.

.

onsdag den 5. september 2018

"Mørke rum" af Kristina AamandTitel: Mørke rum
Forfatter: Kristina Aamand
Serie: -
Forlag: CarlsenPuls
Sider: 232
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5 


Bogen er stillet til rådighed af forlaget CarlsenPuls. 

Sophia har fået praktikplads på Klinikken for seksuelle overgreb. Hun er klar til at gøre en forskel og virkelig forstå, hvad der sker med de kvinder, der udsættes for overgreb.
Sophias mor kan slet ikke forstå, hvad hendes datter skal der. Det vigtigste er nu, at hun får den gode uddannelse, så hun kan blive gift og gøre familien ære.


Kender I det, at man sidder med en bog, og det bare er SÅ svært at beskrive, hvor fantastisk den er, fordi man virkelig gerne vil gøre den ære? Sådan har jeg det med "Mørke rum". 
Her er der tale om en sand original i YA-verden. Jeg har ALDRIG læst noget som den; og jeg synes efterhånden at jeg kan tillade mig at kalde mig belæst inden for genren!
"Mørke rum" er en bog, der tør. Og jeg elsker, når forfattere tør. Og det må man sige, at Kristina Aamand gør med netop denne roman. 
Der er så mange forskellige perspektiver og tanker omkring temaerne voldtægt og overgreb, at det er svært at få dem alle sammen med i den her anmeldelse; for så bliver den nok længere, end min bacheloropgave. Og det vil jeg trods alt ikke belemre jer med. 
Kristina Aamands første roman foregik også i et ikke etnisk dansk miljø. Jeg var imponeret over bogen og dens tematikker, men den blæste mig ikke bagover. Til gengæld er den her bog uden tøven kommet på min top 5 liste over YA-udgivelser nogensinde; og Aamand har fået sit en ny, stor fan!


Bogen har flere forskellige historielinjer, og Sophias fortælling binder dem alle sammen lidt sammen. Hun bog hos sine forældre sammen med sine to brødre. Elias, der er den ældste af de to, er forældrenes stolthed, for han skal være læge og virkelig blive til noget. Sophia skal have en god uddannelse og giftes, ligesom sin veninde Maysun (som man også følger i bogen). 
Sophia kommer fra et meget traditionelt miljø, og hun vil gerne mere end det, som hendes forældre ønsker for hende. Det er det at gøre en forskel, der fylder for hende. Hun vil forstå, hvad der sker med kvinder, der har været udsat for overgreb, og hun vil hjælpe dem.
Der er et eller andet over Sophias tankegang, der virkelig minder om mig selv. Jeg tror også, at det er derfor, jeg ret hurtigt begyndte at holde af hende. Da jeg valgte pædagog var det også med tanken om at skulle og ville hjælpe dem, som andre ikke forstod. Det var med tanken om at kunne gøre en forskel for bare ét menneske gennem mit arbejde. 
Sophia er en ildsjæl, og det er også det, der bliver hendes udfordring bogen igennem.
Som hovedperson er hun stærk samtidig med, at man hele vejen igennem har en fornemmelse af, at der er noget, man ikke ved om hende - og det holder virkelig læseren til ilden, for man er bare nødt til at få opklaret, hvad det er, der foregår.

Igennem de andre fortællinger får man som læser indblik i temaet overgreb. Sophia arbejder med det. Hun ser ofrene og de fatale konsekvenser. Maysuns fortælling handler om at skulle giftes i et semi-planlagt ægteskab. Hun glæder sig, hun er sikker på at hun bliver lykkelig, og med alle hendes logiske træk, må det hele bare være perfekt. 
Maysuns historie bliver en fortælling om at livet slet ikke bliver det, som man troede; og hvordan ens forhold bliver et sandt mareridt, som man ikke kan se sig ud af. 
Parvatis fortælling er historien om en pige, hvis forældre har givet væk. Hun er slet ikke med på, at man har sex i et ægteskab - og hendes mand er bestemt ikke glad for denne tanke.
Elias, som er Sophias søster, er vildt forelsket i Nanna. Men da han endelig får muligheden for at være alene med hende, er efterveerne fatale. For hvornår er et nej et nej? Og hvornår betyder ja egentlig ja?


Kort fortalt formår Aamand igennem denne virkelig intense fortælling at belyse overgreb fra alle fronter. Både det psykiske, det fysiske men også med tanken om, hvornår et overgreb faktisk finder sted? Og er voldtægtsmænd altid uhyggelige typer i en busk? Kan en voldtægt være en misforståelse? Det er enormt modige spørgsmål at stille i disse #MeToo-dage, men det er virkelig også nødvendige spørgsmål at stille.
Med denne roman formår Aamand at give læseren et helt unikt indblik ind i en mørk, mørk verden, som de færreste af os har stiftet bekendtskab med. Men som læser får man her mulighed for at være med i alt fra misforståelser til voldelige tilværelser. Og det fungerer mega godt!

"Mørke rum" er et mesterværk. Den er fængende, den er brutal og den rammer læseren lige i hjertekulen. Den her roman er noget helt særligt, og man SKAL læse den. For den er så vigtig, modig og ærlig. Det kræver sin læser - men så sandelig også sin forfatter!

4 kommentarer:

 1. Fin anmeldelse af en flot og vigtig bog.

  SvarSlet
 2. Åh, jeg vil så gerne læse den, men samtidig er jeg også herre nervøs for den øjenåbner, den tydeligvis er. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal virkelig forberede dig på ikke at have det godt bagefter. For den er dælme hård. Når det så er sagt så er den bare så vigtig og jrg ved du vil elske den!!!

   Slet