.

.

lørdag den 22. september 2018

"Øjebliksbilleder" af Sofie Riis Endahl


Titel: Øjebliksbilleder
Forfatter: Sofie Riis Endahl
Serie: -
Forlag: Byens Forlag
Sider: 355
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5

Bogen er stillet til rådighed af Byens forlag. 


Ingrid ligner den, der har det hele. Hun har en cool bedste veninde og en kæreste, der elsker hende. Instagram boomer af billeder, der viser hendes perfekte liv. 
Men alt er langtfra som Ingrid fremstiller det, og hun er ved at gå i stykker indeni over ikke at være den perfekte. 
Johanne gør alt for ikke at være som den freak, alle så hende som i folkeskolen. Hun har Silas, som alle pigerne drømmer om, men Silas forelsker sig i en anden; endda én, som Johanne aldrig nogensinde tilgiver for at have droppet hende til fordel for de populære piger.

"Øjebliksbilleder" er en af de bøger, der tager et enormt vigtigt emne op i nutidens ungdom (får jeg voksenpoint for den sætning?). Spøg til side - for sociale medier og vores fremstilling af perfekte tilværelser er et stigende problem. Alt for mange unge får stress, depressioner og angst grundet det massive pres, som de lægger på hinanden. Det perfekte liv bliver opnåeligt, hvis man skal tro på det, folk deler på sociale medier.
Og derfor er Endahls roman så vigtig. Langt hen ad vejen var jeg også stor fan af den. På grund af emnet, personerne og de tematikker, den tager op. Men til tider blev det en lidt blandet læseoplevelse, og det var der flere årsager til. 


Ingrid og Johanne er dem, der skiftevis fortæller historien. Hurtigt går det op for læseren, at der er sket noget mellem de to tidligere bedste veninder, men helt præcist hvad må man som læser vente et stykke tid med at finde ud af. 
Ingrid er nok den af personerne, jeg faldt mest for. Hun er en pige, der stræber efter det perfekte, også selvom hele verden for længst er smuldret under hendes fødder. Hun kæmper for at være en del af en venindeflok, der tydeligvis har udstødt hende, og hun viser sit og Asgers forhold som værende rosenrødt, selvom det hele er på bruddets rand. Og hun kæmper for 12taller og får "kun" 7 og 10. Ingrid er ikke perfekt og det æder hende op indefra. Jeg har til tider været Ingrid i mit liv, og jeg tror, at det var derfor jeg følte så stor medlidenhed med hende. Jeg har kendt og arbejdet med mange Ingrid'er og hun er fremstillet meget realistisk og interessant.
Johanne har tydeligvis været klassens outsider og har nu kæmpet sig ud af den rolle. Og hun vil gøre alt for ikke at komme tilbage til den. Johannes historie var bestemt også interessant at følge, men der var et eller andet ved hende, der bare ikke fangede mig. Historien mellem hende og Ingrid var det mest spændende ved hende; hendes familieforhold eller forholdet til Silas fandt jeg lidt trættende. 


Det er temaer som venskab, det perfekte liv og kærlighed, som historien omhandler. Det er gode emner, og det er emner, man kan skrive meget om. Tanken om det perfekte liv og sociale medier kunne for mig have fyldt meget mere - især hvis det havde gjort, at kærlighedshistorien havde fået mindre plads. Det er en bog på 350 sider, og det er jo egentlig ikke en lang fortælling; men den blev for lang. Der var ting, der trak unødvendigt ud, og jeg havde en fornemmelse af, at slutningen lige pludseligt bare kom og 1,2,3 - så skulle alt lige løses på 30 sider. Det tabte mig lidt til sidst, især fordi tingene bare gik alt for stærkt, løste sig for nemt eller pludseligt tog historien et sted hen, hvor jeg bare stod af.
Det var en skam, for det er uden tvivl slutningen og bogens til tider mærkelige tempo, der har gjort, at den ikke blev en så stærk læseoplevelse, som jeg havde håbet på.

"Øjebliksbilleder" er en historie om at være ung og navigere i en verden, der kræver det perfekte. Det er en fortælling om at turde være sig selv og ikke den, andre ønsker. Og så er det fortællingen om, at kærlighed er det vigtigste for os alle sammen.
Egentlig meget smukke budskaber, omend de til tider ikke leveres perfekt i bogen.
Jeg nød at læse historien, og den havde mange fine aspekter. Endahl kan bestemt noget med sprog og med karakterer - så jeg glæder mig til at læse mere fra hendes hånd!

1 kommentar: