.

.

onsdag den 26. september 2018

"Filterløs" af Anne Arendse Thorsen


 Titel: Filterløs
Forfatter: Anne Arendse Thorsen
Serie: -
Forlag: Vild maskine
Sider: 205
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Bogen er stillet til rådighed af forlaget Vild maskine. 


Alma lider af angst og savner sin døde far. Hun skriver digte og forsøger at få det hele til at give mening, men det er ikke nemt, når alt bare ramler. 
Alma forsøger hver dag at få livet til at give mening, men en dag går det helt galt for hende. 

Da jeg hørte om den her bog, var jeg ikke et sekund i tvivl om, at jeg ville elske den. Thorsen har her leveret en virkelig stærk debut, og jeg er blæst bagover ved tanken om, at det her er den første bog, hun udgiver. Det her kan blive virkelig godt!
Da jeg læste om bogen, fik jeg indtrykket af, at her kom der en bog, der tog psykiske sygdomme som angst og skizofreni op, og jeg klappede i mine små hænder. Det sidste år synes jeg, at flere og flere tør skrive om psykiske problematikker, og det er så vigtigt, fordi det berører flere og flere unge. Netop derfor tænkte jeg, at denne bog måtte jeg læse og anmelde!
Jeg sidder tilbage med en virkelig god læseoplevelse, og jeg sidder tilbage med en følelse af, at jeg er blevet klogere og berørt. Det er egentlig meget rart.


Alma er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. Jeg elsker Alma. Hun er en pige med ben i næsen samtidig med, at hun er lille og skrøbelig. Alma mistede sin far som barn, og det er et tab, hun aldrig er kommet sig over. Det gør ondt hver eneste dag, og nu døjer hun med angst og den evige sorg. 
Almas mor har fået en ny mand og storesøsteren har rejst i flere måneder. Alle andre virker til at kunne få det til at fungere, så hvorfor kan hun ikke?
Jeg tror, at det er Almas evige følelse af at være forkert, at være bange og at miste en forælder, der virkelig krøb under huden på mig. 
Alma er skrevet SÅ godt, og det er tydeligt, at Thorsen selv har kæmpet med psykiske problemstillinger - og nu tager hun bladet for munden og deler denne fortælling. 
Alma er en pige, som man kun kan holde af og have lyst til at kramme, indtil alt er okay igen. 
Jeg var vild med hende, og jeg føler slet ikke, at jeg er færdig med hende og hendes historie. 


Bogen er på 200 sider, og det er ikke meget, når der er tale om en så tung historie. Men det fungerer sindssygt godt, fordi fortællingen derved bliver intens og skåret helt ind til benet. Vi får alt det vigtige, og der er intet overflødigt i den her fortælling. 
Det gør læseoplevelsen rigtig stærk, og det er enormt svært at slippe bogen, når man først er gået i gang. 
Det er kun detaljer, der gør, at bogen ikke får topkarakter; der er noget omkring Almas familie og de historier, der fortælles om dem, der til tider rev mig lidt ud af den historie, der egentlig blev fortalt. Men det er som sagt detaljer, for resten af bogen ELSKER jeg. 

"Filterløs" er en historie uden filter. Den er hård, og det skal den netop være med det emne, den tager op. Thorsen leverer her en enormt stærk debutroman, som jeg er helt forelsket i, og hun slutter historien, selvom der var meget mere at fortælle. 
Almas fortælling er så vigtig, og det gør, at den her bog forhåbentlig bliver en, som 9.- og 10.klasser læser de næste mange år!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar