emner op i fantasy. Det er tit det, man kan med den genre, synes jeg. Her er der mulighed for at sætte vores verden og vores udfordringer ind i en opdigtet virkelighed, så det hele ikke føles så tæt på. Alligevel kan det gøre, at man sidder tilbage og tænker over, hvad man selv ville have gjort i pågældende situationer. Det er også noget, som "Spellslinger" formår. Her er der tale om magt, korruption, løgne og hævn. Det er emner, det normalt ville være udfordrende at tale med den unge læser om, men her bliver det gjort elegant, med humor og bestemt en stor portion drama og alvor.
Bogen er skrevet i et meget tilgængeligt sprog, og De Castells humor skinner igennem hver side. Det giver et rigtig godt læseflow, og man kan sagtens liiiiige tage et kapitel (eller 10!) mere."Spellslinger" er den første bog i serien, og jeg glæder mig allerede til de næste. Der er lagt i kakkelovnen til mere spænding, sjov og cliffhanger på cliffhanger. Jeg er så glad for, at jeg gav mig selv tiden til at læse denne bog, for den kan noget helt særligt indenfor fantasy. De Castell har virkelig vundet mig hjerte, og jeg glæder mig til at læse meget mere om Kellens univers!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar