.

.

torsdag den 22. november 2018

"Fra nu af og for evigt" af Julie Clausen


Titel: Fra nu af og for evigt
Forfatter: Julie Clausen
Serie: -
Forlag: Turbine
Sider: 278
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 2/5

Bogen er stillet til rådighed af forlaget Turbine.


Vennerne Johanne, Saga, Nicklas og Christian tager i sommerhus for at fejre, at tiden i gymnasiet snart er ovre. De får for meget at drikke, og Nicklas ender i seng med Johanne; for det er jo noget, de længe har villet, er det ikke?
Johanne aner ikke, hvilket ben hun skal stå på. 
Nicklas er ked af det, men kan ikke komme i kontakt med Johanne. 
Saga gør alt for at trodse sin mor og vise, at ingen kan bestemme over hende.
Christian vil være læge, koste hvad det vil; også hans eget helbred. 

Jeg elskede idéen om denne bog. Den lød lige som noget for mig, og jeg tænkte, at her var der en roman med hemmeligheder, drama og en fortælling på tværs af 4 hovedpersoner. Det plejer at passe rigtig godt til mig.
Bogen havde på mange punkter også ting, som jeg kunne lide. Men samtidig endte den enormt fladt, og det virkede som om, at den alligevel ikke turde gå all-in på det, som den havde påbegyndt. 


Bogen fortælles af alle 4 personer, men det var især Saga og Christian, der fascinerede mig. For mig var det deres historie og deres relation, der virkelig gjorde bogen til at læse færdig. Johanne og Nicklas blev slet ikke det, jeg havde håbet på, og de tematikker, deres historie bragte med sig, blev ført til dørs på en alt for enkel og flad måde.
Saga er en pige, der får 12 i alt. Hun er perfekt, og det forpligter, hvis man spørger hendes mor. Sagas mor har tårnhøje forventninger til sin datter, og hun forventer, at Saga vil være med til at opretholde det fantastiske glansbillede udadtil. Saga har alt, for familien vælter sig i penge. I virkeligheden kæmper Saga dagligt for at distancere sig fra sin mor og den fortælling, hun gerne vil skabe. Saga vil være kok, Saga vil ikke bruge sit store snit til noget, og Saga vil IKKE være en dukke i moderens teaterstykke. Der er noget rebelsk og samtidig enormt sårbart over Saga, som jeg som læser virkelig faldt for. For mig er hun nok bogens mest spændende karakter, for der er et hav af nuancer i hende. 
Christians fortælling er historien om at komme fra ringe kår og ville ændre sin fremtid. Han vil være læge, hvilket er mile fra moderens job som kassedame. Han læser flittigt, og måske endda for flittigt. Christians helbred kan ikke klare det enorme pres, han lægger på sig selv, og her får vi historien om konsekvensen ved at ville have 12 i alt, man går op i. Christians fortælling bliver slet ikke den solstråle-historie, han selv regner med; den bliver et skræmmebillede, og den bliver en advarsel til unge om at passe på sig selv og at man er meget mere end et karakterblad. 


Udover disse temaer er det overgreb, grænser og alt derimellem, der tages op. Det tegner godt. Men det hele falder til jorden de sidste 50-ish sider, og det er så ærgerligt, når man som forfatter vælger at tage så alvorligt og relevant et emne op. Som læser sad jeg tilbage og følte mig snydt samt med en fornemmelse af, at denne del af bogen forvandlede sig til YA-50-Shades. Det var slet ikke det, jeg regnede med, og det var slet ikke den fortælling, der passede ind i den ellers alvorlige bog. 
Generelt virkede det for mig som om, at mange problematikker blev løst alt for let. Det var som om, at der til sidst ikke måtte være nogen former for mørke, og det rev mig helt ud af dem stemning, der ellers blev sat på sommerhusturen, som bogen starter med. 

"Fra nu af og for evigt" tager vigtige emner op. Den introducerer 4 personer, der alle kan blive spændende at følge, men den formår ikke at følge sin handling til dørs og gøre det, den kunne med sin handling. Desværre står bogen ikke tilbage for mig som en mindeværdig læseoplevelse, og det er en skam med det potentiale, den egentlig havde.

2 kommentarer:

 1. Hahaha, hvor er det her godt skrevet - " Som læser sad jeg tilbage og følte mig snydt samt med en fornemmelse af, at denne del af bogen forvandlede sig til YA-50-Shades." - Jeg har ikke umiddelbart intention om at læse bogen, men jeg kan levende forestille mig den følelse du sidder med. Super godt sprog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kristine!
   Tusind tak for din kommentar - den gav mig et smil på læben :D Tak fordi du følger med!

   Slet