.

.

onsdag den 14. november 2018

"Skabt for dig" af Louise O'NeillTitel: Skabt for dig
Forfatter: Louise O'Neill
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sider: 549
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Gyldendal.Forestil dig en verden, hvor kvinder skabes. De kaldes evaer og bruger deres første 16 leveår på at blive dannet til at være evigt villige, perfekte og gode. Når de fylder 16, bliver de koner eller konkubiner. Forestil at være en del af denne verden. Det er frieda, og hun fortæller om tiden op til ceremonien, hvor hun finder ud af, hvad hendes liv som kvinde skal indebære. 

Louise O'Neill er en forfatter, der tør åbne munden og sige sin mening. Det gør hun bestemt også med "Skabt for dig", som egentlig er hendes debutroman, men den anden af hendes bøger til at blive oversat i Danmark. For mig var "Skabt for dig" en helt anden læseoplevelse end "Hun bad selv om det", der også er anmeldt her på bloggen. Den ramte mig virkelig, mens jeg læste, samtidig med at det var en historie med en masse drama og derfor blev en sand page-turner.


frieda er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien om denne potentielle fremtidsverden. Jeg skriver med vilje hendes navn (og alle pigernes navne for den sags skyld) med lille forbogstav. For det er sådan, det er, i denne verden. frieda er egentlig ikke specielt nem at holde af. Ligesom de andre evaer sladrer hun, hun ser fejl ved alle de andre, og hun stråler sig i andres uperfekte sider og gøren. Der er én ting, der tæller i denne verden, og det er kalorier, ens plads på ranglisten og at være en god pige. Gennem frieda får man som læser lært denne grusomme verden at kende, og det bliver sært fantastisk at være en del af den. Det er en verden, der er enormt svær ikke at være draget af, og som læser går man med ind i konkurrencen om at være den bedste og være den, som alle andre ser op til. frieda bliver den pige, man på mærkeligvis holder med; for man forstår alle hendes usympatiske sider. Det handler om overlevelse, og det handler om at blive elsket; hvad det så end betyder i denne verden. 


Det er især den verden, som O'Neill får sin læser til at blive en del af, der gør, at bogen slet ikke er til at lægge væk. Der er noget vildt dragende og interessant, måske fordi det er ligesom den verden, vi selv lever i som piger og kvinder. Der fatshames, tales konstant om vægt og madindtag og der er et så stort fokus på at være perfekt og ville gøre mænd lykkelige og gøre alt, de beder om. Det er en dystopisk fremtid, hvor kvinde skabes i stedet for at fødes; men er resten virkelig så sci-fi-agtigt? Det synes jeg egentlig ikke, og jeg tror, at det virkelig er det, der både gør bogen skræmmende, spændende og relevant.
Idéen med at skrive evaernes navne med små bogstaver bliver O'Neills kommentar på, at kvinderne ikke engang er værdige til at have en identitet men blot at være objekter for mandens tilfredsstillelse. At der er fag, hvor alle uperfektheder på medstuderende skal udpeges er en smart kommentar på alle de ting, kvinder skriver til medsøstre på sociale medier. 
Sådan kunne jeg fortsætte, men det vil jeg ikke, for som læser er der så mange ting, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen af genkendelse; og dem skal man have lov selv at opleve og erfare.

"Skabt for dig" er så stærk en roman, og jeg er slet ikke færdig med den. Jeg har lyst til at læse den igen og igen dels fordi den er enormt spændende og slet ikke gør det, som jeg som læser forventer, men også bare fordi den er en klokkeklar og vigtig kommentar i debatten om kvinder, selvværd og identitet. O'Neill har gjort det igen.

1 kommentar: