.

.

tirsdag den 24. juli 2018

"Kære Zoe Ukhona" af Pelle Hvenegaard


Titel: Kære Zoe Ukhona
Forfatter: Pelle Hvenegaard
Serie: -
Forlag: People's Press
Sider: 250
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Mofibo.


Da Pelle Hvenegaard en sommeraften tager på date med Caroline, er han ikke i tvivl om, at det skal være dem for evigt; og de skal være forældre sammen. Hun er moderen til hans børn, han er helt sikker!
De forelsker sig i hinanden og intet kan gå hurtigt nok, for de er så sikre.
Men drømmen om børn viser sig ikke lige at være til at indfri.
I denne hudløs ærlige beretning fortæller Pelle om kampen for at blive forælder med alt hvad det indebærer. 

Det der med at anmelde andres liv er virkelig svært. Jeg prøver egentlig at lade være, for biografier er så personlige, og bare fordi det ikke er noget, der kan fylde for mig, kan det jo sagtens være noget rigtig stort for den, der har skrevet bogen. Kan jeg tillade mig at være dommer over det?
Egentlig ikke.
Men jeg er simpelthen nødt til at dele den her anmeldelse og disse tanker med jer, for jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg aldrig har læst en biografi, der har rørt mig lige så meget som denne. 

Som mange af jer læsere ved, så blev Mark og jeg forældre i efteråret 17. Men drømmen om at blive forældre var ikke lige sådan for os. Det tog halvandet år med udredning, diverse taktikker og mange, mange tårer, før jeg kunne stå med en positiv graviditetstest. 
Jeg bestemte mig for at dele vores erfaringer, tanker og historie, for jeg var SÅ ked af, at ingen gjorde det eller turde. At være ufrivillig barnløs er et af de største tabuer, vi har i Danmark efter min mening.
Derfor gjorde det mig faktisk enormt glad og lettet at se, at Hvenegaard har skrevet den her bog. Ikke nok med at han allerede er kendt og virkelig udstiller sig og blotter sig i denne fortælling; han gør det bare helt uden filter, og det er jeg SÅ imponeret over.

Hvenegaards fortælling er både enormt rørende, sørgmodig og morsom. Han formår virkelig at få hele paletten med bogen igennem, og som læser har jeg følt mig helt tæt på processen hjemme hos ham og Caroline. 
Mange af de følelser, der beskrives i bogen kunne jeg nikke genkendende til, selvom vores forløb jo slet ikke kan sammenlignes med deres. Og så alligevel; for er man dér, at et barn er det eneste, man drømmer om eller tænker på, så tror jeg følelserne er de samme.
Samtidig er det også en bog for dem, der har haft nemt ved at få børn, eller for den sags skyld slet ikke er interesseret i at få det. 
Alt bliver beskrevet så inkluderende og detaljeret, at man som læser ikke kan andet end at engagere sig i historien og virkelig heppe på Pelle og Caroline, der går gennem utallige fertilitetsbehandlinger og processer for at få deres højeste ønske opfyldt. 

Jeg indrømmer gerne, at jeg både har grint og grædt til denne bog. Hvis ikke jeg vidste, at den havde en lykkelig slutning, er jeg ikke sikker på, at jeg ville have færdiggjort den, fordi man virkelig føler alle de følelser, som Pelle og Caroline går igennem. 
Den her bog er vigtig, enormt vigtig!
Den er med til at bryde et meget stort tabu, og den sætter ord på alle de tanker og følelser, som ufrivilligt barnløse kan have. Bogen er til dem, der selv kæmper for at få børn, og den er til de pårørende, der ikke aner, hvad de skal sige eller tænke omkring det hele.
Og bogen er til den nysgerrige, der gerne vil lære og ikke er bange for, når tingene gør ondt.

"Kære Zoe Ukhona" er den største kærlighedserklæring, jeg har læst længe. Det er fortællingen om en af de største sørger, og det er historien om endelig at blive hel som menneske og par.
Hvenegaard fortæller en vigtig historie, som jeg som læser slet ikke villet have været foruden.
Tak, fordi du har sat ord på noget så vigtigt. Tak, fordi du turde. Og tak, fordi du delte det, Pelle Hvenegaard!

4 kommentarer:

 1. Kære Xenia

  Denne bog står også ret højt på min TBR, men det er sådan én jeg tænker, at jeg vil gemme til jeg har tid og bare kan læse derudad uden at skulle afbrydes af arbejde, børn og mand :-)

  Ville bare lige sige, at det kan godt være du blev rørt af bogen, men jeg blev meget rørt af din anmeldelse. Virkelig fin og velformuleret.
  Tak :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kæreste Camilla
   Tusind tusind tak for dine søde ord!!! De varmer! Jeg håber du vil elske bogen lige så meget som jeg!

   Kramkramkram!!

   Slet
 2. Jeg kan kun være enig med dig! Og jeg vil gerne tilføje at den også er relevant at læse for adoptiv forældre og børn fordi den så hudløst ærlig faktisk også beskriver ,hvor hårdt en adoptionsproces er! Noget de fleste ikke tænker over medmindre man selv har gået igennem det. Absolut den bedste selvbiografi længe

  SvarSlet